Skip to main content
search

Пандемията бе първата причина да се преосмисли смисъла и начина, по който искаме да прекарваме времето си у дома. Ако досега търсехме настроението в близкия- парк, в екскурзии или в посещаването на културни събития, то вече търсим начини всичко това да присъства в домашната ни среда.

Например, жаждата за отдих сред природата се трансформира в идеи за усвояване на терасите ни, а обстановката на заведенията, бе пренесена в обновления на кухните ни. Бих казала, че започнахме да търсим начини, по които да устроим жилищата си, така че да ни осигурят цялостното изживяване, което преди търсехме навън. Дадохме ново значение на домашния комфорт. И докато времената на пандемична обстановка започват да отминават, настроенията като “диктатор” на дома са първият отзвук и нова тенденция в жилищния интериор.

Източник: Salone Del Mobile, 2022

В интериорния дизайн, естествените материали и ръчната изработка на мебелите винаги са били високо ценени. Интересно е, че всъщност точно материалите, които природата ни предлага са тези, които ни карат да се чувстваме по-принадлежащи към нея. Те ни дават това чувство за уют, комфорт и натуралност. Именно това настроение е водещо в тенденциите през 2022 година.

Органични форми из дома:

Органичните (овални) форми олицетворяват природата. Когато става въпрос за различни обеми в интериора, овалните форми придават по-мек, спокоен и естествен вид, който се пренася като чувство за хармония в хората – обитатели на дома. Също така раздвижените линии, които мебели с органична форма носят, придават динамика и баланс в пространствата.

Органиката като тенденция се пренася многостранно както в меката мебел, така и в маси, декорации, осветителни тела, мебели за баня, изработени от статични материали като дърво, стъкло, мрамор, керамика и т.н. Пример за такава мебел е конзолата по дизайн на Чезаре Арозио. Мебел, направена от дърво с неправилна органична форма, придаваща усещане за динамика. Цялостно обаче дизайнът носи със себе си настроението на хармонията, което е водеща тенденция през 2022 година.

Източник: Salone Del Mobile, 2022

Друг пример, въплъщаващ тенденциите на 2022 е дизайнът на баня на студио Arbi Arredobagno. Тук се наблюдават отново натурални форми без много ъгли и ръбове, доближавайки се до концепцията на авангарда, който типично скулптурира обемите в интериора, превръщайки пространството в картина. Комбинацията от овално огледало, кръгла мивка, осветително тяло със сферичен плафон допълнително внушава настроението за хармония, баланс и спокойствие

Източник: Salone Del Mobile, 2022

Пастелните и неутрални цветове, отразяващи палитрата на природата, са водещи за 2022, като в много случаи биват комбинирани с поне един естествен материал (камък, дърво и т.н.), върху който се дава акцент. 

Дизайн с кауза: устойчивост

Тема, която навлиза все повече във всички сектори е устойчивостта. Разбира се, тя пряко се свързва с интериорния дизайн. Особеното внимание към възобновяемите и екологични материали също оставя своят почерк в тенденциите през 2022. 

Източник: Google Images

Дизайнерът Jacques Herzog представи на изложението Salone del Mobile своята интерпретация на устойчивост в интериора с продуктът Corker. Стол направен изцяло от корк, който се предлага в три различни размера. Интересно е, че този продукт, благодарение на интересния си силует, придобива и друга функция, като може да бъде използван и за странична помощна масичка. Материалът, който е използван за производството в Португалия, идва от местно устойчиво горско стопанство и е напълно рециклируем.

„Осезаемите характеристики на корка съблазняват хората да докоснат материала и да се насладят на седенето върху него. Той е топъл и мек, но не потъвате в него, както бихте направили с възглавница. Лесно е да държите таза в изправено положение и следователно можете да седите в удобна и здравословна позиция.” Jacques Herzog / Herzog & de Meuron, януари 2022 

Източник: Salone Del Mobile, 2022

Повишеното внимание към устойчивия дизайн става повод за много теми за разговор. Масовото производство на мебели и аксесоари от нерециклируеми материали бавно се превръща в основен проблем, което води към стремеж от страна на компаниите за производство на продукти, с естествени материали, свързващи ни с природата. Такъв пример са столове от корк. Смятаме, че природата ще бъде все по-силен източник на вдъхновение не само в архитектурата и дизайна, но и във всички останали аспекти на живота.

Габриела Василева

Дизайнер, завършил университет по приложни науки “Ханзе” със специалност Интериорна архитектура. Основен фокус на проучванията и е начинът, по който пространствата влияят на човека.

Остави коментар

Close Menu