Skip to main content
search

Кои са първите срещи на децата с необятния свят на книгите? Училищните библиотеки имат силата да предизвикат детското въображение и да вдъхновят желанието за знания. Понякога обаче заварваме тези хранилища, неприветливи и потънали в прах. Кампанията Spirit Трансформации – Cool Библиотеки на SPIRIT FINE PAINTS идва на помощ, за да сътвори визуална приказка в библиотеката на 90-то СОУ “Ген. Хосе де сан Мартин” и още две училища в страната.

Как възприемаме библиотеките?

Във все по-завладяното от технологии съвремие, контактът на децата и учениците с книгите е още по-необходим. Училищните библиотеки са едно от местата, които могат да насърчат отношението към четенето. Често, за жалост, там ни посреща позната картина – прашни стаи, стари мебели и книги, натрупани на купчини, с две думи неприветлива обстановка за малките бъдещи читатели.

А ако може мястото да се преобрази? Комфортната и хармонична среда е от основно значение за формиране на нагласата към библиотеките, училището и четенето. Имайки предвид това, на помощ идват SPIRIT FINE PAINTS  с кампанията си Spirit Трансформации – Cool Библиотеки.

Преобразената библиотека на 90-то СОУ | citybuild.bg

За сътворителите

Софийското 90-то СОУ “Ген. Хосе де сан Мартин” в ж.к. „Люлин“ има късмета да бъде дом на една от трансформациите на кампанията. SPIRIT FINE PAINTS, в колаборация с интериорното студио ShkafA и графичните артисти Arsek и Erase, се заемат със задачата да трансформират училищната библиотека във функционално и приветливо пространство. Изпълнено с ярки цветове и красиви графити, помещението предлага места за тихо четене, за социални събития и срещи с любими автори. Със задачата да почистят и подредят книгите се заемат доброволци учители и ученици, а за допълване на библиотечния фонд помага издателство CIELA с томове съвременна литература и предстоящи срещи с автори.

Преди и сега | transformacii.spiritpaints.bg

Откриването на събитието се състоя на 18.09, когато беше връчен и символичният ключ на библиотеката, с пожеланието пространството винаги да бъде пълно с деца.

Снимка от официалното откриване на библиотеката | citybuild.bg

Освен столичното 90-то СОУ, кампанията Spirit Трансформации включва още две училища в страната – в Пловдив и Русе – с целта да превърнат библиотеките им „от old school пространство в COOL книжно пространство“.

Учениците на русенското Първо основно училище „Отец Паисий“ и пловдивската Професионална гимназия по хранителни технологии и техника също получиха обновени училищни библиотеки в началото на учебната година.

С трансформацията на библиотеката в гимназията в Пловдив се заемат интериорното студио „Дизайница“ в екип с Arsek и Erase. От екипа на „Дизайница“ споделят желанието за включване в проекта така:С радост се включихме в проекта Spirit Трансформации – Cool Библиотеки, защото вярваме, че интериорът оказва силно влияние върху способностите ни – емоционално състояние, работоспособност, фокус, спокойствие.“ За преобразяването на основно училище „Отец Паисий“ в кампанията се включва студио „GOEV“.

Обновената библиотека в пловдивската професионална гимназия по хранителни технологии и техника | transformacii.spiritpaints.bg

Училищната библиотека в русенското училище след освежаването | transformacii.spiritpaints.bg

Според организаторите на инициативата тази промяна стартира един важен разговор за мястото и значението на библиотеките в училищата и за това как можем като общество да допринесем за по-добрата среща между децата и книгите.

Домът на книгите спира да е прашно и неприветливо място, а се превръща в най-цветната и приятна стая в училището.

Повече информация можете да откриете на уеб страницата на Spirit Трансформации.


Източници:

  • sou90.org
  • citybuild.bg
  • bnr.bg

Остави коментар

Close Menu