Skip to main content
search

Модул 7 на Академия Лидерите бе представен от част от екипа на Иво Петров Архитекти (ИПА). По време на презентацията си с тема “3D визуализации и идейни проекти” те представиха своите виждания по темата колко е важен креативния процес в ежедневната работа на архитектите и как той влияе върху крайния продукт.

След запознанството си с участниците арх. Цветан Петров, изпълнителен директор на Иво Петров Архитекти, и Виктория Лазарова започнаха представянето си с брейнсторминг задача, в която участниците трябваше в рамките на 120 секунди да напишат първата дума, която им идва на ум. Във връзка с това, арх. Деница Атанасова разкри своята страст към новаторските подходи. Тя сподели, че обича да използва различни подходи в проектирането и комуникацията си с екипа от проектанти, на които тя е team leader.

Арх. Деница Атанасова – част от екипа на ИПА и team leader на проектантския екип, работил над проекта GORA

Тя разказа за работата си над проекта GORA – жилищен комплекс от ново поколение, който предлага редица удобства за подобряването на комфорта на своите обитатели, както и спиращи дъха гледки към Витоша.  Тя подчерта, че за нея предпроектното проучване е изключително важен етап. Инвеститорът често пъти може да припознае развитието и потенциала на своята бизнес идея още тогава. След изясняването на концепцията обикновено се преминава към същинското проектиране. Арх. Атанасова подчерта, че според нейната лична оценка близо 40% от целия процес по изготвянето на проекта преминава в криейтив фазата на проучвания и концептуални разработки, както и идеен проект. 

Възможно ли е изготвянето на конкурсен проект за 14 дни?

Положителен отговор на този въпрос даде арх. Слав Динев, който разказа за изготвянето на конкурсния проект за МБАЛ “Света София”. Той сподели, че екипът се е сблъсквал с редица предизвикателства по време на изготвянето на идейната фаза на проекта. Арх. Динев разграничи трите основни пречки пред екипа – многообразието на функциите, събрани в една многопрофилна болница и технологията зад тях; краткия срок от 2 седмици, с който екипът е разполагал; съобразяване на градоустройственото решение и ситуирането на основния сграден обем спрямо съществуващата сграда на болница на същите собственици. Въпреки трудностите, с които той и останалата част от проектантския екип са се сблъскали, както и притискащото ги време, те печелят конкурса и правото да разработят проекта на техническо ниво.

Арх. Слав Динев сподели, че целият проект е бил развит в над 2000 архитектурни чертежа.

Арх. Деница Друмева, главен проектант на проекта River Park представи основните концепции, които стоят зад реализацията му

Как да създадем “уау ефект” ни разказа арх. Деница Друмева, главен проектант на проекта River Park. Тя сподели пред аудиторията, че реалистичните визуализации на проекта пораждат усещане за комфорт, уют; носят настроение и показват на инвеститора лайфстайла, който ще може да се развие в подобен жилищен комплекс.

“Визията често пъти печели клиента.”

Това допълни арх. Друмева. Също така сподели, че за клиента това е важно, тъй като той не може да си представи нещата така, както един архитект или инженер би могъл да го направи.

Процесът на работа на отдел Визуализатори в ИПА разкри за Академия Лидеритe Светлин Стоянов. Той сподели повече за технологиите и софтуерните решения, които прилагат в компанията, както и за процеса по напасване на работата между неговия екип и този на проектантите. Той даде съвети към участниците за това как доброто композиционно решение на рендера е отличен начин да представим проекта си в най-добрата му светлина. Допълни още, че

“Целта ни е да създаваме реалистични истории в картинки за архитектурни проекти.”

Към края на представянето си, гостите от ИПА подчертаха пред участниците в Академията, че клиентът е изключително ключов за организацията на цялостния работен процес в сферата.

“Клиентът е основна цел на нашите усилия.”, подчерта арх. Деница Атанасова.

Тя допълни, че е добре да подходим внимателно и аналитично при първите си срещи с него. В края на лекцията си лекторите отправиха предизвикателство към участниците, в което те трябваше да се включат. То представляваше разделянето им на 4 отбора, които получиха вариант на тип клиент и проектно задание. Според описанието на клиента и желаното задание, те трябваше да дефинират потенциалните проблеми, опасности и слаби места в процеса.

Арх. Цветан Петров – изпълнителен директор на ИПА, се обърна към участниците с мотивиращи думи във връзка с работата над личностното ни развитие и подобряването на уменията ни за работа в сферата на архитектурата

След успешното представяне на отборите и заключителните изводи, до които те достигнаха посредством казусите си, към аудиторията се обърна арх. Цветан Петров. Той представи на участниците основната си философия, която гласи, че упоритата работа и големите вложени усилия в дадена дейност придават добавена стойност към крайния продукт и осмислят целия ни труд. Той подчерта, че за да сме успешни, то ние не бива да се страхуваме от голямо натоварване, а да видим смисъла в това да се развиваме всеки един ден.

Биляна Апостолова

Студент по архитектура в Университет по архитектура, строителство и геодезия. Обича да пътува, да изследва нови места и да изучава нови култури, да анализира влиянието на архитектурната среда над обществените процеси. Споделя убеждението, че архитектурата е философия и синтез между наука и изкуство.

Остави коментар

Close Menu