Skip to main content
search

След 7 години, 300 участници, над 50 компании-партньори и 180 експерти успешният формат за подготовка на млади експерти в сферата на архитектурата и строителството – Академия Лидерите се променя и става STROI.ACADEMY като продължава да надгражда успехите си със седми сезон и нов формат на работа. Срещаме се със създателя на програмата Христо Христов, за да ни разкаже малко повече за историята на академията и визията за развитие на STROI.ACADEMY.

  • Каква беше мотивацията ви да започнете формата Академия Лидерите преди 7 години?

Искахме да помогнем, както на младите хора, които току що започват да се развиват, така и на целия сектор, който се нуждае от качествени, мотивирани, добре образовани и подготвени кадри! 

С Академия Лидерите създадохме пространство, в което да подкрепяме и спомагаме за  развитието на млади хора, избрали строителния сектор за свое професионално поприще. С формата им даваме възможността да участват в симулатор на реална работа среда – да се учат в действие, да работят с  десетки доказани експерти (архитекти, инженери, финансисти, икономисти, търговци, технолози и др.) – хора практици, хора  с огромен опит, които управляват и развиват едни от най-успешните компании в сектора у нас.

Визията ни тогава беше благодарение на тези хора, участниците да се докоснат до реалността на професиите си, която е напълно различна от тази в университета и така седем години продължаваме по същия път като непрестанно надграждаме и се променяме към по-добро. 

  •  Коя е най-голямата добавена стойност на академията?

Най-голямата добавена стойност са хората и всичко, което те създават – средата, отношението, общуването, огромните ресурс от знания и умения, достъпни за участниците, както и възможността да се поставят в непозната среда, в която да преоткрият своето място, да си сверят часовниците и като млади професионалисти и като личности.

  • Кой е най-удовлетворяващият аспект на това, което правите?

За мен това е най-удовлетворяващата част от целия процес е финалът на академията, когато видя развитието на всички участници, промените, които са настъпили у тях, знанията, които са натрупали, когато видя, че наистина сме успели да помогнем и да повлияем на развитието на младите хора. Няма по-голямо удовлетворение от това.

  • Какви промени да очакват компаниите и участниците в този сезон Stroi.Academy?

Знаем, че първите седем години са много важни за всяко дете. Академията е едно от нашите деца. За този период ежегодно я променяхме, надграждахме, усъвършенствахме.

Сезон 7 ще бъде ново начало и нов етап за нея.

Тази година във формата влиза реален инвеститор с реално задание, който инвеститор е един от най-големите на пазара в България. Отборите ще се борят да спечелят доверието и да бъдат неговия избор за екип – проджект мениджъри, който ще усвои и реализира инвестицията му. Ще има и много интересни практики, свързани с посещения на знакови проекти из София и страната. 

Местата за академията са ограничени, тази година ще допуснем само 20 участника, разпределени в отбори по 5, със специалностите: архитектура, строително инженерство, ВиК инженерство, електроинженерство, урбанизъм, ландшафтна архитектура, геодезия,  логистика. Винаги се стремим отборите да бъдат съставяни от участници с различни специалности, за да могат да обменят помежду си инофмрация и да работят взаимно, както всъщност е в реалната практика, а студентите рядко се засичат в работата си в университета, което ние тук се опитваме тотално да променим.

  • Какъв е съветът, който бихте дали на всички младежи, които започват своята кариера в строителството?

Всяка професия има интересни и вълнуващи моменти, но трябва да знаем, че винаги има скучни, неприятни и отегчаващи задачи, които са част от ежедневието.

Затова ги съветвам да имат търпение,  да не спират да се трудят, да предизвикват себе си и постоянно да излизат от зоната си на комфорт и разбира се да имат фокус, който е много важен за успеха.

Може да тръгнат и да минат по различни пътища към успеха, но винаги трябва да са наясно накъде искат да отидат.

Кандидатствайте тук за Stroi.Academy

Зекие Емин

Архитект и изследовател със страст към историята, културното наследство и неговото адекватно преизползване и интегриране в реалностите на ХХI век. Вярва, че архитектурата е прякото отражение на човешката история. Тя е вечна - съществува физически от древността до наши дни. Аналогично писането е прякото отражение на нашите мисли и единственият начин да ги запазим във времето.

Остави коментар

Close Menu