Skip to main content
search

Архитектурен конкурс “Къща за децата”

Снимка: http://nmd.bg

Национална мрежа за децата обявява архитектурен конкурс за „Къща за децата“.  Идеята е да се създаде национален център, където ще се провеждат обучения за правата на децата, ролята на институциите, финансова култура и предприемачество, здравна култура, екология и устойчиво развитие, лидерски умения и т.н. В къщата ще има: зали за събития и интерактивни занимания, стаи за срещи и обучения, спортни и игрови пространства, офис пространства за администриране на дейността на Национална мрежа за децата, кафетерия и кухня, които ще предлагат кетъринг и малък хостел.
Очаква се строителството да започне през 2019 г. и да бъде завършено за 2 години.

Повече информация можете да намерите на сайта на Национална мрежа за децата.

“Мълчаливо съгласие” за строене върху паметници на културата

Нова законова поправка предвижда срок само от един месец, в който Националния институт за недвижимо културно наследство да дава отговор на всяко подадено инвестиционно намерение, засягащо паметник на културата. Ако инвеститорът не получи отговор в рамките на това време, той има “мълчаливо съгласие” за събаряне, строителство, надграждане, вграждане, ремонт и всякакъв друг намеса. Официална причина за въвеждането на поправката е облекчаването тежките административни процедури.

Студенти ще проектират вертикално озеленяване в парк “Възраждане”

Снимка: youtube.com

Провежда се студентски конкурс за изработване на проект с тема “Изграждане на екстериорни зелени стени чрез монтиране на модулна система за вертикално озеленяване в парк „Възраждане”, зона „Амфитеатър”. Той е първата съвместна инициатива на кмета на район „Възраждане” и ректора на Лесотехническия университет, които подписаха меморандум за сътрудничество.
Класираният на първо място проект в конкурса ще бъде изграден през май под формата на работилница.

Повече можете да научите тук.

Дизайнер разкри условията за стаж при Ишигами

Джуня Ишигами
image: dezeen.com

Адам Фърман публикува в своя Инстаграм писмо от прословутото архитектурно студио Ишигами, в което се разясняват условията, които то предлага на стажантите си. Писмото гласи, че стажът в студиото е неплатен. Също така, стажантът трябва да използва собствен софтуер и техника, да е съгласен на работното време, което е от понеделник до събота, от 11 часа на обяд до полунощ. Освен това, студиото не може да помогне на кандидата за придобиването му на виза и евентуален отговор той ще получи след около 3 седмици, поради многото желаещи да постъпят на тази длъжност.
Ишигами беше избран да проектира павилиона на Serpentine за 2019 г. От галерията публично обявиха, че студиото трябва да плати на всички, които работят по проекта.
Повече по темата можете да прочетете тук.

Разкриха проекта за селището на Олимпийските игри през 2024 г.

Снимка: la.curbed.com

Френският архитект Доминик Перо разкри новия генерален план и визия за олимпийското и параолимпийското селище в Париж. Разположен в квартал Сен Сен Дени, селото е проектирано така, че да се интегрира със съществуващата градска структура по бреговете на реката. Комбинирайки жилища и офиси с разнообразни програми, проектът се разстила в над 119 000 кв. м площ. Предназначено е в края на игрите селото да стане нова постоянна общност в Париж.

Foster + Partners към одобрение за “Tulip Tower” в Лондон

Снимка: bbc.com

Докато небостъргачите в София бяха във фокуса на общественото внимание през изминалата седмица, новият небостъргач на Фостър в Лондон се придвижва към одобрение. В доклад на главния служител по планирането на City Corporation се казва, че схемата ще даде на Лондон „нова култова сграда“ със „смела и поразителна“ форма.
В доклада се посочва, че макар схемата да не отговаря на някои от условията по планирането нa City of London, вредата ще бъде незначителна за защитените гледки на Лондонската кула: спорна точка след обявяването на схемата. Също така, опасения бяха изразени и от кмета на Лондон Садик Кан и Съвета на кулата Хамлетс за потенциалното пренаселване на улицата.
Бъдещето на схемата ще бъде определено на 2 април.

 

Вера Балабанова

Журналист по призвание и образование. Силно изразено любопитство към начина, по който са устроени света и хората в него. Очарователно вманиачена в книги и музика.

Остави коментар

Close Menu