Skip to main content
search

Този уикенд стартира третото и най-голямо досега издание на познатия на столичани фестивал Реките на София, организиран от инициативата Колективът. Фестивалът отново ще превърне коритото на Владайска река край Лъвов мост в място за музика, танци, изложби, представления, детски и спортни занимания. Цел на събитието е да социализира реките като активни градски пространства и да насочи обществено внимание към дългогодишния проблем със замърсяването им с канализационни води. За целта, “Реките на София” ще започнат в петък сутринта с дискусия с Общината, Софийска вода и експерти в сферата за решаване на проблемите с чистотата на водите.

Събитията на реките пък стартират в събота, 03.09.

Кадри от предишните издания на фестивала.

Две сцени, изложби, релакс зона и богата програма

За трета поредна година фестивалът включва все по-богата програма от събития, които показват на практика как можем да ползваме зоната около софийските реки като паркове и активни публични пространства. В събота най-ранобудните могат да се включат в тренировка на открито до Лъвов мост. В следобедните часове всички малки и големи водни любители са поканени на театрално представление, подготвено от Софийска вода и любимите „Капчо и Капчица“. Те ще разкажат за трудния кръговрат на водата, нейния път през града и „епичната“ битка на капките с Лошата бактерия.

Кинетична светеща инсталация под Лъвов мост, ще насочи вниманието към разхищението на вода и опазването на водните ресурси. Събитията включват и прожекция на кратки филми „По течението“, научна лаборатория за деца, както и разходка из квартала до Женския пазар, където посетителите могат да се запознаят с близкоизточната кухня и подправки.

В зоната за работилници ще има урок по акро йога, ателие за фотограми, групова сесия с барабани, където и хора без музикален опит могат да се включат в създаване на ритъм заедно. Музикалната програма е на две сцени и включва боса нова, аржентинско танго и концерти със съвременен прочит на българска народна музика и парчета от Близкия изток, подходящи за танци.

Хоро под Лъвов мост.

Под самия Лъвов мост през целия фестивал може да се види и видео инсталация, част от информационната кампания #ПромениКартинката, която цели да промени нагласата към безразборното изхвърляне на фасове в града и природата. В партньорство с НАТФИЗ, 7 екипа студенти представят по креативен и провокативен начин своя поглед върху проблема, като отправят апел за съвестно отношение към средата, в която живеем.

Природозащитната организация WWF се включва с фотоизложба с широкоформатни снимки, посветена на изчезващите есетри в река Дунав. Този вид е важна част от природното богатство на България, тъй като есетрите живеят тук от 200 милиона години, а сега са изложени на редица заплахи. Тяхната история представя нагледно какво се случва днес с биоразнообразието в нашите реки.

Пълната програма на фестивала вижте тук

Кадър от Лъвов мост от миналогодишното издание.

Канализацията на София и реките

Бреговете на Перловска и Владайска река днес остават недостъпни и неизползвани заради различни проблеми, основният от които е смесената канализация, която позволява вливане на битови отпадни води в тях. Макар и да идват кристално чисти от Витоша, реките страдат от замърсяване в градската си част, което е проблем не само за благоустройството на околните пространства, но и за общественото здраве.

Фестивалът предлага временни решения с почистване и дезинфекция на бреговете, където се състоят събитията.

Дългосрочно обаче проблемите остават. За трета поредна година инициативата Реките на София показва, че има голям обществен интерес към това реките да бъдат по-чисти и бреговете да се използват за отдих, спорт и култура. Софиянци вече са готови да припознаят “каналите” като бъдещи паркове, но за да се случи това, трябва първо да се реши въпросът с канализацията.

Кадър от първото издание на фестивала.

По тази причина тазгодишният фестивал започва с дискусия в петък сутринта, 2-ри септември, за чистотата на реките и възможните решения. В нея ще вземат участие Георги Георгиев, председател на Столичния общински съвет; Станислав Станев, зам. изпълнителен директор на Софийска вода; урб. Беата Цанева от екипа на главния архитект на град София и Любо Георгиев, председател на гражданската организация Сдружение за градски политики.

На тази дискусия ще се обсъди как най-бързо и ефективно да се реши проблемът, за да се превърнат реките от места, които хората избягват и които застрашават общественото здраве в зелени коридори с природа и култура, така необходими в гъстонаселения град.

Зекие Емин

Архитект и изследовател със страст към историята, културното наследство и неговото адекватно преизползване и интегриране в реалностите на ХХI век. Вярва, че архитектурата е прякото отражение на човешката история. Тя е вечна - съществува физически от древността до наши дни. Аналогично писането е прякото отражение на нашите мисли и единственият начин да ги запазим във времето.

Остави коментар

Close Menu