Skip to main content
search

За пета поредна година социално отговорната компания Hobelix организира летен строителен камп за ученици и студенти.

По традиция Summer Stroi.Academy се проведе от 7-ми до 9-ти юли в Габрово и събра на едно място ученици от цялата страна.

Строителният камп дава възможност на учениците от строителните гимназии и такива, които искат да се развиват в сферата в бъдеще, да се запознаят по възможно най-практичния начин с различни дейности в строителството, на които чрез физически предизвикателства ги обучават едни от най-успешните компании, които оперират в сферата у нас. Всяка компания се включва със свои ментори, които поставят пред участниците предизвикателства за точност, време и работа в екип, изпълнявайки задача, свързана с тяхната дейност. 

Заедно с практичните строителни задачи, организаторите на формата предизвикват учениците да се мотивират за своето личностно развитие с лекции от вдъхновяващи лица като ултрамаратонеца Красимир Георгиев и предприемача Петър Нефтелимов. 

Тази година към програмата бе включена и лекцията “Професиите в строителството”, която отново чрез вдъхновяващи лектори представи различните възможности за развитие в сектора като изяви личните истории на четири ментора – арх. Божидар Хинков, инж. Милен Минков от GP Group, инж. Борислав Иванов и инж. Борислав Стрински от Главболгарстрой. 

На строителните площадки, разположени на площада пред Община Габрово учениците ги очакваха експертите от компаниите PERI, Wienerberger, Strabag, Hallehaus, Fibran, Бокал, Semmelrock, Дикси, Planex Varna, HTI Bulgaria. 

С фирма PERI учениците сглобяваха кофраж, с Wienerberger зидаха стени, със Strabag реализираха геодезическа задача за замерване на точки, с Hallehaus управляваха строителна механизация, с Fibran разполагаха топлоизолация, с Бокал монтираха вентилируема фасада, със Semmelrock редяха паваж, с Дикси изградиха и декорираха интериорни стени, с с HTI Bulgaria изградиха спринклерна система, а с Planex Varna сглобяваха и разглобяваха армировка като заедно с това посетиха и разширението на завода на Цератицит, върху който работи компанията. Задачите бяха подбрани така че да са забавни и разнообразни и покриват редица аспекти на строителния сектор. 

По-голямата част от менторите в задачите се завръщат за пета поредна година в Summer Stroi.Academy и споделят, че това място ги вдъхновява и зарежда с енергия за следващата година, благодарение на работата с млади и мотивирани хора, които скоро ще бъдат бъдещето на страната и на сектора. Именно затова преди пет години Hobelix поема тази инициатива за вдъхновение и обучение на младите кадри паралелно на академията за студенти Stroi.Academy (преди – Академия Лидерите) и форумът Лидерите, които строят. 

През тази година и менторите от Главболгарстрой и Титан България отново се завърнаха в Габрово за академията с цел да помогнат на ветераните – учениците, които участват за пореден път в академията, да оставят следата на Summer Stroi.Academy в града. Ветераните изградиха три бетонни кашпи, в които засадиха цветя и разположиха пред сградата на Общината като символично посяха семето на академията в Габрово за пореден път. Това се превърна в традиция на академията като вече от предишните сезони там се разполагат пейка, инсталация с послания към обществото и инсталация от годината на пандемията, която символизира колко е важна връзката между хората. 

След края на всяка академия участниците искат да се завръщат отново и отново поради вдъхновението, което получават и новите неща, на които се учат. Именно затова през втората година се оформя ветеранската задача, която цели да оставя своята следа в града като жест на благодарност към Община Габрово, която безвъзмездно подкрепя проекта за поредна година. Академията се случва още със съдействието на Бараж груп, Руки, Фондация за развитие на водния сектор.

Закриването на Summer Stroi.Academy се случи с голямо празненство, в което участниците получиха сертификати, подаръци и признание от организаторите и компаниите, които ги подкрепяха на строителните площадки като всички те заявиха, че искат да се завръщат отново и отново, за да станат част от това изживяване. 

Строителната академия Summer Stroi.Academy за поредна година влага в развитието на строителния сектор у нас като изявява желанието да изграждаме млади, мотивирани и успешни кадри с вярата, че можем да изградим едно по-добро бъдеще, както за сектора, така и за България.

_________________________

Summer Stroi.Academy (с предишното си име Лятна Академия Лидерите) е първата по рода си практическа строителна академия за ученици в България. Тя е формат на компанията със социална отговорност Hobelix, която се занимава с въвличането на бъдещите кадри в строителството и архитектурата в реалните бизнес и практически процеси на строителната индустрия у нас още в ученическите и студентските им години. Компанията е организатор и на формати като Stroi.Academy (Академия Лидерите) за студенти в строителни и архитектурни специалности, форум Лидерите, които строят, който среща студенти и млади професионалисти с компании и личности от сферата в интерактивна среда.

 Визията на Hobelix е подобряване на качеството на човешкия ресурс в сферата на архитектурата и строителството, поощряване на младите да развиват своя кариерен път в сферата у нас и цялостното подобряване на репутацията на строителната индустрия.

Зекие Емин

Архитект и изследовател със страст към историята, културното наследство и неговото адекватно преизползване и интегриране в реалностите на ХХI век. Вярва, че архитектурата е прякото отражение на човешката история. Тя е вечна - съществува физически от древността до наши дни. Аналогично писането е прякото отражение на нашите мисли и единственият начин да ги запазим във времето.

Остави коментар

Close Menu