Skip to main content
search

На 17.05 в офиса на Hobelix се проведе финалът на седмия сезон на първия симулатор на реална работна среда в строителството и архитектурата, насочен към студенти и млади специалисти – Stroi.Academy. Два месеца младите специалисти – участници в Stroi.Academy, се срещаха с реалностите на професията им чрез презентации, посещение на обекти и производства, решаване на моментни казуси и развиване на подробен инвестиционен проект – от намирането на имот до финалните щрихи в конструкцията, архитектурата, организацията на строителния процес и бюджетирането на всяка стъпка по пътя до реализацията на мащабен проект.

Зеленият отбор презентира своето решение.

Новият формат на Stroi.Academy се различаваше от всички предишни издания с това, че за първи път участниците са изправени пред реално предизвикателство с реална инвестиционна задача, поставена от реален инвеститор, който успешно оперира на нашия пазар.Финалната среща на Stroi.Academy завърши с мащабна презентация на проекта на всеки отбор пред 12-те компании участници във формата, които впоследствие избраха и победителя.

Синият отбор представя себе си пред аудиторията.

С помощта на менторите отборите се запознаха с казусите и предизвикателствата, които трябва да вземат под внимание, имайки предвид, че работят с реален бюджет и множество ограничения, регулирани от законодателството.Освен тези прагматични аспекти всеки отбор разви своя архитектурна концепция, чиято цел беше да развие и изтъкне качествата на инвеститора чрез архитектура.

Проектите на четирите отбора бяха много различни, в зависимост от контекста и потенциалната локацията, в която трябва да съществуват сградите.

Момент от презентацията на Червения отбор

Беше изключително интересно да се наблюдава колко различни подходи приложиха отборите и в каква дълбочина изработиха проектите за сравнително краткото време, с което разполагаха. Въпреки различните концепции на проектите имаше няколко допирни точки, които ги обединяват, като устойчивост на сградите и автоматизирането им в унисон със съвременните тенденции в строителството. Представянето на проектите се случи пред многобройно жури с няколко представители от всички 12 компании, които взеха участие като ментори.

Комисията наблюдава презентациите на участниците.

Защитата на работите беше изключително сериозна, защото всяка компания беше там с очакване отборите да са приложили най-смислените пространствени и инженерни решения. Критериите за оценяване бяха изключително високи и всяка компания имаше свое различно виждане, съответно и критиката, и похвалата присъстваха в дискусиите.

Жълтият отбор презентира печелившия проект.

От всички четири отбора, победители станаха Жълтият отбор, но е важно да се отбележи, че разликата с оценките на останалите отбори не беше особено голяма. Това по себе си говори за качеството, което всички са успели да реализират при планирането и изпълнението на проектите. Тазгодишното издание на Stroi.Academy беше невероятна възможност за всички отбори да се сблъскат с частица от строителната реалност и рязко да разширят разбирането си за това как функционира индустрията. Вярваме, че ентусиазмът към материята, с който подходиха всички участници в началото на този сезон се е увеличил експоненциално и няма да спира да расте от тук нататък.

С това позитивно обобщение завършва академията този пролетен сезон.

Обща снимка на всички участници след Финала

Във формата ни подкрепиха нашите партньори от Human Capital Store, Kaufland, Hilti, Wienerberger, BS Group, Arrogant Architects, Alukönigstahl, VIBE Group, Knauf, Schneider Electric, PERI, Telelink Infra Services, Planex Varna.

___________

Stroi.Academy (с предишното си име Академия Лидерите) е формат на компанията със социална отговорност Hobelix, която се занимава с въвличането на бъдещите кадри в строителството и архитектурата в реалните бизнес и практически процеси на строителната индустрия у нас още в ученическите и студентските им години. Компанията е организатор и на формати като Summer Stroi.Academy (Лятна Академия Лидерите) за ученици от строителните техникуми и форум Лидерите, които строят, който среща студенти и млади професионалисти с компании и личности от сферата в интерактивна среда.

Визията на Hobelix е подобряване на качеството на човешкия ресурс в сферата на архитектурата и строителството, поощряване на младите да развиват своя кариерен път в сферата у нас и цялостното подобряване на репутацията на строителната индустрия.

Hobelix

Every beginning is difficult but extremely essential.

Остави коментар

Close Menu