Skip to main content
search

През последните 40 години архитект Тодор Войников събира материали за вдъхновяващата история на столицата ни. Вълнуват го легенди, личности и софийските сгради, които, разхождайки се из града резонират под нозете, но все по-малко пред очите ни. Тодор Войников е архитект, изследовател и автор.

През 2020 г. ни въвлече в стара София с книгата си “Драски по софийските работи”, а в началото на март бе публикувана и неговата единствената по рода си карта “Столица на Царска България”. Благодарение на ръчно скицираната карта на архитект Войников можем да добием пространствена представа за това как е изглеждало сърцето на Царска София преди около 100 години.

Прочетете статията ни за “Драски по софийските улици” тук

Тя е графично пресъздаване на града от 20-те, 30-те и 40-те, който по редица исторически причини и напластявания не съществува днес. За да разберем къде са се случвали разказаните истории от това време в легендата към картата са включени 87 от най-знаковите места в столицата от периода. Сред тях са сладкарница “Роза”, където Елин Пелин пише “Андрешко”, любимото място на хайлайфа – гранд хотел “Панах”, Арменското кафене, бирариите “Червен рак” и “Батенберг”, сградата на хотел “Юнион палас”, прочутата книжарница на Тодор Ф. Чипев и много други.

Картата – изцяло начертана, оцветена и надписана на ръка от арх. Тодор Войников.

По думите на архитект Войников книгата е технически илюстрирана, а картата дава по-истинска представа на зрителя за града. Архитектът добавя още, че градът е “живо нещо”, сгради биват разрушавани, нови биват строени. Затова той е обрисувал един обобщен образ на София между двете световни войни, който не претендира за една моментна историческа акуратност в определено време. 

Идеята се зароди някъде към 1980 г. Обяснявам си това с някаква неосъзната вътрешна страст. Имам цели папки с изрезки от пресата… С години бях събрал голямо количество информация, разделена по теми, която, впоследствие, ми помогна много.” споделя арх. Войников в интервю за Built.

“Римляните имат една такава концепция за духа на мястото. Това е духът, който пази мястото през вековете” казва архитектът.

“Предишните 4 града вече ги няма – тракийския, римския, османския и, до голяма степен, царския. Центърът се състои от пет различни Софии.

Чрез творчеството си архитект Войников чертае свой път за Стара София, за да може духът и да продължава да живее. 

“Когато един човек върви по ул. “Иван Вазов” и зърне плочата на Петко Стайнов, веднага в ума му трябва да зазвучат “Тракийски танци”. Не е нужно учениците да стоят само в училищата. Те трябва да вървят и да се учат, защото градът е най-добрият учебник.

Картата на архитект Войников е важен разказ за културното ни наследство. Тя привлича всички онези, които се вълнуват, вървейки по улиците на централна София. Онези, които усещат невидимата енергия на отминалите исторически периоди.

Скици от книгата “Драски по софийските работи”

Хубаво е да си припомняме за историческите пластове в града и това, което те са дали за неговото днешно многообразие. Всеки град е жива структура, която непрестанно се развива и добавя нови, все по различни пластове към себе си. С картата и книгата на арх. Войников се връщаме малко назад, за да научим как градът е живял преди 100 години.

Картата се предлага в два варианта и може да се намери на сайта: www.sofiabook.eu или на фейсбук старницата “Драски по софийските работи” 

– Сгъваема карта – размер при разгънат формат 50 x 70 см (сгъната е 24 x 17 см)

– Плакат с размери 50 x 70 в тубус за съхранение

Остави коментар

Close Menu