Skip to main content
search

В една тъмна февруарска вечер в Кеймбридж тазгодишната гост-професорка по устойчив дизайн към университета в града – Ясмин Лари представи цялостното си творчество. Вдъхновяващата ѝ лекция разказва за пътя ѝ от Стархитект до работа в името на обществото.

Метаморфозата – от стархитект на върха на своята кариера, проектиращ едни от най-луксозните корпоративни сгради в родината си, до архитект, който се посвещава на работа с пренебрегвани и необлагодетелствани групи, с които заедно строи с естествени, локални материали – звучи неочаквано. Но това е творческия път на Ясмин Лари, първата жена-архитект в Пакистан. Тя приканва архитекти от цял свят да преосмислят работата си и ги предизвика да помислят над това как могат да насочат уменията си, така че да въздействат върху условията на живот на максимално много хора. 

Ясмин Лари – първата жена – архитект в Пакистан.

Именно заради отдадеността си на социалната кауза да развива уменията на онеправдани групи от хора, като ги окуражава да строят собствените си жилища с устойчиви материали, в края на април 2023 г. Лари беше наградена със златния медал за забележително творчество от Кралския институт на британските архитекти.

Творчество като стархитект

Ясмин Лари завършва архитектура в Обединеното кралство през 1964 г., но се завръща в родината си Пакистан, където се радва на редица творчески успехи. Строи сгради за корпорации и клиенти с висок обществен и икономически статут. Много от тях в стил брутализъм, които използват съвременни материали по нов начин, но и имат голям въглероден отпечатък. 

Сградата на централата на пакистанската държавна петролна компания | архитект – Яасмин Лари

Пример за успехите ѝ е завършената през 1991 г. централа на Пакистанската държавна петролна компания – небостъргач, демонстриращ неограничените възможности и лукса, които петролната промишленост носи – просторни окачени стъклени фасади със златен оттенък и обширни фасади с каменна облицовка. Същевременно с това обаче по време на кариерата си Лари поддържа интерес и към традиционните техники за строителство. През 1980-те заедно със съпруга си основават фондация за опазване на културно наследство за по-фокусирани изследвания в тази област като успяват да реализират и няколко проекта за социални жилища. 

Преломният момент

След 2000 г. Лари се отказва от успешната си кариера на стархитект в Пакистан и решава да се отдаде на изследователска дейност чрез своята фондация. Преломният момент настъпва след земетресението с магнитуд от 7.8 по скалата на Рихтер в северен Пакистан, което се случва през 2005 г. Тогава загиват 80,000 души и над 400,000 семейства губят домовете си. Ясмин Лари прекъсва преждевременното си пенсиониране и се опитва да приложи уменията си на архитект в полза на пострадалите от стихията, за да им вдъхне кураж и да им помогне да се изкачат над прага на бедността.

Архитектурният критик на Гардиън, Оливър Уейнрайт, описва творческия път на Ясмин Лари като „изкупление за младините си“, именно защото към края на кариерата си се посвещава изцяло на помощ към онеправданите. Лари вижда неефективност в традиционния подход при помощ след бедствия. Според нея международните организации често виждат пострадалите като жертви, на които трябва да се предоставят готови решения, а временните подслони са най-честно стоманени или бетонни конструкции с висок въглероден отпечатък.

Ясмин Лари се противопоставя на този подход. Тя вижда потърпевшите не като хора в неравностойно положение, които да чакат помощ „на готово“, а като изселени от домовете си хора, които имат нужда от мотивация да превъзмогнат последствията от  загубеното и заедно наново да построят своите жилища и обществени сгради. 

Ясмин Лари цели да помогне на хората в Пакистан, които попадат в статистиките на ООН като бедни или застрашени от бедност. Според Програмата на развитие на ООН близо 50 % от 240-милионното население на страната попада в тази категория. А климатичната криза и нарастващия брой бедствия правят тези групи хора особено уязвими. 

