Skip to main content
search

Не е тайна, че архитектите обичат стъклото. От ранните прозорци на Древния Рим, през впечатляващите витражи на готическите катедрали, до стъклените окачени фасади от миналия век, архитектите отдавна са очаровани от способността му да залива пространствата с естествена светлина и да свързва интериора с външния свят. С напредването на технологиите все повече фасади се изграждат с все повече стъкло. В резултат на това днес повечето от сградите се описват като скучни стъклени кутии без характер. Всичко това обаче е напът да се промени.

Стъклото вече не е деликатен и нееластичен материал, какъвто беше преди.

МИЛЕНИУМ РАЙОН, ФРАНКФУРТ Архитекти: Фердинанд Хайде, Лоренц Хайде Фасадно планиране: Priedemann Fassadenberatung GmbH

Повече за проекта може да прочетете тук

Подобренията в производствения процес го правят по-здрав, по-чист и по-тънък от всякога. Тези високоякостни листове могат да бъдат оформяни с машини, в специализирани пещи или на място, без да се чупят, което позволява на архитектите да създават скулптурни стъклени сгради. Фасадите от неръждаема стомана също доказват, че извитото стъкло е вълната на бъдещето.

Повече за извитата остъклена фасада на филхармонията на Елба прочетете тук

В най-добрия си вид остъклените фасади са един от най-разпознаваемите и бляскави компоненти на съвременните сгради. Характеризирайки се с безкрайни итерации и персонализации, те определено не са прости архитектурни решения. Проблемът как да бъдат персонализирани за различните нужди и визия не е толкова лесен. 

De Rotterdam Архитекти: OMA

Всеки проект е уникален по отношение на географско положение, климат, клиент, потребители и т.н. Така че в началото на всеки проект се определят критериите, на които трябва да отговаря фасадата – те могат да включват контрол на слънчевото греене, топлинен комфорт, отблясъци и способност да издържат на вятър и сеизмични условия.

Основна категоризация

 

Окачена фасада: Окачената фасада е неносеща външна стена, която виси от конструкцията като завеса и обикновено е прикрепена към етажните плочи на сградата. Завесната стена трябва да поддържа само собственото си тегло. Тя също така предава ветровите натоварвания върху основната конструкция на сградата чрез връзки към колоните и подовете на сградата.

Едновременно красиви и изключително функционални, окачените фасади са проектирани така, че да се противопоставят на проникването на въздух и вода, да издържат на колебания, предизвикани от вятъра и сеизмичните сили, и да осигуряват топлинна бариера между вътрешната и външната среда.

Център за сценични изкуства Alice Tully Hall | Архитекти: Diller Scofidio + Renfro

Стъкленият куб на Apple на 5. Авеню | Архитекти: Bohlin Cywinski Jackson

Витрина: Разположена на партерния етаж, витринната стена е неносеща остъклена стена, която се простира между подовата плоча и горната част на сградата. Днес общите витрини с алуминиеви профили и стъкло, което е с размери 150 х 300 см, понякога се смятат за недобре естетически издържани, тъй като най-често потребителите гонят изчистения стъклен ефект на куба на Apple.

Рамкови системи

Стъклена структурна фасада: Окачената фасада от този тип е напълно сглобена на място. Изгражда се от дълги вертикални профили или носещи стълбове, които се прикрепят към конструкцията на сградата. Обикновено по-къси хоризонтални профили се простират между вертикалните стълбове, създавайки правоъгълна рамка, която свързва стъклото от четирите страни. След това материалът за запълване, в този случай стъклото, се монтира в тези рамки.

Музей Langen | Foundation Архитект: Tadao Ando

Стълбовете обикновено се състоят от алуминий; стомана, която е по-здрава, но и по-скъпа от алуминия; дърво и бетон. Стик системите могат да бъдат създадени и с помощта на стъкло, което е вертикално без рамка, но е захванато в хоризонтална посока.

Системите от структурно стъкло, които са свързани с по-скъп и специализиран труд на място, са най-често срещани сред ниските и средните по височина остъклени сгради. Съществуват четири основни начина за закрепване на парче стъкло към рамка. То се закрепва с помощта на структурен силикон, заключва се с ключове, закрепва се с болтове или се затваря под налягане.

Офиси Zamora | Архитект: Alberto Campo Baeza

Унифицирани системи: Унифицираните системи за окачени фасади се състоят от големи стъклени единици, които се сглобяват към рамки в заводски условия и по този начин пристигат на строителната площадка като вече непрекъсната система. Тези единици могат да бъдат проектирани, така че да обхващат няколко етажа или хоризонтални модули и могат да включват множество облицовъчни елементи, включително отваряеми вентилационни отвори и прозорци. 

Една от отличителните черти на унифицираните системи е, че производителите могат да гарантират високо качество на изпълнение, включително защита от проникване на въздух и влага, благодарение на факта,че те се сглобяват в климатизирана среда. Завършени в завода, модулите след това се изпращат до обекта и се повдигат върху лицето на сградата, обикновено с помощта на подово оборудване, монорелси, мобилни улични кранове или кулови кранове.

