2020-та трябваше да е годината, в която продавам имот и инвестирам средствата в покупката на нов. Сигурен съм, че ако и вие сте в същата или подобна ситуация, от две седмици насам планът ви това да се случи изглежда все по-малко реалистичен. COVID-19, извънредното положение заради него и всеобщото чувство за застой и несигурност дават основания за мрачни прогнози. Те, от своя страна, разклащат плановете ни по отношение на недвижимите имоти – било то лични или професионални. Нека все пак разгледаме обстановката обективно.

Каква е ситуацията на пазара сега?

Знаем, че цените на имотите допреди няколко седмици бяха достигнали върхови стойности. Въпреки това не можем да очакваме внезапен крах, тъй като, за разлика от 2008 г., в момента имотният пазар не се намира в така наречения „балон“. Това показва и анализ1 на Фондация „Делта Анализи“ – цената на квадратен метър се покачва плавно от 2011 г. насам.

В момента продължава да се строи, нотариусите правят сделки, банките работят.

Последните, за разлика от 2008 г. имат ликвидност (разполагат с капитал). В момента на пазара на имоти няма прекомерно предлагане, в повечето случаи се купува по време на строеж. В последните две седмици се осъществяват по-скоро спешните покупки на имоти, а по-малко спешните изчакват. Най-общо казано – пазарът работи, макар и на понижени обороти. Потенциален по-сериозен проблем са прекъснатите връзки на производство и доставка с Китай.

Photo by Yaroslav Boshnakov on Unsplash

Какво можем да очакваме в краткосрочен и дългосрочен план?

Тъй като строителството се движи малко по-бавно спрямо другите отрасли, ефектът от извънредното положение заради корона вируса ще се отрази по-осезаемо в следващите тримесечия. Според публикация2 в Дневник, в краткосрочен план можем да очакваме:

 • понижаване на активността на наемателите и купувачите;
 • отлагане на откриването на новите 5-звездни хотели в столицата;
 • преструктуриране на отделни бизнеси.

Ще започнат да се търсят повече складови и логистични площи, тъй като пазаруването онлайн най-вероятно ще остане с повишена активност дори и след пандемичната обстановка. Това сигурно ще повлияе и ситуацията в дългосрочен план. Кризата дава резултат и в завишено търсене на производствени площи от вериги, свързани с фармацевтиката.

Би следвало офис сегментът да претърпи затишие, тъй като много фирми сега ще търсят начини да оптимизират разходите си. В дългосрочен план карантината заради пандемията ще доведе до преосмисляне на концепцията за работа на много компании, тъй като в момента ясно се вижда колко голяма част от професионалистите могат да работят и от вкъщи. Според Дневник2 ще се засили и търсенето на съвременни офис площи.

Важно за бизнесите е да се задържат на пазара

Китайските компании, които задържат присъствието си на пазара по време на кризата, сега се сблъскват с неочаквано бързо възстановяване. Присъствието им в разгара на пандемията е съхранила доверието на крайните потребители в тях. В момента важното за всяка компания, не само строителните и тези за недвижимите имоти, е да успее да задържи вниманието на клиентите си. Така ще спечели и нови, особено у нас, където имотите са много значима стока от психологическа гледна точка.

Какво да направим ние като крайни потребители?

Връщаме се на ситуацията, която ви споделих в началото. Моят съвет – не купувайте точно сега, ако не се нуждаете от жилище спешно. Изчакайте няколко месеца. Не рискувайте да продадете имота си твърде евтино, защото впоследствие така новият може да ви излезе по-скъпо. Не се подхлъзвайте по идеята, че може да има драстичен спад в цените, чрез който да спечелите. Такъв вероятно ще има, тъй като имотният бизнес навлизаше в застой, но той няма да дойде толкова скоро и няма да е толкова драстичен, колкото преди 12 години.

Photo by Georgi Kalaydzhiev on Unsplash

Ако продължавате да търсите жилище в момента, вероятно ще попаднете на повече реални обяви онлайн, отколкото преди, тъй като в момента човешкият ресурс е свит, огледите са силно ограничени и никой няма възможност да пуска обяви „за стръв“. И не забравяйте, че

Качествените имоти винаги ще държат цена.

Това казва Снежана Стойчева, мениджър на онлайн платформата imoti.net пред money.bg3. Ако инвестирате в качествено жилище сега, в бъдеще ще имате сигурността, че неговата цена ще се задържи и инвестицията ви ще си струва.

А какво е качественото жилище?

Важното е да е с добро местоположение, да има изградена инфраструктура, осигурено паркиране, както и да е ясно управляването на общите части. Търсете жилище с добро изложение – юг, изток, югоизток, с достатъчно на брой и размери помещения. Колкото по-малко са излишните чупки в конфигурацията, толкова по-оптимални ще са и сумите по довършителните работи и обзавеждането.

Няма място за паника в сегашната извънредна ситуация. Както в Китай, така и европейската икономика вероятно ще претърпи рязък спад и рязко завръщане нагоре. Не забравяйте, че в момента говорим за стабилен пазар, разклатен от епидемиологична криза, а не за сринат кредитен балон.


Източници:
1.delta3analizi.com – Извънредно Положение и Влиянието му на Имотния Пазар
2.www.dnevnik.bg – Първи прогнози – как заразата ще отекне на пазара на имоти
3.money.bg – Дa oчaĸвaмe ли cпaд в цeнитe нa имoтитe y нac, зapaди пocлeдcтвиятa oт ĸopoнaвиpyca?

Остави коментар с Facebook

Заредете още от Георги Мърхов
Load More In Новини

4 коментара

 1. […] у нас заради пандемията от коронавирус поставя нови въпроси пред имотния пазар. Въпреки скорошните промени в мерките, ограниченията […]

  Reply

 2. […] в началото на ковид-кризата ви разказах за намерението си да продам жилище и да инв…, което ме провокира да вникна повече в плетеницата, […]

  Reply

 3. […] в началото на ковид-кризата ви разказах за намерението си да продам жилище и да инв…, което ме провокира да вникна повече в плетеницата, […]

  Reply

 4. […] Да очакваме ли криза в недвижимите имоти? […]

  Reply

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Виж още

Под настилката: подът като система
Отопление, шумоизолация и цялостен комфорт – кои са правилните решения за подовете?

Подът – бихме го подценили, ако смятаме, че той е единствено основата за завършващата наст…