Skip to main content
search

През 2021 г. Пловдив стана вторият български град след София, в който навлиза услугата за споделена мобилност SPARK. Оттогава насам градът влага усилия в развитието на електрическия транспорт като до края на изминалата година 2500 електрически превозни средства имат регистрация във втория по големина град в България. Това се равнява на 85% ръст спрямо 2021 г., сочат експерти. 

За стимулиране на устойчивия транспорт, енергийният и технологичен лидер Schneider Electric, влезе в сътрудничество с първата изцяло електрическа услуга за споделено пътуване в България – SPARK. В резултат те съвместно откриват нови 5 зарядни станции – Schneider Electric EVlink Smart Wallbox с мощност 22 kW, разположени пред “умната фабрика” на Schneider Electric в Пловдив. Станциите са част от най-голямата зарядна мрежа в България и региона – Eldrive. Те ще бъдат на разположение на всички служители и гости на “умната фабрика” в индустриална зона Радиново, които ще могат да се възползват от екологично чист и удобен транспорт.

Обединяващото между компаниите е стремежът им към енергийни иновации и устойчивост като дадат възможност на всички да се възползват максимално от енергията и ресурсите им, предоставяйки удобство. Точно затова и станциите са със свободен публичен достъп с цел да се насърчава екологичният начин на придвижване и намаляване на емисиите CO2 в градовете ни.

“С това партньорство Schneider Electric поема следващите си стъпки напред към ангажимента по изграждане на нулев въглероден свят. Инициативата е в изпълнение на 6-те ангажимента за ускоряването на устойчиво развитие за всички, част от които са климат, ресурси, доверие, равенство, поколение и местно ниво.” Казва директорът на “умната фабрика” в Пловдив Мартин Йорданов.

Метаморфозата на градовете ни в устойчиви е бавен процес, но Шнайдер Електрик доказва, че е възможно, като в същото време осигурява удобство и по-ниски разходи за водачите.

Като част от инициативата EV100 на неправителствената организация „Група по климата“, според която до 2030 г. корпоративните автопаркове следва да бъдат електрифицирани. С партньорството си със SPARK Шнайдер Електрик работи именно в тази посока – 14 хиляди автомобила в над 50 държави ще бъдат заменени от електромобили. ю

До 10 години се очаква да бъде инсталирана инфраструктура със зарядни станции в основните офиси и фабрики на европейската мултинационална компания, като част от страните вече демонстрират възможностите на EcoStruxure eMobility – архитектура с микро мрежови технологии, управление на активни и нови системи за енергиен мениджмънт.  

Допълнителна информация за зарядните станции: 

EVlink Wallbox е здрав и устойчив на атмосферни влияния. Може да се използва в трудни условия, у дома и в частни имоти (етажна собственост, корпоративен паркинг, хотел).

Управление на зареждането: 

 • зареждането може да започне без конкретно действие, след включване на автомобила.
 • зареждането може да бъде отложено в непиковите часове или максималният ток на зареждане може да бъде ограничен (16 A до 10 A, 32 A до 16 A).
 • превозното средство може да се зарежда с максимална мощност според наличната мощност в дома или офиса

Спецификации на захранващата мрежа:

 • 220-240 V монофазен – 50/60 Hz за зареждане при 3,7 и 7,4 kW.
 • 380-415 V трифазен – 50/60 Hz за зареждане при 11 и 22 kW .
 • Система за заземяване: TT, TN-S, TN-CS или IT.

Механични и екологични спецификации:

 • Код за защита от проникване: IP54.
 • Код за защита от удар: IK10.
 • Работна температура: -30°C до +50°C.
 • Температура на съхранение: -40°C до +80°C.

Бърз монтаж:

 • Монтаж за по-малко от 30 минути от един човек.
 • Входящ захранващ кабел отгоре, отдолу или отзад

Остави коментар

Close Menu