Тази помощ се случва чрез инициативи за възстановяване на познанията на населението в строителството с традиционни материали като земя, вар, бамбук. Целта на Лари е чрез придобиване на тези знания местните хора да могат не само да изградят наново общността си, но и да развият предприемачески умения, с които да могат да създават препитание за себе си и семействата си и да прескочат линията на бедността. 

Какво представлява “босоногата социална архитектура” ?

Течението на „босоногата социална архитектура“, както Лари описва своите усилия, е насочено към бедните райони в Пакистан, тяхната еманципация и стремежа към осигуряване на по-добър стандарт за живот.

Движението се опира на три принципа – ниска стойност; нула въглероден отпечатък; нула отпадъци. Целта е да се използват естествени материали, които хорта лесно могат да си набавят на минимална цена или безплатно. Предимството на естествените материали е, че те нямат въглероден отпечатък и че не генерират нерециклируеми отпадъци в процеса. 

До 2014 г. по методите на „босоногата социална архитектура“ се изграждат над 40,000 нисковъглеродни жилища. Те доказват и устойчивостта си на бедствия, особено при последните наводненията в Пакистан от 2022 г., когато 1/3 от страната беше поразена. Жилищата от естествени материали, особено тези с бамбукова конструкция запазват целостта си след потопа, а допълнителни изследвания в университета в Карачи показват, че бамбуковата структура е устойчива и на силни земетресения.

Интеграцията на жените

Със своите иновации Лари слага и фокус върху подкрепата на жените и подобряването на техния обществен статут в бедните региони. Тя обучава женски колективи в строителството на жилища, за да могат те чрез уменията си да се самоиздържат и да препредават знанията си в съседни селища. Целта е да се изгради мрежа от предприемачески умения, които да развиват способностите на конкретна общност в конкретен занаят, който да се прилага в съседните региони. 

Пещ от земна маса

Сред най-отчетливите иновации е строителството на пещ от земна маса, която е повдигната от повърхността. Така се подобряват хигиенните навици на общността, защото гответено не се извършва на земята на открит огън и случаите на хранително-вкусови болести значително намаляват. Жените вече не клечат при готвенето, което премахва болките в кръста и дори променя отношението на мъжете към тях. Лари твърди, че повдигнатата пещ ги поставя в позицията да седят на своеобразен трон и им вдъхва гордост и радост, видими чрез личните декорации по тях.

Житейският път на Ясмин Лари отправя ясно послание, че архитектите могат да насочат уменията си към подобряването стандарта на живота на общностите в нужда, вместо да служат на най-привилегирования 1% от населението.

В свое „писмо до млада архитектка“, публикувано през септември 2020 г. в Architectural Review, тя акцентира върху проблемите на климатичната криза, нуждата да се борим срещу неправдата, да не се обезсърчаваме и оправя посланието: „… да се откажеш от утъпканите пътеки за създаване на иконични сгради за елита. Мога да те уверя, че няма нищо по-зареждащо за мен от това да се впусна в опознаването на непроправени пътища“.

Ясмин Лари – “Писмо до млада архитектка”

Присъждането на златния медал Кралския институт на британските архитекти изтъква именно работата на Лари, която „се фокусира върху развиването на устойчиви, интелигентни, но прости архитектурни решения, които позволяват на тези в нищета да строят за собствените си нужди, използвайки останалите отломки след бедствията. Това е много различен, но същевременно много уместен модел на преизползване и преоткриване, който увлича хората и им вдъхва увереност.“

______________________________________________________________________________________

Източници:

Никола Янев

Гост-автор на Stroiinfo. Архитект, практикуващ в Обединеното кралство. Председател на ДОКОМОМО България. Харесва тихата архитектура, която умело отговаря на своята среда, създава нови преживявания и развива усещането ни за приемственост и ритъм.

Остави коментар

Close Menu