Skip to main content
search

Нов живот за видинската синагога

Снимка: Симеон Донов

В обществено обсъждане бе представен цялостен проект за реставрация на синагогата във Видин. Тя е недвижима културна ценност с категория “Национално значение” и след възстановяването ще изпълнява нова съвременна функция – културен център, в който ще бъдат организирани разнообразни изложби, срещи и събития.
Новите пространства в сградата ще бъдат отделени със стъклени преградни стени. Изцяло нов таван ще повтори формата на стария такъв и ще възстанови оригиналната акустика, а покривът на сградата ще бъде възстановен с модерна метална конструкция.
Проектът „Реставрация и адаптация на синагога Видин в туристически обект „Културен център „Жул Паскин“ ще се реализира по програма „Региони в растеж“, като общата инвестиция ще бъде близо 10 млн. лв.

Трима архитекти с наказания

По време на Архитектурно-строителната седмица Комисията по дисциплинарно производство към КАБ разгледа над 30 казуса и образува дисциплинарни производства по 8 от тях. След като прекрати 2 по взаимно съгласие, решенията за наказания на архитекти са 6. В момента има 3 потвърдени наказания от Върховния административен съд, за разлика от преди, когато повечето наказания са били отменяни. Те са свързани предимно с нарушаване на авторското право. Наказанията касаят Родопския драматичен театър в Смолян, Националния дворец на културата и хотел „Маринела“. Общото и в трите случая е, че проектантите не са уведомили носителите на авторските права.

Сграда е новото “крило” на кв. “Чайка” във Варна

Снимка: STARH

Архитектурно студио STARH проектира сграда, която наподобява формата на крило на птица. Тя ще се намира в кв. “Чайка” във Варна. Нейните функции са предимно жилищни, а ориентацията – към морската градина и плажната ивица.
Новата конструкция ще носи името ЕОС (богиня на зората в гръцката митология) и апартаментите в нея ще са разположени от четвъртия до деветия – последен етаж. Първият ще бъде зает от магазини, входно фоайе и автомобилен асансьор за двата подземни етажа, където ще има паркинг. На втори и трети етаж са предвидени ателиета и офиси. Една стълбищна клетка с два асансьора ще обслужва сградата вертикално.

Най-високият водопад на закрито в света

Снимка: archdaily.com

Моше Сафди, започнал кариерата си с прочутия Хабитат 67, проектира 40-метровия Rain Vortex – най-високият вътрешен водопад в света, който е централен елемент от летището в Сингапур, което предстои за отвори врати.
Водопадът се спуска през седем етажа от покрива, който е от стъкло и стомана и е проектиран от Буро Хаполд. В най-широката си част той е широк 200 м. Питър Уокър и Partners Landscape Architects пък създават закрита гора с контролиран климат.
В Сингапур има чести гръмотевични бури, така че Rain Vortex е проектиран по начин, по който да поема дъждовната вода със скорост от 10 000 галона в минута.
Този поток от вода ще служи като естествен охладител на въздуха под купола на сградата, като поетата вода ще се използва отново в сградата.

Нов природен резерват на река Яндзъ

Снимка: Ennead Architects

Ennead Architects спечели международния конкурс за проектиране на новия природен резерват по устието на река Яндзъ в Китай. Разположен на остров, проектът е разработен с цел, да повиши обществената осведоменост относно въздействието на замърсяването и строителството.
Сградата се състои от двуфункционален аквариум, изследователски център, серия от вътрешни и външни басейни за отглеждане на видове, имитиращи естествената си миграция във води с различна големина и соленост, както и съоръжения, предназначени за тяхното изследване и реинтеграция в естественото им местообитание.
Проектът комбинира конструктивна система от многослойна дървесина, геотермални отоплителни и охладителни контури, изградени влажни зони от местната флора и водни растения за бързо улавяне на въглерода, както и процес на биофилтриране за аквариумната вода. От своя страна, ландшафтното проектиране реконструира бреговата система и разнообразието от екорегиони в целия басейн на река Яндзъ.

Sidewalk Labs тества “дъждобран“ за сгради в Торонто

Снимка: © David Pike

Sidewalk Labs изпробва “дъждобран” за сгради – прототипна разтеглива конструкция, която да направи екстремните климатични условия по-лесно поносими. Изработен от тънка пластмасова мембрана, структурата на дъждобрана има за цел да помогне за предпазване от вятър и дъжд, като в същото време намалява енергийните изисквания към сградите.
Прототипът дебютира в офиса на Sidewalk’s 307, където  ще остане в продължение на една година, докато екипите проверяват работата му.

 

Вера Балабанова

Журналист по призвание и образование. Силно изразено любопитство към начина, по който са устроени света и хората в него. Очарователно вманиачена в книги и музика.

Остави коментар

Close Menu