Мостът St. Sebastiaansbrug, построен през далечната 1963 г. над канала Rijn-Schiekanaal, е една от главните транспортни връзки в Делфт. Като подемно съоръжение той осигурява безопасното преминаване на корабите под него. Широчината му е приблизително 25 м, а дължината му е 200 м. Ако пътувате с корабче по канала и се любувате на красивия Делфт, не забравяйте да запечатате последните мигове на моста St. Sebastiaansbrug, защото той много скоро ще бъде заменен с нов.

Историята на старото съоръжение

Първоначално мостът St. Sebastiaansbrug е проектиран като транспортна връзка, която да облекчи трафика между север и юг. Въпреки че идеята за съоръжение перпендикулярно на канала е изоставена в края на 60-те години, мостът вече е бил построен. Това е причината дълги години жителите и посетителите на града да се оплакват от острия завой на края на St. Sebastiaansbrug.

Снимка: https://nl.wikipedia.org

Причините за построяването на новото съоръжение

Преди повече от 14 години в Делфт е планирано изграждането на нова трамвайна линия 19, която да свързва кварталите Leidschenveen и Ypenburg, Rijswijk (Vrijenban). Линията е проектирана да премине през St. Sebastiaansbrug за да достигне до крайната си точка. По този начин ще се осигури бърза връзка за висококачествен обществен транспорт. В периода май-юни 2005 г. е направено проучване от инженерното бюро Movares, което да покаже текущото състояние на съоръжението и дали носимоспособността му е достатъчна за да понесе допълнителното натоварване от трамвайния трафик. Джон Темпелман, ръководител на проекта в Movares BV съобщава, че при обследването са открити редица повреди, които налагат укрепването на части от моста. При изготвянето на доклада са направени визуални огледи и проверки на основните конструктивни елементи, съгласно съществуващите норми.

На 25-ти април 2008 г. общината обявява, че техническото състояние на моста е лошо и носимоспособността му не позволява поемането на съществуващото натоварване. Това налага ограничаването на автомобилния трафик. Решението на общината е разрушаването на съществуващото съоръжение и изграждането на ново.

Новият облик на St. Sebastiaansbrug (Снимка: https://ris.delft.nl)

Проблемите по пътя

Първоначалните проекти срещат много голямо недоволство от страна на жителите на града, защото не са съобразени с актуалните изисквания на плана на зонирането, екологичните наредби и нивата на шум. През 2011 г. след съдебно дело е взето решение за изменение на проекта. Въпреки промените новият дизайн отново не е изцяло съобразен с нормативните уредби. При последващото съдебно заседание се приема предоставянето на екологично разрешително за моста и последващото му построяване.

Новият облик на St. Sebastiaansbrug

Мостът, дело на архитектите Zwarts & Jansma в сътрудничество с Royal Haskoning DHV и  инженерното бюро Movares, отговаря на основните критерии на общината на Делфт. А именно атрактивен дизайн, осигуряващ устойчива и привлекателна градска среда и носимоспособност, достатъчна за бъдещото натоварване от автомобилен и трамваен трафик. Общата цена на моста е 25 млн. евро, като разходите се поделят между община Делфт, провинция Южна Холандия и район Ротердам Хага. Новият мост е проектиран с ленти за движение на автомобили и обществен транспорт (автобуси и трамваи), велосипедни алеи и пешеходни пътеки.

Старият St. Sebastiaansbrug ще се разруши на 14-ти февруари, за да може в средата на 2020г. на неговото място да се издигне новото съоръжение, което да осигурява добра връзка и сигурно преминаване на трамвайната линия 19.

Източници:

  1. RECONSTRUCTIE SINT SEBASTIAANSBRUG TE DELFT – Movares B.V
  2. SINT SEBASTIAANSBRUG DELFT -Zwarts & Jansma Architects

Остави коментар с Facebook

Заредете още от Траяна Цветкова
Load More In Инфраструктура

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Виж още

Енергийна ефективност чрез дигитализация
Арх. инж. Климентин Чернев, управител на ALUKÖNIGSTAHL България

Как може дигитализацията да подобри ежедневното функциониране на една сграда? Всяка съврем…