Skip to main content
search

Архитектурната фотография е жанр, който се фокусира върху заснемането на сгради или конструкции. Съвременните технологии и култура, масовият достъп до социалните мрежи и превръщането на визуалната комуникация в интернет пространството в част от ежедневието, ни предизвиква непрестанно да разглеждаме и произвеждаме голямо количество снимки. Физическите и пространствените преживявания дадоха превес на визуалните такива. Тази промяна във възприятията и технологиите позволява на хората да получат визуален достъп до сгради, пространства и улици, които може би никога няма да имат възможност да видят на живо.

ДНЕС ЧРЕЗ ИНТЕРНЕТ ИМАМЕ ДОСТЪП ДО ЦЕЛИЯ СВЯТ ЗА БРОЕНИ СЕКУНДИ И МОЖЕМ ДА „ПРЕЖИВЕЕМ“ АРХИТЕКТУРНИ ПРОИЗВЕДЕНИЯ ОТ ВСЯКА ТОЧКА НА СВETA.

Архитектурната фотография се заражда през 1870 г., когато известният фотограф Алберт Леви започва да прави снимки на по-стари сгради. По- късно модерната архитектура е заснета от американския модернист Джулиус Шулман. (за още информация може да гледате филмa Visual Acoustics: The Modernism of Julius Shulman).

Фотограф – Алберт Леви | Архитектурата на 19-ти век

При проектирането на сгради се цели постигането на най-доброто архитектурно решение– намирането на перфектно съотношение между пропорции, форма, цветове, материали и т.н. 

Фотограф – Джулиус Шулман

За сметка на това при фотографирането на архитектурно произведение отчитаме позитивните качества на съществуващите обекти или недостатъците (които неизбежно почти всяка сграда има). Целта е показване под друга светлина или от различна гледна точка, която често остава скрита от погледа на минувачите. (Освен ако не говорим за по- специфични видове архитектурна фотография- за детайлизиране реалността на сградите, такива каквито са или дори за фотография на “грозни” сгради.) 

Фотограф – Джулиус Шулман

В архитектурната фотография не е нужно да търсим сгради с перфектна геометрия и невероятно решение, а да се стараем да накараме сградите да изглеждат впечатляващо

ЧРЕЗ АРХИТЕКТУРНАТА ФОТОГРАФИЯ МОЖЕМ ДА ПРЕОТКРИЕМ ЗАОБИКАЛЯЩИЯ НИ СВЯТ – ДА НАМЕРИМ ХАРАКТЕРНОТО В СГРАДИТЕ, КОИТО ПОДМИНАВАМЕ ВСЕКИ ДЕН И СА СТАНАЛИ ЧАСТ ОТ НАШЕТО ЕЖЕДНЕВИЕ. ДА ОТКРИЕМ УНИКАЛНОТО ВЪВ „ФАМИЛИАРНОТО“. 

Видове архитектурна фотография

В сравнение с други области, архитектурата фотография не е толкова динамична, понеже изисква прекарването на много време в съсредоточаване върху една среда. Това е улеснение при процеса на заснемане, но има и много специфики

Архитектурната фотография се разделя на две категории според заснемания обект. 

  • Екстериорната фотография улавя външната структура на сграда. Тя ни запознава с обвивката на едно съоръжение- елемент, с който много минувачи се запознават всеки ден. Но дали просто я подминават или успяват да я видят

Фотограф – Ема Петер

Позитив при екстериорната фотография е това, че фасадите на сградата получават обилна естествена светлина и са по-лесни за снимане. Преобладаващите климатични условия оказват влияние върху този тип фотография и могат да доведат до разнообразни динамични снимки. Именно поради влиянието на климата много фотографи заснемат една сграда в различни моменти на деня или годината.

  • Фотографията на интериора е по- “интимен” вид архитектурна фотография- запознава ни с вътрешността на една сграда. Дистанцията е скъсена, което позволява на снимащия да вникне в детайла и да прояви своя почерк. Това е предизвикателство, понеже вътре в помещенията има ограничена наличност на светлина – необходимо е допълнително осветление, за да се уловят моментите, които иска да подчертае фотографът.

