Skip to main content
search

Проведе се награждаването на четвъртите български архитектурни награди на Камарата на архитектите в България (КАБ). Успоредно с тях Камарата чества и 85-та годишнина от създаването си. Част от целите на този сравнително нов конкурс е да отличи реализирани успешни проекти с добра архитектура, които допринасят за развитието на социалния, културния и икономическия живот на средата, към която принадлежат. 

Журито в тазгодишния си състав включваше експерти от Румъния, Македония, Сърбия, Косово, които селектират участниците на първи етап. А финалното решение на втори етап се взима от изявени в сферата български професионалисти, заедно с архитекти от Франция, Великобритания и Литва.

Карин дом спечели голямата награда тази година.

В конкурса бяха предвидени две категории – нови проекти и проекти с фокус върху културното наследство, като втората категория се въвежда за първи път тази година. Това е една силно необходима и навременна идея на организаторите, които тази година дават възможността на множество успешни проекти, реализирани в сферата, да бъдат популяризирани и да получат заслужени отличия.. 

Критериите на журито в категорията за нови проекти са на първо място степента, в която проектите успяват на подобрят качеството на живот на ползвателите, развитието на вътрешните и външните пространства, наличието на иновации и функционалната организация.

Първата голяма награда беше връчена на Unas studio за проекта “Карин дом”, създаден по повод проведен конкурс през 2019-та за център за социална рехабилитация и професионална помощ за деца със специални нужди и техните семейства във Варна. В избора на този проект на първо място проличава стремежът на журито да поощри конкурсната култура и да покаже необходимостта от повече такива инициативи. Действително, в последните години това е един от малкото добре организирани конкурси, завършили с успешен и конкурентен проект.

Повече за архитектурата на Карин дом четете тук

Голямата награда в категорията “Културно историческо наследство” призът взе проекта за централна минерална баня “Банкя”, изготвен от “Георгиев Дизайн Студио”. Сградата на банята, проектирата от мюнхенския архитект проф. Карл Хохедер, е представител на архитектурата от началото на 20-ти век и ярък пример за типологията и функцията на банята в София.

Банята в Банкя.

Повече за реставрацията на банята в Банкя четете тук

Важните елементи, които формират оценката на журито според регламента в тази категория, са степента на съхранение на оригиналния вид на паметника, качеството на реставрацията, стойността на съвременната функция и значението на намесата за обществото. 

За новите проекти бяха връчени и 5 специални награди. Сред тях се наредиха проекта за благоустрояване на ул. “Алеко Константинов” в Бургас на “Архитекти Урбана”. Те правят живописно пешеходно пространство, което цели да облагороди занемарена част от града и да създаде условия за развитие на творческо пространство в града.

Мелницата в Кърпачево.

Друг награден проект беше културно-информационния център “Мелницата” в с. Кърпачево. Това е проект, който се радва на голяма обществена подкрепа и одобрение и извън конкурса, затова съвсем очакван и заслужен беше призът за студио Студио NADA. Принос за успешната инициатива има и Сдружение “Деветашко Плато”, което поема инициативата за възстановяването на мелницата, както и други сгради в региона.

Повече за мелницата в Кърпачево четете тук

Специална награда получи и хотела Amara Sugar от “Проектта Студио” –  бутиков хотел в к.к. Слънчев бряг- Запад с богатото дворно и фасадно озеленяване и силно подчертан отличителен елемент – балконите..

Amara Sugar Hotel в Слънчев бряг.

Реконструкцията на 90-то СУ “Ген. Хосе де Сан Мартин” в София по проект на “Лусио Архитекти” също получи своето отличие. Преобразуване на учебни заведения в STEM центрове е основната дейност на студиото и те за пореден път успяват да създадат пространство за учене и развитие на децата на световно ниво. 

Интериор на Двореца на културата и спорта във Варна.

