Skip to main content
search

Между 28-ти август и 6-ти септември над 100 души ще вдъхнат живот на местността около село Белиш, намиращо се в близост до град Троян (Ловешка област) и в частност – махала Марковска. Ако се чудите какво има там, нямам търпение да ви споделя.  „Резиденция Белиш“, която дебютира миналата година като домакин на Българската архитектурна студентска асамблея, организира първото си самостоятелно архитектурно събитие, а именно „ФестивалЪ на Резиденция Белиш“.  

Българската архитектурна студентска асамблея

В рамките на 9 дни ще се проведат конструктивни, аналитични и перформативни работилници, насочени към студенти и любители в сферите на архитектурата, дизайна и изкуствата, свързани с контекста на мястото и околната среда. 

Резиденция Белиш

Идеята за Резиденция Белиш е нова, но много амбициозна. Зад нея стоят група млади архитекти, които са мотивирани да развият поле за образование в по-свободна форма, което да допринесе за българското архитектурно образование. Проектът цели обживяване на изчезващия сграден фонд в махала Марковска чрез социализация на пространствата с подобни събития.

Снимка: Екипът на Резиденция Белиш

ФестивалЪ е първото самостоятелно събитие за резиденцията, което е насочено както към студенти по архитектура, така и любители на изкуствата и креативното мислене. Затова и събитието е разделено в две части. В първите няколко дни ще се проведат паралелно четири работилници, водени от архитекти, които ще имат изцяло пространствена и архитектурна насоченест. Участниците ще могат да изберат в коя от работилницте да се включат и да достигнат заедно до финален резултат след петдневния процес. 

Снимка: Екипът на Резиденция Белиш

Втората седмица ще бъде изпълнена с еднодневни работилници на различни тематики, обхващащи по-широк спектър от направления в изкуството от грънчарство до фотография, които ще бъдат съпроводени от разнообразни тематични лекции.

Какво да очакваме?

Събитието ще се състои от две части. На 28 август ще започне първата част на събитието – работилниците:

Следвай стъпките, водена от арх. Сияна Костова. Основната идея е обвързана с изготвянето на маршрут из старите и почти забравени пътища или изоставени махали на Белиш, както и други исторически локации из местността.

Снимка: Екипът на Резиденция Белиш

Chill Room – конструктивна работилница – реконструкция на плевня с цел превръщането й в място за отдих, организирана по идея на  арх. Мартин Георгиев.

Работилница за изработване и позициониране на камбани с конкретна символика за изоставените територии, опасващи село Белиш – водена от инж. Стефан Кръстев.

Природен дизайн – изработване на структури и органични форми в природна среда чрез сплитане на жилави горски растения – водена от арх. Марин Марковски.

Снимка: Екипът на Резиденция Белиш

Организаторите споделят, че по време на процеса между работилниците ще е възможно да се осъществяват и разнообразни партньорства. А изборът на работилница ще става на място на 28.08, тъй като тогава ръководителите ще дадат повече информация относно самите работилници и техните цели. 

Втората част на събитието ще се състои в дните между 2-ри и 6-ти септември, които ще бъдат изпълнени с музика, еднодневни работилници, лекции, демонстрации и други занимания.

Еднодневните работилници предлагат предлагат широко разнообразие. Тогава ще можете да се включите в дейности като грънчарство, дърворезба, фотография – камера обскура, изработка на изделия от рециклирана пластмаса, Treasure hunt и конкурс с награди “JägerМайстор”.

Снимка: Екипът на Резиденция Белиш

За да бъде фестивалът едно позитивно изживяване, организаторите са подготвили и тематични вечери, изпълнени с много музика и усмивки: 

02.09 DJ set party

03.09 Ivan Shopov/COOH LIVE

04.09 Open Mic / Jam session 

05.09 shortMovie night / DJ set party

Ако желаете да дадете не само изключително забавен, но и ползотворен завършек на лятото си, запишете се за ФестивалЪ тук. А ние нямаме търпение да проследим събитието и да подкрепим силната самоинициативност на студенти и млади архитекти, които вярват, че и в България могат да се случват хубави неща. 

Снимка: Екипът на Резиденция Белиш

Станимира Гетова

Студент по архитектура в Унивеситета по архитектура строителство и геодезия в гр.София. Обичам да се занимавам с всевъзможни проявления на архитектура и дизайн, четене, история, изкуство, танци и рисуване. Пътуването за мен е безценен източник на вдъхновение, нови знания и представи за света.

Остави коментар

Close Menu