Skip to main content
search

Между 19-ти март и 14-ти май фондация “Ново архитектурно наследство” (НАН) с подкрепата на Гьоте-институт България ще проведе четири лекции, които се фокусират върху темата за архитектурата, медиите и обществотовъв времена на социални балони и умиращи авторитети”.

Лекционният курс “#HUBAVOE. Архитектура, медии и критика” ще коментира основни теми и конфликти на съвременността през архитектурата – т.нар. “криза на критиката”, дефицитите на доверието в експертността, явления като архитектурен популизъм, нов архитектурен консерватизъм, традиционализъм и разделеното общество, в което живеем днес.


Първата лекция е на 19-ти март от 19.00 в голямата зала в Гьоте-институт на ул. “Будапеща” 1, темата на лекцията е “Realkritik | Архитектура, общество и медии” с участието на Анета Василева, Зекие Емин и Георги Мърхов. + линк към Фейсбук събитие.

Мотивацията зад инициирането на цикъла е това, че “във времена на фрагментиране и индивидуализъм, на социални балони и оспорвани авторитети все по-трудно е една личност да повлияе на много. Една статия също.”

Визуализация: Димитър Караниколов, Елена Филипова, студио “МЕШРУМ”; Дизайн: Никол Дечева

“През 2018 г., на фикционалните годишни архитектурни награди WhATA Awards, за личност на годината бе обявен “гражданинът от социалните мрежи” – онзи неуморен коментатор, който пише възмутени статуси, прави колажи и се гаври с клипове и монтажи на недомислиците в средата около нас. В годината, в която Facebook понесе най-много удари и скандални разкрития, именно възмущаващият се в българския Facebook успя да демонстрира силата на гражданското общество у нас. Неговата власт тогава доведе до оставки, отмяна на конкурси и граждански контрол върху ремонти и обществени поръчки, но показа и още нещо.

Във времена на социални балони и умиращи авторитети имаме реален проблем с доверието в експертността. Така имаме постоянни дребни информационни бури и скандали, но малко реална промяна, а управляващите стават заложници на общественото мнение и все по-често се чувстват парализирани да прокарват смели визионерски решения.”

В този контекст лекторите ще търсят отговори на въпроси като: Как пишем и говорим за архитектура днес? Къде е мястото на архитектурната критика в един свят, където съдържанието живее кратко, а хората стават все по-разделени? Каква е отговорността на медиите?


Целият график на лекционния курс:

Лекция #1 + Линк към фейсбук събитие
Realkritik | Архитектура, общество и медии
Дата: 19.03., вторник, 19:00 часа
Заедно с: Анета Василева, Зекие Емин и Георги Мърхов
Лекция #2
Die Neue Altstadt | Орли, “традиции” и новият архитектурен консерватизъм
Дата: 2.04., вторник, 19:00 часа
Заедно с: Анета Василева и Зекие Емин

Лекция #3
Make Architecture Great Again! | Паметници, паркове, парламенти и новият архитектурен популизъм
Дата: 23.04., вторник, 19:00 часа
Заедно с: Анета Василева

Лекция #4
Kicked a Building Lately?* | (Архитектурна) критика след дигиталната революция
Дата: 14.05., вторник, 19:00 часа
Заедно с: Анета Василева, Зекие Емин, Георги Мърхов + гост-критици

Всички лекции са с вход свободен. 


В лекционния цикъл участват и главния и отговорен редактор на Стройинфо – Зекие Емин и Георги Мърхов.

STROIINFO

Ние сме екип от професионалисти - архитекти и дизайнери, които вярват в създаването на по-добра и качествена среда за обитаване.

Остави коментар

Close Menu