През миналата 2020 г. всички ние прекарахме неподозирано повече време в затвореното пространство на дома. Някои от нас се втурнаха към домашни ремонти, други станаха почти майстори, що се отнася до градинарството на терасата, трети решиха, че е време да сменят жилището или да отидат да живеят на село… Откроиха се обаче мнозината, които преосмислиха и оцениха времето за себе си и близките си хора. И всичко това, в удобна пижама в комфорта на дома.

Забързани в помитащото ежедневие от възможности, избори и предизвикателни цели, все бързахме. Отмятахме една задача от дневния ред, за да създадем нови три след нея. Все си повтаряхме „Ще се справя, това е период, ще отмине“, докато умората не ни поваляше в една неспирна гонитба от работа.

2020 г. затвори входните ни врати, направи външното пространство недостъпно и го покри с предупредителна лепенка „Опасно“. Опаковани в скафандрите на новата действителност, ние пазарувахме тоалетна хартия на живот и смърт (с по дезинфектант във всяка ръка), запасихме се с леща и боб, след което пробвахме някоя и друга нова рецепта. Истината обаче е, че

Действителността беше сурова, продължава и да бъде такава.

Затова нека си припомняме с усмивка уроците, които ни направиха по-мъдри, по-предпазливи, но и обърнати повече към себе си. 2020 г. ни накара да свалим слушалките си, за да чуем по-добре собствените си мисли. Освен към вътрешния ни свят, отворихме очите си и буквално – за да забележим по-ясно пространството, което обитаваме. Припомнихме си да бъдем благодарни, че имаме покрив над главите си.

Какво е домът за теб?

Една думичка, а толкова много смисли. Вярно ли ще е, ако кажем, че домът е мястото, на което сме себе си? Така мисля. Там си отдъхваме след дълъг път, вземаме душ след проливен порой, там са „моята възглавница и моята чаша за кафе“, там са спокойствието и дълбокият сън. Какво друго да направим, освен да кажем на стените, между които живеем:

„Благодаря за грижата!“.

Благодаря, че сте при нас по време на буря.

Благодаря, че ни предоставихте дом и подслон.

Благодаря, че запазихте за нас топлината, щастието и най-вече, че ни запазихте здрави.

 

В комфорта между моите четири стени искам да си припомням по-често, че аз диктувам правилата. Аз и моето семейство заслужаваме топлина, качествен и комфортен микроклимат и здравословна среда. Всичко това е възможно.

Темата за здравословно обитаване е основна в работата на „Баумит“. Специалистите от компанията твърдят, че стените могат да подобряват нашето здраве. Затова ни припомнят, че „за да се чувства човек добре във вътрешните помещения, трябва не само температурата да бъде добра, но и влажността на въздуха да е оптимална“.

Други определящи фактори са шумът, вредните емисии, миризмите, светлината, въздушните потоци и предпоставките и появата на мухъл. Звучи като много неща, с които да се съобразяваме? За радост, специалистите в сферата ни дават всички необходими инструменти да си осигурим здравословно обитаване.

Затворената среда на дома е мястото, на което прекарваме най-много време. Затова трябва да отчетем като приоритет:

  • Да строим здравословно.
  • Да обитаваме здравословно.
  • Да живеем здравословно.

„ТВОЯТ ДОМ. ТВОИТЕ СТЕНИ. ТВОЕТО ЗДРАВЕ.“

А ето какво е домът за Баумит…

Остави коментар с Facebook

Заредете още от Кристин Джалова
Load More In Архитектура

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Виж още

Победителите във Фасада на годината 2020-2021
Баумит награди най-красивите фасади

За 16-ти път Баумит проведе конкурса „Фасада на годината“ и отличи най-заслужи…