Във време, в което идеята за повече от един доход става все по-популярна, архитектите и инженерите сякаш все още работят на добре познатия принцип, в който продават не само труда, а и най-продуктивното време от деня си. Именно затова е хубаво да се запитаме има ли начини да си осигурим пасивен доход като професионалисти в строителния сектор? Вместо да ни се заплаща за конкретен проект, не бихме ли могли да вложим усилия в нещо, което впоследствие ще ни се изплаща непрекъснато? Нека разгледаме няколко варианта:

1. Напиши електронна книга

Днес интернет е мястото, на което всеки може да се изяви и е хубаво да се възползваме от неговите възможности. Напиши книга на тема, по която си имал достатъчно наблюдения и експертиза и която би била в помощ на архитекти или проектантски студиа. Почти всеки се е специализирал в конкретна ниша – било то работа с CAD, познаване на законите и нормативите, енергийна ефективност, устойчиво строителство и други. Бъди сигурен, че много ще поискат да се научат от твоята експертиза. Ако знанията ти ще спестят време на други бизнеси, то те няма и да се поколебаят да купят книгата ти.

101 Things I Learned in Architecture School

Доста популярен пример е книгата „101 Things I Learned in Architecture School“ (която впрочем намерих онлайн преведена на български тук). Преимуществото на такъв тип продукт са ниската инвестиция и риск. Със сигурност направата му ще отнеме време, но ако го сравниш с това да програмираш софтуер или да изобретиш нещо ново, да напишеш електронна книга е лесно. Хубавото е, че продажбата й върви на автопилот. Разбира се, много важна част е книгата ти да е стойностна и да изпъкне, за да може наистина да привлече аудитория.

2. Разработи блог / влог, който да работи за теб

Идеята е да предоставиш безплатни знания на аудиторията си, а приходите ти да идват от линкове към продукти и изпълнители, реклами или рекламни статии. Много добър пример за това е блогът на Джон Хил „A Daily Dose of Architecture“, който набра популярност извън англоговорящите страни. Ключово е това, че той пише по теми, които силно го вълнуват. Това, от своя страна, води до качествено съдържание и голяма аудитория.

Photo by Marvin Meyer on Unsplash

Бъди сигурен, че ако пишеш по полезни и практични теми, ще имаш аудитория дори и извън архитектурните среди. Важно е добрият текст да бъде подкрепен и с достатъчно хубави изображения. Недостатък при създаването на блог е, че изграждаш имиджа си и аудиторията си с години, тоест не може да очакваш, че резултатите ще са налице само след няколко месеца. Но и не забравяй, че сайтове като Dezeen, Archinect, Architizer и Archdaily също работят на този принцип.

3. Заложи на продуктов дизайн

Разработи продукт, който решава конкретен проблем, и ще попаднеш на златна мина. Интересен пример е заместителят на връзки за обувки, разработен от Дъглас Пат и Браян Уитлин. След като го превръщат в бизнес, те го продават на компания – производител на обувки. Колкото и далечна да изглежда тази концепция, днес тя става все по-лесно осъществима. Не забравяй, че си архитект и че можеш да изразяваш идеите си със скици, рисунки и чертежи, на базата на които да направиш прототипи. Най-лесно в днешно време това става чрез 3D принтиране, което е и все по-достъпно. То ти дава гъвкавост и възможност за ранна обратна връзка. А за да финансираш проекта си, винаги можеш да използваш платформи като Kickstarter.

Скорошна иновация в продуктовия дизайн са метаматериалите

Безработен архитект: какво да правиш?

4. Създай софтуер

Ако самият ти умееш, или пък имаш контакти с програмисти, създай софтуер, който да пести на архитектурните студиа време и да повишава приходите им. Важното е продуктът ти наистина да решава проблем. Затова не работи на принципа „Архитектите решават проблеми, които не знаеш, че имаш по начин, който не разбираш.“ Като професионалист в бранша е доста вероятно да си запознат с основните проблеми, които колегите ти срещат. Има ли например процес, който може да се автоматизира? Възможно ли е да се разработи софтуер, който да помага в бюджетирането?

Photo by Kumpan Electric on Unsplash

За такъв продукт не са необходими милиони потребители. Достатъчни са например и само 200 – 300, които да плащат за месечен или годишен абонамент. Все пак, за да направиш софтуер се изисква време и финансови ресурси, което в сравнение с електронна книга не е особено лесно. В известна степен, той може да се определи като високорисково, но и високопечелившо начинание.

5. Направи онлайн курс

Сподели знанията си с други професионалисти, които ще спечелят от тях. Има толкова много сфери, в които архитектите и инженерите се специализират – Project management, маркетинг, CAD, изчисления, дизайн тенденции и други. Да научиш нещо сам на принципа „проба-грешка“ винаги излиза много по-скъпо, затова много хора не биха се поколебали да платят за твоето ноу-хау. Въпреки че всичката информация обикновено е достъпна онлайн, бизнесите нямат времето и ресурсите да проучат всичко и са много по-склонни да потърсят конкретни, практически знания.

Photo by Nick Morrison on Unsplash

6. Инвестирай в строителство

Идеята е да инвестираш в недвижимо имущество, като например работиш за по-малък или за без хонорар за твоята работа като архитект / проектант. По този начин може да печелиш в бъдеще. Като архитект или инженер със сигурност имаш повече достъп до възможности за инвестиция в недвижими имоти. Още повече, можеш лесно да разбереш дали определена сграда е добро състояние, дали строителството е качествено и какви са възможностите за неговото преустройство. Можеш да си направиш и сметка колко би струвало и каква ще е възвращаемостта на твоята инвестиция.

Photo by Yancy Min on Unsplash

Да изградиш поток от пасивен доход със сигурност не е леко. За това се изискват значителни предварителни усилия и постояннство, а впоследствие са необходими грижи и по неговата поддръжка. Често на пръв поглед няколкостотин лева допълнително на месец не звучат впечатлsващо. Няма ли обаче да бъде различно, ако имаш няколко такива финансови източника? Сигурен съм, че вече имаш много идеи…

През погледа на архитект или защо виждаме света по друг начин?

Остави коментар с Facebook

Заредете още от Георги Мърхов
Load More In Архитектура

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Виж още

Brick Award 2022: Обявиха 50-те номинирани проекта
Тази година са подадени рекорден брой от почти 800 кандидатури

789 проекта от 53 държави участват в конкурса Brick Award 22. С това, десетото му издание …