Skip to main content
search

Вчерашният 13-ти март беше белязан от няколко трагични събития, свързани със строителни обекти. Какво се случи и какви са причините за инцидентите?

Лагос, Нигерия

Триетажната сграда в района Ita-fali се срути, оставяйки под себе си затрупани десетки хора, сред тях и деца. Трагедията се е случи в 10 часа сутринта. На последния етаж на сградата се е помещавало частно училище с над 100 деца. В ход е спасителна акция, която да извади пострадалите от развалините. Причината за инцидента се изяснява. Според някои източници сградата е била отбелязана като опасна и са били необходими последващи дейности за нейното разрушаване. Аkinwunmi Ambode, губернаторът на Лагос, потвърди, че училището е било построено нелегално.

Снимка: https://news.abs-cbn.com

Това не е първата подобна трагедия в Нигерия. Пететажна сграда, която е била в процес на изграждане, се разруши миналата година.

Измир, Турция

Строящо се депо на метрото се срути  вчера, около 3 часа през нощта. Причините за инцидента все още се изясняват. Спасителни екипи претърсват развалините за двамата работници, които са охранявали обекта.

Снимка: https://www.trthaber.com/

София, България

Завършваме трагичната хроника у нас – в столичния квартал „Младост“ 3. Около 14 ч. днес падна тридесетметров кран, като затрупа велоалея, пешеходната пътека и част от пътното платно. За щастие, няма пострадали. Тече разследване по случая за изясняването на причините за инцидента. Началникът на ДНСК, арх. Иван Несторов, е разпоредил проверка на място, за да се установи дали са спазени всички нормативни изисквания. Движението е ограничено в една лента. Очевидци твърдят, че причината за инцидента може да е претоварване на крана.

Снимка: https://bgnesagency.com

Това не е първият подобен случай у нас. В края на януари кран падна на строителната площадка на „Арена Бургас“ в ж.к. Изгрев. Причините се изясняват. През 2016г. кран падна върху бензиностанция на бул. „Никола Вапцаров“ в столицата.

Вчера станахме свидетели на три инцидента, два от които отнеха човешки животи. Изграждането на сградите и съоръженията е отговорна задача, която изисква спазването на нормативните изисквания, правилни, коректни изчисления и монтаж. Отговорността не приключва със завършването на строежа, тя продължава през целия експлоатационен срок на сградата!

Траяна Цветкова

Асистент в Университет по архитектура, строителство и геодезия. Мотивирана и амбициозна. Вярва, че най-големият враг на креативността е съмнението.

Остави коментар

Close Menu