В категорията за наследство бяха разпределени 5 специалните награди. Проект с фокус наследството от втората половина на ХХ-ти век беше награден за първи път. Журито оцени желанието на проектантите да третират сградата на Дворецът на културата и спорта във Варна, изграден през 1968-ма като обект с културно-историческа ценност, въпреки че сградата формално не е защитена от закона.

Реконструкция на 90-то СУ „Ген. Хосе де Сан Мартин“ в София по проект на “Лусио Архитекти”.

Специално отличие получи и Градската художествена галерия в Пловдив по проект на “Арко Тийм”. Сградата е построена през 1881 г. за Девическо училище и днес има статут на недвижима културна ценност. Фасадите са реставрирани в оригиналния им вид и цвят, а след прецизно заснемане на дървената дограмата, са изработени идентични копия. 

Реставрация на къщата на софийския търговец Андрей Арсов в София по проект на арх. Руси Делев същи бе отличена от журито. Сградата е проектирана през 1911 г. от известния архитект Карл Хайнрих и е със статут на недвижима културна ценност. 

Художествената галерия в Пловдив.

Голямата мелница в Балчик бе отличена с награда като успешен проект за преизползване на старинна сграда, изгубила своята първоначална функция. Тя е реставрирана и е обогатена с много нови културни и обществени функции. Тя е изградена в модернистичен стил и е пример за архитектура от първото десетилетие на миналия век. По време на изграждането си сградата е била най-модерно оборудваната мелница на Балканите.

Къщата на софийския търговец Андрей Арсов.

Интересен беше изборът на журито да връчи допълнителна специална награда на собствениците на един от поректите, на Попбрайковата къща в Карлово, с което да изтъкне като добра практика отношението на собствениците на сгради с културно-историческа стойност към ценностите, които притежават и техните усилия за опазването им. 

Защото не е от значение само трудът проектанта, на първо място идва и желанието на собственикът за конструктивна и положителна промяна.

Двама български архитекта бяха удостоени от КАБ с престижната награда за цялостно творчество – акад. арх. Георги Стоилов и проф. арх. Тодор Кръстев. Арх. Стоилов е известен с проекта си за паметника на Бузлуджа и сградата на БНР в София. Арх. Кръстев пък посвещава кариерата си като архитект и дългогодишен преподавател на опазването на културно-историческото наследство и неговата адекватна интеграция в съвремието. 

Повече за историята на Бузлуджа четете тук

Наградените проекти ще се включат в предложенията за престижните европейски награди Мис ван дер Рое. Очаква се да има и популяризиране на поректите чрез платформата Share за събития за архитекти, която се провежда в обхват Централна и Източна Европа.

Наградите на КАБ за поредна година удостоиха проектите с висока архитектурна стойност, които се стремят към положителна промяна в сферата и успяват да я постигнат чрез реализациите си. Тазгодишната категория за културно наследство също успя да постави на преден план успешни проекти в сферата, която в голяма степен е подвластна на много обществени и професионални критики и неетични практики. 

Миналогодишните номинации за наградите Мис ван дер Рое вижте тук

Наградите със сигурност успяват да сложат под светлината на прожекторите успехите в българската архитектура, които предлагат добър дизайн, качество и подобряване на развитието на социалния и икономическия живот в страната. За разлика от предишни години, този път се наблюдаваха повече проекти при обществените сгради като те основно бяха при реновираните сгради.

Карин дом -големият победител е добър пример за успешна нова обществена сграда, случена след конкурс, и се надяваме такива проекти все повече да се превръщат в тенденция, а не само да остават като единични успешни примери. Това обаче зависи, както от архитектите, така и от инвеститорите и приоритетите на общините. Продължаваме да следим пътя на отличените български проекти в наградите Мис ван дер Рое.

Виктория Димитрова

Архитект и изследовател, който търси оригиналните идеи и интересните проявления на архитектурата и дизайна. Вярва, че културата е горивото на личностното развитие.

Остави коментар

Close Menu