Фотограф – Ема Петер

Фотография на градски пейзаж

Този стил фотография улавя градската среда, състояща се от множество сгради и силуети. Фотографията на градския пейзаж показва структурата, в която са подредени сградите, съоръженията и връзките между тях. Обединява отделните елементи в една цялостна композиция.

Фотограф – Даника О. Къс | Малта

Oсобености на зрителното възприятие

Зрителното възприятие не винаги отчита реалните размери на сградите и техните елементи. Получават се перспективни скъсявания и изкривявания (дори и на фронтално стоящи пред нас обекти), оптически заблуди и други погрешни впечатления. Ортогоналните изображения не винаги отговарят на действителността, особено при обекти с голяма височина. При фотографирането на сгради трябва да прилагаме тези закономерности и да ги използваме съобразно въздействието, което искаме да постигнем. 

Фотограф – Ема Петер

Възприемането на дадена сграда зависи от:

  • положението й в пространството спрямо снимащия или хоризонталния ъгъл- дали обектът се показва фронтално или странично (ако се показват две фасади, коя от тях- дългата или късата- е в по-голям ракурс). Чрез използването на ракурса може да увеличава разликата в дължините на двете фасади или да се изравняват.
  • положението на обекта спрямо хоризонта – дали той е под или над него. При ситуиране на даден обект под хоризонта получаваме по- цялостна представа за него- той се изразява чрез трите си измерения (птичи поглед). Когато обектът е над хоризонта, желателно е да не се разделя на равни части. При по-нисък хоризонт обектът изглежда по-голям и по-изразителен.
  • отдалечеността на фотографа от обекта. Зависи дали се показва цяла сграда, сграда със заобикалящата я среда или само детайл от нея.
  • Възприятието зависи и от перспективата – по-големият ракурс я усилва и удължава оптически съоръжението чрез засилване на контраста между него и прилежащите обекти. Перспективата може да има и друг ефект- да приближи обекта като го скъси. При малък ракурс се засилва емоционалното въздействие и се подчертава грандиозността на задния план.

Намиране на перфектната сграда

Архитектурната фотография не се свежда само до богато украсени църкви с историческа стойност или модерни остъклени фасади с необикновен дизайн. Всяка сграда може да бъде обект на архитектурната фотография и да даде интересен краен резултат, в зависимост от гледната точка на снимащия и неговата конкретна цел.

Фотограф – Ема Петер

При архитектурната фотография е ключово намирането на точното място за заснемане на определен обект. То може да промени цялостното впечатление, което носи една снимка. Намирането на перфектна среда за заснемане не трябва да е основна цел. Можете да направите невероятни архитектурни снимки, дори при заобикаляща среда, която е нарушена и не предлага особено добра основа. 

ТРЯБВА ДА СЕ ПОМИСЛИ ЗА ИНДИВИДУАЛНОСТТА НА ВСЕКИ ОБЕКТ И КАКВО ПРАВИ КОНКРЕТНАТА СГРАДА ИНТЕРЕСНА. 

Няма сгради, които са неподходящи за заснемане или не си заслужават да бъдат обект на фотография. Във всяка може да се намери черта, която си заслужава да бъде показана. Всичко се свежда до откриването на правилната светлина и улавянето на точния момент. 

Нарушаване на „правилата“ при снимане

Във фотографията има няколко основни принципа, с които всички сме запознати. Те важат с еднаква стойност независимо дали пред обектива е изправен човек, домашния ни любимец или интересен архитектурен обект. И много често изключително улесняват процеса на снимане. 

Нарушаването на тези “правила” обаче в определени ситуации също може да бъде много ползотворно и да ни направи автори на една още по- специална и запомняща се снимка. Можем да превърнем дефекта е ефект.

Фотограф – Ема Петер

Един от тези съвети е използването на допълнителна техника за снимане. 

Използването на статив за камера е необходимо, ако скоростта на затвора е по-голяма от реципрочната стойност на фокусното разстояние. Благодарение на това, снимащият може да се отдаде на процеса, без притеснение, че снимката може да се размаже от неволно трепване на ръката. Познаването на тези закономерности в определена степен отличава професионалистите от аматьорите. 

Все пак могат да се получат много интересни снимки и без допълнителна апаратура- единствено с камера. Така има свобода на движение и динамика в снимките. 

