Skip to main content
search

Когато на някоя от централните софийски улички се появи място за култура и дизайн, някои веднага забелязват. Други го откриват постепено докато то кипи при откриването на изложби или тихо привлича погледите на минаващите наблизо. Но всички, които влязат веднъж, се връщат отново и отново. Авъртикъл е едно от тези интересни нови места в столицата и ако сте истински почитател на дизайна, трябва задължително да се отбиете.

  • Кога? Този петък, 17-ти февруари, от 18:00ч.
  • Защо? Защото то се превръща в първата специализирана книжарница за дизайн в София.

И ако някой вече си го добавя в календара, да запише, че се намира на бул. “Александър Стамболийски 20Б”.

Снимка: Avrtikl

Екипът на Авъртикъл е съставен от дизайнерите Виктория и Мария и журналистът Андрю. И тримата са пристрастени към книгите и са убедени, че те трябва да достигат до все повече професионалисти и любители на дизайна.

  • Какво казват Avrtikl за себе си?

“Предлагаме внимателно подбрана селекция от книги за дизайн, архитектура, съвременно изкуство, фотография и лични авторски проекти на артисти. Също така, организираме събития и работилници, свързани с книгите. А ако ви се пие кафе или бира, предлагаме и това.

Голямата ни цел е да подобрим качеството на дизайна и визуалната култура в България, като дадем достъп до книги и идеи, които не могат да се намерят другаде.

Малката ни цел е просто да сме вдъхновяваща и приятелска книжарница.”

Снимка: Avrtikl

Вярно е, че на малко места в София могат да се намерят от онези грабващи веднага окото книги за архитектура, графичен дизайн, визуални изкуства и пр. Онези по-специални книги, правени с много усет, а понякога и с доза провокация. Които ти прави удоволствие да ги прелистваш, не само защото оформлението им е естетическа насалада за окото, а и защото дори хартията е приятна на допир, а какво остава за релефа на печата на корицата. Накрая това са книгите, които отваряме, за да разберем какво се случва в дизайн средите по света, да си зададем някой-друг по-философски въпрос, а най-вече – за да се научим за да станем по-добри в това, което правим.

Къде в България можем да намерим книги за архитектура?

Превръщането на Авъртикъл в книжарница обещава да запълни тази празнина, придружавайки книгите с ежемесечни събития. Затова нека да представим какво ще има на първото по рода си събитие – „Начинът, по който изглеждат нещата“.

“Като откриващо събитие, „Начинът, по който изглеждат нещата“ се стреми да очертае основния периметър от теми, които ще обхване книжарницата. Подбрали сме седем от любимите ни книги за начина, по който възприемаме света като потребители и създатели на визуална култура, и ще споделим историите, които стоят зад тях.”

  • А ето и част от седемте избрани книги, и какво стои зад корицата:

 

Архитектурните издания, които се забелязват сред първата селекция, звучат изкушаващо за архитектите и нямаме търпение да видим още такива заглавия. Но междувременно ще напомним, че за архитектите са важни не само архитектурните книги – в широкообхватната сфера на професията познанията по всички теми, тангиращи с нея, са повече от полезни. И затова вярваме, че и архитектурната публика ще намери своето място в новата страница от историята на Авъртикъл. 

Четете тук: 5 книги за архитектура, подходящи за начинаещи

Виктория Димитрова

Архитект и изследовател, който търси оригиналните идеи и интересните проявления на архитектурата и дизайна. Вярва, че културата е горивото на личностното развитие.

Остави коментар

Close Menu