Skip to main content
search

Обходният път на град Габрово бе открит миналата седмица. Част от него е и вече най-големият стоманобетонен мост у нас. Строежът бе започнат през 2013 г., но в периода 2013-2014 г. имаше и спирания. Пътят ще свързва международното транспортно трасе Букурещ – Русе – Димитровград – Александруполис.

Строежът отнема около 7 години и 93 милиона лева

От 2013 г. насам е построена отсечка от 23 километра. Освен спиранията, друго предизвикателство е и сложността на съоръженията по трасето. Те включват тунел, три по-малки моста, два пътни възела и най-големия стоманобетонен мост у нас – с дължина 640 м и отвор 160 м, над долината на река Синкевица. Там се намират кв. „Чехлевци“ и кв. „Войново“ на Габрово.

Снимка: skyscrapercity.com | SimeonHr

Миналата година участниците в Лятна Академия Лидерите посетиха впечатляващото съоръжение. Повече по темата можете да прочетете тук.

Стара планина ще се прекосява по-бързо

Новото трасе съкращава времето за преминаване на Балкана с половин час. Пътят, изнасящ трафика извън града, представлява само етап от целия проект. Очаква се в бъдеще той да отвежда автомобилното движение към бъдещия тунел под Шипка. Интересното е, че пандемията от COVID-19 не е забавила неговото изграждане.

Снимка: АПИ

Дали двулентов път ще бъде достатъчен?

При строежа на подобни конструкции функционалните решения са определящи за бюджета. Възможно е в бъдеще широчината на пътя да се превърне в известна степен в пречка. Голяма част от участъка е двулентова, което при пътища в планинска ситуация е предпоставка за по-бавно и неудобно движение.

Снимка: АПИ

Влиянието на инфраструктурните обекти върху околния пейзаж

Впечатление прави както мащабната конструкция на моста, така и неговото „надвесване“ над разположените в основата му къщи. Това е интересен и рядко срещан у нас казус. В известна степен той може да бъде елементът на „виц“ за живущите наоколо, но и предпоставка за потенциални опасности при пътнотранспортни произшествия. Също така, той влияе и на засенчването на жилищните имоти.

Следващите етапи от проекта включват още няколко моста, както и тунел с дължина над 3 км, който да отвежда пътуващите до гр. Шипка – на южната страна на Стара Планина. Надяваме се да видим този проект възможно най-скоро, така че да стимулира както международния транспорт, така и пътуването и вътре в страната. Определено ще бъде интересно да се види как инфраструктурният проект ще се отрази на наситената с история и природни забележителности местност.

Георги Мърхов

Архитект и любител пианист. Търси архитектурата във всички аспекти на човешкия живот. Стреми се да я разглежда и представя от различни гледни точки.

Остави коментар

Close Menu