Важно е да се проучи сградата от различни ъгли, затова се препоръчва да снимате от разнообразни позиции. Това разглеждане на сградата от всички аспекти ще бъде много по- улеснено, ако ползвате просто камера и можете бързо да я позиционирате на различни места и под различен ракурс. 

Ползването на допълнителна професионална апаратура на едно оживено място привлича вниманието на минувачите. Хората са заинтригувани, опитват се нарочно да влизат в кадър, позират и т.н., а това би попречило на естествеността на снимките. 

Едно от най- важните качества е непринудеността на уловения момент. Затова си позволете да използвате въображението си, снимайте по разчупени начини и се забавлявайте в процеса. 

Игра на светлина

Снимки при различни метеорологични условия и часове на деня

Как се възприема една снимка зависи от светлината и получения контраст. Следователно е добре един обект да се посети няколко пъти – в различни часове и при разнообразни метеорологични условия. Някои детайли се виждат само при дифузно осветление, без пряка слънчева светлина. При други тя е мощен инструмент за подчертаването на дадени архитектурни елементи и качества. 

МОЖЕ ДА ОТКРИЕТЕ, ЧЕ НАЧИНЪТ, ПО КОЙТО ХОРАТА ИЗПОЛЗВАТ СГРАДАТА И ЗАОБИКАЛЯЩАТА Я СРЕДА, СЕ ПРОМЕНЯ В ЗАВИСИМОСТ ОТ ДЕНЯ И ЧАСА – ТОВА ВОДИ ДО НОВИ ВЪЗМОЖНОСТИ ЗА СНИМКИ.

Осветлението при изгрев и залез придава златисти нюанси и дълги сенки. Отраженията в прозорците на окачените фасади и други повърхности могат да придадат интересен ефект и драстично да променят „емоцията“ на една снимка. 

Силната слънчева светлина може да се използва за интересна игра със сенки (както и падналите сенки от заобикаляща растителност). 

Фотограф – Ема Петер

А при наличие на облачност – тя може да служи като своеобразна рамка на сградата и да я подчертае допълнително.

Някоя сграда може да изглежда не толкова добре на снимка от определен ъгъл, но страхотна, снимана от друг. Просто трябва да се разходите около сградата и да я видите от всички възможни ъгли на зрителното поле.

Фотограф – Ема Петер

Залязването на слънцето не трябва да налага край на снимачния процес – някои сгради изглеждат коренно различно по тъмно заради изкуственото осветление и дори могат да изпъкнат „в мрака“. 

Обработка на снимките

Кога да използваме Photoshop?

Постпродукцията е важен елемент от създаването на изображения. Така че разбирането на това как да редактирате направените от вас снимки във Photoshop или друг софтуер е от съществено значение за всеки фотограф. Това може да се изразява в малки редакции като променяне на яркостта, засилване на контраста или в по-грандиозни като премахване на определени елементи, които пречат на възприятието, което искаме да постигнем.

При архитектурната фотография една от най-често срещаните редакции е игра с перспективата в изображенията – изправяне на линии или промяна на дълбочината, които водят до получаване на по-изчистен образ, който трудно може да бъде възприет от човешкото око в реална обстановка, но подчертава архитектурните качества на пространствата и фасадите.

Според Фернандо Гера- архитект и архитектурен фотограф:
Ако аз снимам дадена сграда, обичам да ходя рано сутринта и да оставам дотогава, докато не се покажат звездите. Следвам светлината около сградите и различните аспекти изглеждат по-добре в различните часове на деня. По този начин снимате и хората, които влизат или излизат от сградата, и по този начин вдъхвате живот в кадъра си. Това е все едно снимате „един ден от живота на една сграда“. 

Хората създават архитектурата за други хора, които да пречупят линиите на видимото и невидимото в дизайна. Смисълът на архитектурната фотография е улавянето на самия живот. Дръжте сетивата си отворени, за да не изпуснете най-подходящия миг и да го отразите в снимка.

Мария Радева

Бъдещ архитект, който вярва, че вдъхновение може да се намери навсякъде и във всичко, стига да можем да го видим и усетим. С интерес към различни култури, технологии и идеи, защото те обогатяват представите ни за света. Вярва, че архитектурата трябва да е комбинация от конструкция, естетика и функционалност. Тя е средство за изразяване и създава пространства, които променят и обогатяват живота на хората.

Остави коментар

Close Menu