Skip to main content
search

Архитектурата и светлинните фестивали имат дълга история на взаимодействие. От древни времена архитекти и художници са използвали светлината, за да подчертаят дизайна на сградите и да създадат вълнуващи визуални ефекти.

Между 9 и 12 май 2024 г. град София посреща третото издание на Фестивала на светлините LUNAR. Събитието за поредна година ще представи артисти от цял свят, които ще разкажат своите истории, ще провокират въображението и изненадат публиката чрез своите вълнуващи 3D мапинг проекции и светлинни инсталации под откритото небе на столицата. Достъпът до всички произведения ще бъде свободен, а светлините ще бъдат включени между 21:00 и 00:00 ч.

LUNAR 2023, гр.София

Фестивал на светлините LUNAR 2024

През четирите фестивални вечери публиката ще има възможността да погледне по нов начин и през призмата на артистите към досега познатите ни сгради, паркове и площади. Тазгодишното издание на събитието ще предложи 4,5 км пешеходен маршрут и изцяло нова фестивална зона – Южен парк 2. 

Използвайки архитектурата, изкуството и музиката като инструменти, 22-те произведенията от тазгодишното издание на LUNAR в гр. София ангажират зрителя с различни теми, вълнуващи съвременния свят – емоционалния пейзаж на човешкия опит (пл. “Васил Левски”), основните природни елементи (Национална галерия), сложния пейзаж на избора (пл. „Княз Александър I“ № 1), красотата на природата (Ларгото) и много интерактивни проекции (Южен парк 2), в които LUNAR приканва своята публика да обедини усилия и активир цялостно светлинно и звуково шоу.

Фестивалите могат да бъдат използвани и като средство за подчертаване на културното и историческо наследство на градовете или оживяване на древни забележителности, които невинаги са поставени на преден план.

Повече информация за програмата научете тук:

Програма LUNAR 2024, гр. София

Светлинните инсталации променят архитектурната перспектива на познати места в София, като подчертават или променят контура на сградите, създават нови форми и образи, които се сливат с архитектурата на мястото и пресъздват нови истории. Авторите играят със спецификите на проекциите върху сградите и изследват как релефът и различните дълбочини и текстури на повърхността преобразяват изображението и възприятията. 

LUNAR 2023, гр. София

Фестивали като LUNAR представляват вълнуващо събитие, което обединява архитектурата, изкуството и иновациите в едно невероятно преживяване. Тези фестивали не само преобразяват градския пейзаж, но и предлагат възможност за размисъл и вдъхновение чрез изкуството и посланията, които трансформират общността и я насърчават към размисъл за важни социални и екологични въпроси.

LUNAR 2023, гр. София

Светлината винаги е била мощен инструмент, който може да промени изцяло облика, усещането и възприятието на една сграда или пространство. Именно поради тази причина фестивалите като Lunar се организират на места, където архитектурата може да бъде използвана като голямо платно за творчески изяви.

Вяра Илиева

Бъдещ архитект, който умее да рисува. “Точно както в архитектурата, всяка картина започва със скица, мислена идея, оформяща се за първи път на листа, преминава през палитра от действия и стига до краен продукт. Разликата е, че ние трябва да обитаваме архитектурата. Разбира се, можем да обитаваме и картини, но само за миг в съзнанието си.” Бъдещ архитект, заинтересован от човека и обществените нужди.

Остави коментар

Close Menu