Skip to main content
search

Архитектурният форум БЕЗ СТРАХ ще събере за втора поредна година български студиа в два дни с лекции и дискусии. Той пожъна голям успех миналата година, вероятно поради причината, че у нас малко се говори по този начин за бранша. Инициативата и тази година е на архитектурното студио Conveyer, а поводът за първото издание беше 10-годишнината на студиото и стремежът към събитие за градивен диалог за тенденциите в съвременната архитектура и проблемите на сферата в България.

Избраните участници са водещи лица в архитектурата у нас.

Говорим за онази архитектура, подплатена с концепция, мисъл, отношение към детайла и с качествен краен продукт. Студиата BUREAU XII, E-Arch, I/O Architects, DESET Architects, Борислав Буров, L6 Studio, ZOOM Studio, MODE Studio, Transformatori, AEDES Studio са десетте подбрани, които ще ни запознаят отблизо с актуалните проблеми и тенденции в архитектурата у нас и по света. Разбира се, те не са единствените, които боравят с нея качествено, но са достатъчна представителна извадка. Проектите на някои от тях бяха номинирани за миналогодишната европейска архитектурна награда.

БЕЗ СТРАХ е под надслов “БЕЗ ПАРИ”.

“Без да поставяме ограничения за лекциите на студиата, и дори оставяйки се да бъдем изненадани, смятаме, че темата отваря широко поле за дискусия – от архитектура с рециклирани материали, които я правят икономична и архитектурни сгради и намеси, за които се работи про боно в услуга на обществото, до темата със заплащането труда на архитекта”, споделят от Conveyer.

Защо ние подкрепяме инициативата? Точно от такива дискусии се нуждаем, особено сега, когато все повече назрява диалогът за архитектурната гилдия у нас (нека си спомним за скорошните наказания на трима архитекти), както и световният скандал, че студиото на Джуня Ишигами, което ще проектира тазгодишния Serpentine Pavilion, не е плащало на стажантите си.

И тази година основната цел е да се съберат на едно място водещи архитектурни студиа с различен подход на работа и гледни точки, обединени от принципа, че добрата архитектура изисква смелост. БЕЗ СТРАХ поставя важни въпроси от сферата в лекции и дискусии, и се стреми да запълни нишата на независими архитектурни събития.

Събитието ще бъде открито на 19-ти с парти, а форумът е на 20 и 21-ви април в пространството на „Генератор” на бул. „Черни връх” №47 в София. Входът е свободен. Повече детайли можете да научите на Фейсбук страницата на форума.

Очаквайте през следващата седмица какво Conveyer споделиха пред екипа на stroiinfo.com за дейността си и архитектурния форум.

Георги Мърхов

Архитект и любител пианист. Търси архитектурата във всички аспекти на човешкия живот. Стреми се да я разглежда и представя от различни гледни точки.

Остави коментар

Close Menu