През този уикенд, на 22 и 23 февруари, в Студио ПроЖектиране ще се проведе двудневна работилница за подобряване на градската среда. Участниците в Ърбатон 2020 ще имат за цел да разработят функционални идеи за намеси в пространството пред Направление „Архитектура и Градоустройство“ към Столична община (НАГ). Макар и в идеалния център на София, в момента мястото е неугледен паркинг.

Мисията на Ърбатон е „да се НАГрадим с площад“.

Организатори са Спаси София. Екипът им кани всички студенти по архитектура, ландшафтна архитектура, урбанизъм и дизайн, както и млади вече практикуващи специалисти в тези области, да се присъединят към двудневната работилница. Под ръководството на ментори участниците ще работят в екипи. През двата дни те ще разработват цялостни стратегии за намеса по отношение на активиране на историята на мястото, градското обзавеждане и създаване на ново озеленяване.

Приобщаване на площада пред НАГ

„София има нужда от повече удобни, красиви и смислени градски пространства. Градът има потенциал за промяна, но работещи предложения и сполучливи реализации все още липсват.“ Организаторите споделят, че пътят към цялостна трансформация на зоната не е лесен и включва много стъпки. Бързи и малки намеси като леко градско обзавеждане, арт инсталации и други временни трансформации, озеленяване и информационна система за историята на района са възможни сценарии, чрез които пространството може да спре да бъде спалня за коли.


Пълна програма и списък с ментори и лекции можете да откриете тук.

Запишете се, като попълните следната форма.

 

Остави коментар с Facebook

Заредете още от Кристин Джалова
Load More In Новини

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Виж още

Възможно е да постигнем елегантна фасада само с един материал
Видео интервю с арх. Анна Цукева, арх. консултант на Баумит България

Моля, представете се с няколко думи. Казвам се Анна Цукева и съм архитектурен консултант в…