Skip to main content
search

Тази седмица, с малко хумор, ще навлезем в безкрайните възможности на проектирането на бани и тоалетни, както и как да избегнем най-честите грешки, за да ви подготвим за следващия ви проект. Статията е вдъхновена от големия процент архитектурни студиа, които по време на лекциите си в архитектурния форум “Без страх”, отбелязаха важността от това помещение във всеки дом или офис пространство и как то може да се превърне в централно. Студио “Зуум” дори се пошегуваха, че провеждат срещите си в тоалетната, защото там най-често се раждат добрите идеи… и да се похвалят с оригиналния дизайн на мивката си, разбира се.

Най-малката стая в дома често е причина за най-големите главоболия и на корекциите в университета. Разбираемо, тъй като проектирането на бани и тоалетни изисква внимателно отношение към най-дребните детайли, тъй като в малко пространство е нужно да се съчетае функционалност и естетика. Както архитектите, така и дизайнерите играят главна роля в създаването на бани, които са визуално привлекателни, практични и ефективни. Съществуват обаче често срещани грешки, които могат да попречат на успешния дизайн. В наръчника за този месец, ще ви покажем всичко, което трябва да знаете, за да гарантирате дизайн, който съчетава форма и функционалност.

Основни принципи при проектиране

Проучване на пространството

Преди да започнете проектирането, внимателно проучете размерите и формата на пространството, което имате на разположение. Мислете за банята си като за поредица от хоризонтални и вертикални равнини: равнините на пода, стените, плочките, стъклото (като рафтове или душ-паравани), равнини, които ограждат водопроводната инсталация. След това подредете равнините по начин, който да създава хармония в пространството с известна лекота в изчистеното решение. Това ви позволява да определите най-ефективния начин за разполагане на основните елементи като тоалетна, мивка, вана и/или душ кабина.

Функционалност и ергономика

Важно е да се обърне внимание на функционалността и удобството на пространството. Мислете за оптималното разположение на елементите, така че да създадете естествен поток и удобство при използване на банята или тоалетната. Например, разположете мивката на подходяща височина, осигурете достатъчно място за движение около тоалетната, планирайте удобно разположение на стенните ъглови шкафчета или полици и помислете как ще се отварят вратите и чекмеджетата.

Естетика

Осигуряването на фокусна точка е ключово при създаването на визуално привлекателен дизайн. Тук влизат в игра изборът на форми, линии, цветове и текстури. Изберете материали и акценти, които се хармонизират с общия дизайн на интериора. В повечето дизайни се играе на сигурно с по-неутрални и близки тонове, но ако искате да направите пространството си по-вълнуващо, имате нужда от фокусна точка. Балансът може да бъде труден за постигане – границата между скучния дизайн и хаотично разчупения е доста тънка. Доказан начин да проектирате баня с характер е да изберете акцентиращ елемент, който отговаря на мащаба на помещението. Това може да са открояващи се огледала, декоративни плочки или ключов цвят.

 

Устойчивост и поддръжка 

Изборът на подходящи материали и облицовки е от съществено значение за устойчивостта и лесната поддръжка на банята. Например, керамични или порцеланови плочки, както и варовикова мазилка (например таделакт) са чест избор за подови и стенни покрития в банята, тъй като са устойчиви на влага и лесни за почистване.

Категоризация

При избора на вани, душове, тоалетни чинии и мивки трябва да се има предвид функционалността и естетиката на пространството. Ето някои категории, които могат да ви помогнат при избора:

Вани: Ваните са налични в различни форми и размери. Изберете вана, която отговаря на големината на помещението и отговаря на вашите нужди. Например, ъглови вани са идеални за по-малки бани, докато дълги и просторни вани са подходящи за по-големи пространства.

Душове: Душовете могат да бъдат вградени или със стъклени прегради. Изберете душ, който се вписва в размерите на пространството и предоставя желаната функционалност. Например, душ кабини с прозрачни стъклени прегради създават открит и просторен вид, докато вградените душове предлагат минималистичен и модерен дизайн.

Тоалетни чинии: Изборът на тоалетна чиния трябва да включва внимание към комфорта и функционалността. Можете да изберете между стандартни чинии или модели с по-съвременен дизайн, като стенни тоалетни, които освобождават повече подово пространство.

