Skip to main content
search

Residential forum – дискусионен форум, който събра на едно място експертите в сферата на жилищното строителство се проведе през тази седмица. Генерално форумът се концентрира върху теми като тенденциите в пазара на жилищата, инвестициите и иновациите и цели да даде актуална информация на бизнеса, да представи различните гледните точки на професионалистите, да анализира проблемите и да даде платформа за тяхното дискутиране и предлагане на решения и добри практики.

Тази година фокусът на събитието беше насочен върху проблемите с жилищата след кризисни периоди, които дефинират света днес – като пандемия, война и инфлация и начините сферата да се справи с тях.

Събитието беше разделено на два паралелно проведени формата – дискусионни панели, посветени на актуални теми, и представяния на проекти и реализации на водещи архитектурно-строителни компании. Част от събитието включваше и представяне на нови иновативни продукти и системи.

В откриващия дискусионен панел бяха поканени заместник-министъра от МРРБ арх. Стефан Аспарухов, главният архитект на Столична община Здравко Здравков и други официални лица. За да се обхване възможно най-широк спектър от мнения и идеи в дискусиите, в събитието се включиха личности от различни сфери и заемащи редица роли в строителния процес – основатели и водещи проектанти на архитектурни студиа, управители на строителни компании, маркетинг директори, урбанисти, банкери, брокери и експерти.

Необходима е оптимизация на процеса на административно ниво

В откриващия дискусионен панел арх. Стефан Аспарухов представи планирани промени в Закона за устройството на територията (ЗУТ), които имат за цел да оптимизират прегледа и оценяването на проектната документация и издаването на строителни разрешения. Арх. Здравко Здравков, подчерта неотложната необходимост от въвеждане на цялостна и задължителна електронна система за подаване на документи и предаване на проекти в дигитален формат.

Това ще е и първата стъпка към създаването и поддържането на архив на строителните книжа на обектите, което би улеснило и ускорило процеса за инвеститорите, проектантите и крайните клиенти. Според него бъдещите усилия трябва да са насочени в дефиниране на по-ясни правила и норми на работа на одобряващите органи, за да се избегне многообразието в тълкуването на разпоредбите, което е често срещан проблем.

Жилището – най-важната покупка в живота на човека

Българският пазар на имоти е традиционно силен, което се основава на широко приетото мнение, че притежанието на имот е сигурна инвестиция за спестявания, а в съвременните условия притежанието на повече от един дом дава възможност за флексибилност и подвижен начин на живот. Устойчиво най-висок е процентът на новопостроените жилищни сгради, следвани от административните сгради. Пик в търсенето е отбелязан през 2018-та година, като за Столична община най-апетитните райони остават южните – Витоша, Лозенец и Панчарево, докато на север ръст бележи основно район Нови Искър. 

Дългосрочните инвестиции носят риск 

Водещите теми, по които изразиха мнение участниците, бяха състоянието на пазара на жилищни имоти, промените в търсенето на жилища, нуждите на клиента и необходимите промени в ЗУТ. Предизвикателствата, които срещат различните страни на строително-инвестиционния процес произлизат главно от непредвидимостта на събитията за дълъг период от време.

Икономическите трусове, които следим през последните две години, като пандемията от Ковид-19, войната в Украйна и инфлацията, породена от недостига на суровини, нарушаването на регулярните доставки на материали, краткосрочността на оферираните цени и сделките създават несигурност в дългосрочните проекти и трудно управление на риска на инвестициите. Експертите споделят, че въпреки нестабилността, ситуацията е под контрол и търсенето е все така силно.

Те анализират, че съвременният клиент се ориентира все повече към високото качество.

Клиентът търси високия комфорт на обитаване

Успешните инвестиции са тези, които разчитат на това да предложат качествена среда за обитаване, което означава сграда с високо ниво на комфорт, влагане на качествени материали и системи, устойчиво строителство, сертифицирано по отношение на енергийната ефективност, гаранционен срок и обслужване в случай на повреди.

Аналогично, успешните инвеститори по-често са тези, които основават намеренията си на професионални проучвания на пазара и търсенето, докато необмислените проекти с цени под средните за съответния жилищен квартал, хвърлят съмнения върху качеството на изпълнение и не могат да предложат конкурентен продукт на потребителите.

Предстоят и други дискусионни форуми в годишната програма на организаторите от Градът Медиа Груп, които информират за процесите в строителния бранш.

Виктория Димитрова

Архитект и изследовател, който търси оригиналните идеи и интересните проявления на архитектурата и дизайна. Вярва, че културата е горивото на личностното развитие.

Остави коментар

Close Menu