Skip to main content
search

Футболният клуб „Forest Green Rovers“ получи зелена светлина за изграждането на първия в света дървен футболен стадион. Проектът на клуба от  Южна Англия е одобрен от окръжния съвет, след като предишното заявление е било отхвърлено. Новият терен е проектиран от Zaha Hadid Architects и ще може да приюти 5000 фенове в модерен стадион от дървесина. Проектът още включва озеленен паркинг и две тренировъчни игрища.

Екологията е водеща сила в проекта.

Терените, които ще бъдат изградени, ще са без пестициди, торове и химикали. Тревата ще се поддържа от електрически косачки, които ще бъдат захранвани от слънчеви батерии.

Футболният клуб е собственост на фирма за зелена енергия, която е инициатор на проекта. Зелената компания се е наела със задачата да построи първия стадион, изграден почти изцяло от дървен материал. Използвайки тази суровина, тяхната цел е да постигнат значително спестяване на въглерод.

Визуализация на стадиона отвътре/ Източник: dezeen.com

За разлика от повечето сгради, около три четвърти от въздействието на въглерод през целия живот на всеки стадион идва от неговите строителни материали, докато обратното е вярно за жилищни и бизнес сгради, където три четвърти от въздействието на въглерода идват от експлоатацията на сградата.

Едно от иновативните решения при проектирането е изграждането на специална мембрана, която ще покрие покрива. Това ще позволи на тревата да расте естествено под слънчевата светлина, като същевременно ще намалява сенките, от трибуните, които биха разсейвали играчите по време на игра.

Конструктивни характеристики на дървения стадион

Дървесината е често срещан материал като част от носещата конструкция на сгради в някои страни. Якостните й показатели със сигурност може да се каже че отстъпват пред най-използваните строителни материали.

Панорамен поглед/ Източник: dezeen.com

Ключовият фактор тук е формата на конструктивните елементи.

Тя е от съществено значение при проектирането на конструкции с големи отвори. Същото важи както за стоманата, така и за стоманобетона, но при дървесината определено играе важна роля за цялостното проектиране.

Самият стадион ще бъде с размери в план 144м. на 155м. и ще достига до 19,5м. височина. Покривът ще излиза конзолно от високите колони, които ще бъдат с масивно напречно сечение. Конзолните греди, която ще поемат товарните въздействия от покрива, ще бъдат с променливо напречно сечение, укрепени една с друга извън своята равнина.

Строги изисквания от окръжния съвет

Архитектите се сблъскват с редица строги изисквания от страна на окръжния съвет в етапа на проектиране. Едно от основните изисквания, което променя първоначалните им планове, е стадионът да отговаря за всякакви метеорологични условия.

3Д визуализация на стадиона/ Източник: dezeen.com

Екипът от проектанти е трябвало да изготви подробен план за транспорт в деня на мачовете. Опасенията на комисията са свързани със силата на шума и големия трафик, който би се създал от феновете. Редуцирането им е ключова намеса за осигуряването на ниски емисии от въглерод по време на експлоатацията на стадиона.

Други притеснения от страна на съвета са били за голямата височина на съоръжението. Извършени са редица проучвания за това как би се отразило на гледката от съседните жилищни квартали на града.

Любопитни факти за местния футболен отбор

Отборът на „Forest Green Rovers“ се намира в област Cotswolds, Южна Англия. Той вече е обявен за най-зеленият клуб в света от страна на FIFA заради тяхното устойчиво и екологично насочено управление. Любопитен факт е, че играчите са приели режим на вегетарианско хранене, за да ограничат въглеродния отпечатък от потреблението си.

Основни източници:

https://www.newcivilengineer.com/latest/worlds-first-timber-football-stadium-approved-23-12-2019/

https://www.dezeen.com/2019/12/27/worlds-first-timber-stadium-zaha-hadid-architects/

Станислав Ангелов

Строителен инженер, завършил специалност строителство на сгради и съоръжения в Университета по архитектура, строителство и геодезия- гр.София.

Остави коментар

Close Menu