Skip to main content
search

През март 2019 г. за посетители отвори врати най-високата сграда с изцяло дървена конструкция. Небостъргачът Mjøstårnet е проектиран от норвежко студио Voll Arkitekter и представлява 18-етажна сграда със смесено предназначение, съчетаваща в себе си жилищни, офисни и обществени площи.

Mjøstårnet е проектиран от норвежкото студио Voll Arkitekter и перфектно се вписва в природната среда, заобикаляща го | Снимка: CNN

Ситуирана в сърцето на норвежкия град Брумундал, Норвегия, постройката постига нов рекорд във височините на дървените конструкции и предлага нов подход при решаването на редица глобални световни проблеми.

Кои са другите подобни сгради?

Преди финализирането на строителните работи по новата Mjøstårnet класацията за най-висока дървена сграда в света оглавяваше 53-метровата Brock Commons Tallwood във Ванкувър, която е реализирана чрез хибридна конструкция – комбинация от дърво и бетон.

Brock Commons, University of British Columbia, Vancouver

Друг добър пример за високоетажна конструкция, изградена изцяло от дърво, е сградата Treet в Берген, Норвегия. Нейната височина достига 49 метра – почти двойно по-малко от тази на Mjøstårnet.

С какво конструкцията, предложена от Voll Arkitekter, е по-добра и позволява достигането на подобна височина?

Сградата е проектирана така, че нейната конструкция да бъде изцяло изградена  от дървен материал. Изпълнител е проекта е Moelven Limitre – компания с дългогодишен опит в строителството с дърво.

Част от монтажния процес по време на строителството | Снимка: theexplorer.no

Повечето сградни елементи, в това число и асансьорните шахти, са направени изцяло от CLT плоскости. За изработката на колоните е използван залепен ламиниран дървен материал (глулам). Той е направен от дърво, което е рендосано, след което е залепено заедно, за да образува колони или греди.

Плувен басейн, намиращ се в сградата | Снимка: vollark.no

Поради техническите му характеристики, сред които е и високата носимоспособност, той успешно може да се използва на мястото на бетонни или стоманени елементи.

Снимка: allplan.com

Въпреки че носещите елементи са изработени от дървесина, в сградата все пак е вложено известно количество бетон. Освен за фундаментния пласт, той е вложен и в последните 7 от 18-те етажа на сградата. Това се налага поради голямата етажност на сградата и относително ниската обемна плътност на дървесината.

Схема на конструкцията на сградата

Поради наличието на тези два фактора породените от вятъра амплитуди в близост до върха на сградата са много големи. Именно като противодействие на силните ветрови течения се явява монтирането на големи готови бетонни елементи. Така поставени те стабилизират сградата и й придават по-голяма коравина.

Сградата е произведена в заводски условия и монтирана на мястото си.

Снимка: allplan.com

Именно скоростта на строителството с дървен материал е и една от основните причини той да бива все по-често търсен от архитектите по цял свят.

Mjøstårnet е построен в 5 строителни цикъла, като по време на всеки един от тях са монтирани по четири етажа наведнъж. Предварително конструирано вътрешно скеле и голям кран са използвани за повдигане на изработените елементи, състоящи се от отделни стенни панели, подови плочи или изцяло завършени секции от сградата.

Mjøstårnet през зимата | Снимка: woodify.no

Интересен факт е, че вложената в проекта дървесина е плод изцяло на местната дърводобивна промишленост, тъй като Brumunddal е район на Норвегия с преобладаващо горски насаждения и голям добив от материала.

Да се борим с глобалните проблеми с помощта на дървесината – мисията е възможна.

Поради голямото нарастване на вътрешните миграции и постоянното увеличаване на градското население в повечето страни се поражда необходимостта от реализирането на все повече високи сгради.

Дървесината преобладава и в интериорните решения на сградата | Снимка:architectsjournal.co.uk

Все по-популярна алтернатива на стоманобетонните и стоманените класически конструкции на високите сгради става влагането на дървесина в носещите системи на небостъргачите. За разлика от горенето на дървесина например, въглеродът, абсорбиран от атмосферата в дърветата, се фиксира в конструкцията на дървените сгради за постоянно.

Сградата в процес на строителство

Въпреки това в редица страни все още съществуват законови и нормативни пречки за свободното приложение на дървото в сградите. У нас противопожарната наредба налага силни рестрикции върху това. В същото време, архитекти от Обединеното кралство призовават местните законодателни органи да преразгледат нормативите за влагането на материала в строителството изобщо.

Монтажният кран, който е използван за поставяне на готовите елементи | Снимка: floornature.com

Междувременно все повече проекти за внушителни сгради с дървена конструкция са в ход. Част от тях включват концептуалната разработка на студио Precht – сградата Farmhouse, която представлява жилищна кула. Интересна е и разработката на Anders Berensson Architects – комплекс, съставен от 31 дървени небостъргача в Стокхолм .

Дали и каква част от тези новаторски сгради ще бъдат реализирани, предстои да видим в идните години. Въпреки пречките и колебанията на някои експерти, все повече специалисти в областта на инженерните науки и архитектурата са на мнение, че конструктивната дървесина е бъдещето на строителния сектор.

Биляна Апостолова

Студент по архитектура в Университет по архитектура, строителство и геодезия. Обича да пътува, да изследва нови места и да изучава нови култури, да анализира влиянието на архитектурната среда над обществените процеси. Споделя убеждението, че архитектурата е философия и синтез между наука и изкуство.

Остави коментар

Close Menu