JTI Headquarters | Архитекти: Skidmore, Owings & Merrill (SOM)

Полуобединени системи: Полуобединените системи съчетават някои от предимствата на системите за окачени структурни фасади и на единичните системи. За разлика от стик системите, при които стъклото се доставя на строителната площадка самостоятелно, тук всяко парче стъкло е предварително залепено в по-малка метална касета, която накрая се заключва в по-голяма рамка на място. В резултат на това монтажът на място включва свързване на метални компоненти на рамката, опосредствано с уплътнения, което е бързо и безопасно. Това също така изключва необходимостта от нанасяне на структурен силикон на място. Структурният силикон винаги е най-добре да се прави в климатизирани заводски условия от опитни техници и да се избягва нанасянето му на строителната площадка.

Stavros Niarchos Cultural Foundation Center Архитект: Renzo Piano

Тъй като системите за окачени фасади се простират през етажните плочи, има нужда от непрозрачен облицовъчен материал, който да скрие ръба на плочата, колоните и всички механични системи, разположени между всеки етаж. Именно тук се появява стъклото Spandrel. За да се постигне непрозрачност, стъклото Spandrel се обработва с фрита, фолио или се вгражда в сглобка, наречена shadow box. Спандрелите могат да се използват за създаване на пълна хармония със сградата или за визуално контрастни ефекти. Функции като топлоизолация, звукоизолация и противопожарна защита също трябва да се вземат предвид при изработването на детайлите на шпангоутите.

Енергийна ефективност на сградата

Енергийна ефективност: Изграждането на въздухонепроницаема, високоизолирана остъклена фасада изисква внимателно изработване на детайлите и прецизен подбор на материалите. Институтът за пасивни къщи твърди, че за да може една сграда да постигне най-високи нива на ефективност, тя трябва да бъде оборудвана с нискоемисионни стъкла, пълни с аргон (най-често срещани) или криптон (най-скъпи).

Повече за технологията на прозрачните соларни панели може да прочетете тук

Днес системите за остъкляване се произвеждат така, че да пропускат достатъчно количество видима светлина, като същевременно свеждат до минимум топлинните печалби. Когато преглеждате стъклени продукти за външни приложения, производителите ще предложат няколко стойности, които ще ви помогнат да анализирате топлинните характеристики на даден продукт. Ето няколко от тях, които трябва да имате предвид:

Elbphilharmonie Архитекти: Herzog & de Meuron

Стъкло с нисък коефициент на топлопреминаване: Стъклото с нисък коефициент на топлоотдаване има микроскопично тънко прозрачно покритие, което отразява дълговълновата инфрачервена енергия и по този начин има по-ниска емисионна способност. Този термоотразяващ материал отразява както затопления, така и охладения въздух обратно във вътрешността на сградата, вместо да го пропуска навън.

IAC Building Архитект: Frank Gehry

Естетика

Видът на стъклото, което избирате за вашата облицовка, е един от начините, чрез които можете да създадете остъклена повърхност по поръчка. Те включват, но не се ограничават до: цветно стъкло, фризирано стъкло, гравирано стъкло, огледално стъкло, отразяващо стъкло, шарено стъкло и канално стъкло.

Отразяващото стъкло не означава по-добри енергийни характеристики. В днешно време спектралната селективност на покритията се проектира на молекулярно ниво. Така че покритията могат да бъдат проектирани много добре, като същевременно остават относително прозрачни. Други са конструирани така, че да осигуряват широк диапазон на отразяваща способност и цвят, което дава на хората по-голям естетически избор.

Emporia Архитекти: Wingårdh Arkitektkontor AB

Стъкло с ниско съдържание на желязо: Стъклото с ниско съдържание на желязо често се използва, за да се избегне забележимият зелен оттенък, който понякога се получава при многослойните стъклени конструкции.

Прозрачност и превключваемо стъкло: Стъклото може да бъде от почти прозрачно до почти непрозрачно. В предната част на сградата вече се използва превключваемо стъкло, което използва електрохромна технология за смяна от прозрачно в непрозрачно състояние. Днес два от световните лидери в областта на електрохромиката са Вю Глас и Сейдж Глас.

Геометрично персонализиране: Много световни студиа, включително Заха Хадид Архитекти и Гери Партнърс, са създавали сложни геометрични остъклени фасади, които показват, че възможностите за естетическа персонализация са безкрайни.

Guangzhou Opera House Архитект: Zaha Hadid Architects

Наслоявайки пространството, окачените фасади балансират условията по ограждащата конструкция, за да контролират топлинното разширение, движението, охлаждането, осветлението и отвеждането на водата. Подобренията в производствения процес са го направили по-здраво, по-чисто и по-тънко от всякога. В своята съвкупност те започват да показват как окачените фасади могат да бъдат персонализирани и реализирани чрез сътрудничество между архитекти и производители.

Назмие Мустафа

Архитект, който вярва, че архитектурата е форма на комуникация през времето и всеки от нас носи отговорност да продължи разговора - да запази, надгради и предаде знанията напред.

Остави коментар

Close Menu