Мивки: Мивките също са налични в различни форми и размери. Изберете мивка, която отговаря на функционалността и естетиката на банята. Например, мивки с единична или двойна чиния или вградени, могат да бъдат избрани в зависимост от нуждите ви и стиловите предпочитания.

Характерни материали 

При избора на материали за подови и стенни облицовки в банята, трябва да се има предвид тяхната устойчивост на влага, лесна поддръжка и естетически аспекти. Ето някои характерни материали, които се използват за облицовка на бани и тоалетни:

Керамични или порцеланови плочки: Те са изключително популярни за подови и стенни облицовки в баните. Керамиката и порцеланът са устойчиви на влага, издръжливи и лесни за почистване. В различни цветове, текстури и декоративни модели, могат да предложат разнообразие от стилове и дизайни.

Мозайка: Мозайката е вариант, който добавя текстура, цвят и интерес към банята. Можете да изберете стъклена, керамична или естествена каменна мозайка, за да създадете уникални дизайнерски ефекти. Тя може да се използва за облицовка на стени, подове или за създаване на акцентни зони.

 

Естествени материали: Някои естествени материали като мрамор, гранит, травертин или дърво могат да бъдат използвани, за да добавят лукс и природна естетика към банята. Въпреки че те са по-скъпи и изискват специална поддръжка, те могат да създадат впечатляваща визия и усещане за ексклузивност.

Стомана и стъкло: За модерни и индустриални стилове, стоманата и стъклото са подходящи материали. Те могат да бъдат използвани за създаване на съвременни и стилни мивки, душ кабини и аксесоари.

Какво е първото нещо, за което трябва да помислите, когато планирате редизайн на баня?

Преди вълнуващата част с разглеждането на Пинтерест и избора на любимите си дизайни, е изключително важно определянето на реалистичен бюджет, за да може да приоритизирате вашите нужди и желания. Разумно е да имате предварителна представа относно с какво може да направите компромис и за какво не бихте спестили пари.

Основни грешки при проектиране

Липса на предварително плануване на пространството

Една от най-често срещаните грешки при проектирането на баня и/или тоалетна е недостатъчното предварително планиране на пространството. От съществено значение е внимателно да се обмислят размерите и разположението на банята, тъй като трябва да се вместят много функции в малко пространство. Избягвайте хаотичното разположение на арматурното табло и фитингите, тъй като това може да доведе до тесни пространства и ограничени възможности за маневриране. Дайте приоритет на ефективните пътища за циркулация и отделете достатъчно място за основните елементи.

Несъображение със съществуваща инфраструктура

Това, което стои зад стената, е ключова част от дизайна на банята и е важно да се прояви известно съображение по време ремонт или промяна на оформлението на банята. Уверете се, че работите от самото начало с водопроводчик, за да разберете дали новото оформление ще работи с настоящите водопроводни точки и инфраструктура. Може да се наложи да преосмислите оформлението си, ако не искате да преместите тези съществуващи точки. Не забравяйте, че докато смяната на водопроводните точки може да ви даде желаното оформлението, може да увеличи значително бюджета.

Лошо осветление

Осветлението играе важна роля за създаването на приятна и функционална среда и затова е важно да се планува от самото начало. Недостатъчното осветление може да затрудни задачи като бръснене, четене или нанасяне на грим, а прекомерното осветление може да създаде неприятна за ползвателите гледка. За да избегнете тези грешки, използвайте комбинация от различни видове осветление: общо осветление, фокусно осветление за специфични задачи и акцентно осветление за визуален интерес. Използвайте естествената светлина, когато е възможно, като интегрирате прозорци или покривни прозорци още при самото проектиране. Изберете осветителни тела, които не само осигуряват достатъчно осветление, но и имитират естествената дневна светлина за по-точно представяне на цветовете.

Неефективна вентилация

Добрата вентилация е от решаващо значение, за да се предотврати натрупването на влага, което може да доведе до появата на мухъл, плесен и неприятни миризми. Избягвайте създаването на нездравословна среда, като включите ефективна вентилационна система, например смукателен вентилатор, който може ефективно да отстранява излишната влага от банята. Уверете се, че вентилаторът е с подходящ размер за помещението и е разположен така, че да извлича влажния въздух близо до източника.

