В предишната статия ви разказахме за три моста, впечатляващи с визията си и замисъла си. Преминахме през „Дъжд и вятър“ и през „Вълните на Хендерсън”, за да притихнем сигурни и защитени от две огромни ръце. Продължението е дори по-вълнуващо.

Rolling Bridge

Произведенията на изкуството са резултат от непрекъснат динамичен творчески процес, комбиниран с великолепно изпълнение. Единствен по рода си, „Rolling Bridge” пресича Grand Union Canal, за да създаде възможност на пешеходците да преминават безопасно. Замисълът на уникалното съоръжение е дело на Томас Хедъруик и студиото екипът му, проектът – на инженерното бюро SKM Anthony Hunt в сътрудничество с Packman Lucas, а  изработката – на Littlehampton Welding Ltd.  Rolling Bridge е подвижен пешеходен мост, но от ново поколение.  Той е съставен от осем секции с обща дължина 12,9 м. Когато мостът не изпълнява своята функция – да премоства канала, той се трансформира в перфектна осмоъгълна структура, като по този начин е едновременно функционален и сливащ се с околната среда. Превръщането от съоръжение в произведение на изкуството се осъществява чрез система от хидравлични помпи и цилиндри за 180 секунди. Уникалният дизайн спечелва редица награди, включително  British Structural Steel Design Award. Днес Rolling Bridge не функционира, но се надяваме скоро отново да имаме възможност да наблюдаваме трансформацията му.

Изображение:
heatherwick.com

Fan Bridge

Освен Rolling Bridge над Grand Union Canal в Paddington Basin  в западен Лондон друга атрактивна дестинация е мостът Merchant Square footbridge, по-известен като Fan Bridge. Дизайнът е дело на Кnight Architects, проектът на AKT II в сътрудничество с  Eadon Consulting, а изпълнението – на Mace. Fan Bridge е подвижен пешеходен мост с дължина 20м, широчина 3м и осигурява светла височина при 2,5м за преминаване в средата на канала. Мостът е изграден от пет кутиеобразни стоманени греди с широчина 300мм. Когато съоръжението е в хоризонтално положение и по него могат да преминават пешеходци, най-видимата част от него са петте стоманени противотежести, които балансират конзолите. Те са изградени от стомана, но след монтирането им са запълнени с бетон и покрити с плочи. Townshend Landscape Architects разработват специален проект за вписването на противотежестите в околната среда.

Архитектите превръщат това съоръжение в произведение на изкуството като проектират при вертикалното му издигане всяка една от гредите да заема положение от 67 до 16о за три минути, откъдето и идва наименованието му Fan Bridge. Всяка следваща греда се издига по-бързо от другата, за да създава визуален ефект на раздуване. Уникалният дизайн е създаден с Rhino и Grasshopper. Fan Bridge е проектиран не само като пешеходен мост, но и като скулптура, която да се вписва в околната среда, да впечатлява, да бъде както проста, така и невероятно сложна в детайлите на изпълнението си. Нощем впечатляващият му дизайн може да се види заради десетките светлини, вградени в парапетите. Мостът спечелва редица награди, част от които са Structural Steel Design Awards 2015, Civic Trust Awards 2016, Archmarathon Award 2016, Detail Structure Prize 2016.

Изображение: Knight Architects

Днес ви разказахме за красивите съоръжения в Лондон, които впечатляват с уникалността и съвременния си дизайн.

В следващата статия очаквайте още примери за невероятни мостове.

Остави коментар с Facebook

Заредете още от Траяна Цветкова
Load More In Инфраструктура

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Виж още

Енергийна ефективност чрез дигитализация
Арх. инж. Климентин Чернев, управител на ALUKÖNIGSTAHL България

Как може дигитализацията да подобри ежедневното функциониране на една сграда? Всяка съврем…