Skip to main content
search

Льо Корбюзье казва: „Къщата е машина за живеене“. Но какво можем да направим, когато „машината“ предлага по-малко площ, отколкото ни се иска? Решение можем да открием в стени, които функционират според потребностите ни, иначе казано – се движат.  Какво представляват тези модули и какви вариации имат, ще разберете от статията.

Независимо от площта на пространството, основна цел е добре съобразеното с нуждите на обитателя обзавеждане. От мебели, продукт на масовото производство, до бутикови произведения на изкуството – в едно жилище или офис можем да срещнем всичко.… Дори стени, които се движат . Следващите примери ще разчупят представата тази рамка на пространството.

Примерът от снимката е част от поредицата Little Big House, което идеално пасва на концепцията. „Малката голяма къща“. По-малко площ – повече пространство. Архитектите от PKMN architectures напълно отричат представата за стената като неподвижна част от архитектурата.  Те представят модули, които подобно на завеси са закачени на релси, намиращи се на тавана или пода, и позволяват лесно маневриране. По този начин нуждите определят разпределението на жилището, а не обратното. Една такава стена може да осигури кухня, спалня, всекидневна или пък да позволи отварянето на една голяма стая.

Апартаментът на Гари Чанг | Снимка: Marcel Lam, Източник: smallhousestyle.com

Архитектът Гари Чанг проектира апартамента си в Хонг Конг по подобие на стойка за дрехи. При площ от 30 кв.м пространството е лукс. Принос към сложността на жилището има и типичното за локацията разпределение на помещенията – тесни и дълги помещения, наподобяващи коридори. Чанг превъзмогва предизвикатеството и проектира серия от плъзгащи се модули. Те позволяват да бъдат конфигурирани по общо над 24 варианта. Спалня с двойно легло, кухня, офис, хол, дори баня с вана и гостна – апартаментът предлага всичко.

Вдъхновение архитектът черпи от детството си, когато е живял с родителите си, сестрите си и наемател в малък апартамент в Хонг Конг. Тогава неговата стая всъщност е била коридорът. Сблъсъкът му с малките пространства още в ранна възраст изгражда и възпитава в него философията за потенциала им и възможностите, които интериорът предлага.

А как биха се вписали трансформиращите се стени в офиса?

Това би се случило с малко по-изменени функции, но на същия принцип, както у дома. Модулите могат да позволят обособяването на конферентна зала, отделни офиси или пък стая за почивка. Могат да служат за съхранение на документи или пък да помещават малка кухня. Всяка идея може да бъде осъществена.

The Pavilion Synopsis, Дубай от архитектите в Studio M, Снимка: Sid Siva, archdaily.com

За тези, които не намират потребност от движеща се стена, има безброй варианти за стационарни модули. Те предлагат многофункционалност, вписват се идеално в контекста на дома или офиса и са не по-големи от стандартните ракла или гардероб.

Трансформиращите се мебели са и добро решение за тези, които пандемията от COVID-19 принуди да преминат в режим на home office. Така със затварянето на една вратичка можем да се оттеглим от работното си място без да напускаме дома. Идва време, в което

Трябва да насочим погледите си към мебели, които са адаптирани за нашите нужди.

Бюро, което става на легло. | Снимка: smartspacesaving.com

Има ли такива модули, пуснати в масово производство?

Основната идея, на която се базират движещите се стени, е индивидуалността и нуждите на бъдещия собственик. Въпреки това има сведения за разработка на мултифункционален модул от IKEA през 2015.

Шведската фирма цели да представи решение на проблема с малките апартаменти. С нарастващото население в големите градове се падат все по-малко квадратни метри на човек. Идеята е да се създаде единичен модул, който да спестява пространство и да съдържа голяма част от необходимите удобства в едно жилище.

Разработка на IKEA, Снимка: housebeautiful.com

Уви, 6 години по-късно продуктът не е пуснат все още на пазара. За предпочитане остава изработката на модул по поръчка. Така очакванията на клиента могат да бъдат изцяло превърнати в реалност.

Модулните стени позволяват имагинерното увеличаване на площта на жилището.  Минималистичният завършек дава усещане за спокойствие и подреденост. Плъзгащите се модули са идеални за хората, които търсят да съчетаят функционалността и практичното без да се лишават от лукса на простора. Дали като решение в само една стая или в цялото жилище, те придават индивидуалност. Гъвкавите апартаменти са огледален образ на ежедневието ни – живи, динамични, гъвкави и пълни с възможности.

Остави коментар

Close Menu