 

Недостатъчно място за съхранение

Липсата на достатъчното място за съхранение е често срещан пропуск при проектирането. За да избегнете претрупаните плотове и неорганизираното пространство, помислете за интегриране на различни възможности за съхранение като предварително си изясните какво искате да съхранявате в това помещение. От предметите зависят както размерите на шкафовете, така и тяхното разположение. Вградете шкафове около, под и над задължителните елементи в банята като мивка, тоалетна чиния; стенни рафтове или вдлъбнати ниши, за да осигурите достатъчно място за съхранение на тоалетни принадлежности, кърпи и други необходими вещи. Внимателно планирайте местата за съхранение, за да оптимизирате достъпността и да осигурите удобен достъп до предметите.

Необмисляне на местоположението на аксесоарите

Необмислянето на местоположението на аксесоарите, като например държача за хавлии и душове, ще повлияе на функционирането на цялото пространство. Срещана грешка е при поставянето на често използваните артикули на недостъпни места или аксесоарите, монтирани на стената, се озовават на пътя на чекмеджетата или вратите на шкафовете. Трябва да се планира къде ще бъдат поставени аксесоарите, за да можете да се инсталират достатъчно сигурни точки за фиксиране. Все пак никой не иска държача за тоалетна хартия да падне от стената, което може да се случи, когато са били завинтени само в гипсов лист.

Неглежиране на електрически контакти

Когато преустройвате баня (или създавате такава в нова сграда), трябва да обърнете специално внимание на текущото електрическо разположение на дома. Електрическите контакти се предвиждат най-често близо до огледала. Също така винаги е добра идея да имате повече от една захранваща точка в стаята, тъй като може да бъде досадно постоянно да изключвате електрическата си четка за зъби или самобръсначката, за да освободите място за сешоара.

Пренебрегване на избора на материали

Някои материали могат да направят една баня естетически приятна за социалните медии, но биха могли да я превърнат в неприятна за ежедневна употреба. Например мраморът е елегантен материал, който изглежда страхотно в повечето части на дома, но често срещана грешка в дизайна на банята обаче е включването на мрамор като подова настилка в пространството, тъй като в банята е труден за поддръжка… и особено хлъзгав.

Избягвайте грешката да използвате материали, неподходящи за среда с висока влажност. Изберете водоустойчиви и трайни материали, като изброените досега в статията. Вземете предвид цялостната дизайнерска схема и изберете материали, които се допълват взаимно по отношение на цвят, текстура и стил. Уверете се, че са приложени подходящи мерки за хидроизолация, за да се защитят основните повърхности.

Цвят на фугиращата смес

Вашият избор на плочки ще зададе тона на стаята, от мрамор до шарка, изборът е огромен. Но каквито и да са вашите предпочитания, не забравяйте за фугиращата смес. Вярвате или не, има повече възможности за избор от бяло и сиво. Цветът, който използвате, може да подобри или влоши вида на стаята. Попитайте доставчика какво биха препоръчали и дали имат някакви примерни платки, които можете да разгледате, за да видите крайния ефект.

Проектирането на бани и тоалетни изисква внимание към детайлите и грижа за съчетанието между функционалност и естетика. Избягването на честите грешки помага за създаването на успешен краен продукт. Придържайки се към основните принципи и използвайки гореспоменатите съвети, можете да създадете баня или тоалетна, които отговарят на нуждите и предпочитанията на потребителите, същевременно създавайки приятна и функционална среда.

Не забравяйте да се консултирате с професионален архитект или дизайнер при проектирането на банята или тоалетната. Те ще може да ви помогнат с подробни съвети и ще предложат индивидуални решения, които отговарят на вашия частен случай.

Фотографиите, използвани в статията, са от Гугъл Изображения

Назмие Мустафа

Архитект, който вярва, че архитектурата е форма на комуникация през времето и всеки от нас носи отговорност да продължи разговора - да запази, надгради и предаде знанията напред.

Остави коментар

Close Menu