Skip to main content
search

Миналата събота, 23-ти ноември, се проведе Workshop на тема „Технологии в строителството“, организиран от Hobelix организация, която подпомага връзката между образование и бизнес.  Лекторите и менторите бяха част от компаниите Fibran, Novoferm и PipeLife, които представиха на участниците иновативни решения и им поставиха занимателни задачи, с които да утвърдят новите знания. В workshop-а се включиха студенти, млади специалисти в строителния сектор и представители от всички сезони на Академия Лидерите.

Денят започна с  екипът на Fibranводещ производител на изолационни продукти от екструдиран полистирен и каменна вата. Хараламби Калев, мениджър продажби на компанията, представи ключови продуктови решения, които спестяват време, конструктивно тегло и слаби места, където се проявяват топлинни мостове. Той разказа и за приложението им в актуални референтни обекти.

В следващата част Fibran организира забавни игри с използване на изолационния материал. Подреждайки наклоните на плосък покрив от XPS почти като с лего те се убедиха в интуитивната и лесна работа с клиновидните плочи. След това те трябваше да разгърнат креативността си, създавайки произведения на изкуството от тюркоазените продукти.

Следващата компания, която застана пред участниците, беше Novoferm – водещ доставчик на врати, гаражни врати, каси и задвижвания. Търговските директори Крум Паунов и инж. Стамен Гарибски върнаха историята назад към патентоването на секционната гаражна врата през 1921 г. Днес технологията на вратите е многократно усложнена и продължава да се развива.

Novoferm дадоха за задача на участниците да познаят различните врати в чертеж на проект, над който са работили. След това те трябваше да открият приликите и разликите в три от моделите и да презентират заключенията си. Третата задача носеше интригуващото заглавие „Вратата на бъдещето“. Участниците развихриха въображението си за това в какво ще се превърне и как ще изглежда този ключов за всяка сграда елемент.

Третата компания в workshop-а беше PipeLifeводещ производител на пластмасови тръбни системи за водоснабдяване, канализация, газоснабдяване и напояване. Николай Марков, продуктов мениджър на компанията, разказа за продуктовото й портфолио. Лекцията премина под формата на увлекателна демонстрация. Николай Марков показа нагледно възможностите на различни продукти пред участниците. За финал той провери какво са запомнили чрез игра с въпроси.

В края на деня се проведе лекция на проф. Стоян Братоев, Изпълнителен директор на „Метрополитен“ ЕАД. Той разказа за възникването на метрото в столицата до предизвикателствата в наши дни. Първият участък на метрото в София започва да се строи в далечната 1979 г. и се пуска в експлоатация през 1998 г.

Метрото е довело до изобретяването на множество технологии.

През 1863 г. то е повод за направата на машина на изкоп на тунели и появяването на първия ескалатор в света. Като транспорт метрото е несравнимо по-бързо спрямо наземния градски транспорт и има в пъти по-голяма превозна способност. Тя може да достигне до 40 000 пътника в час, а пътникопотокът в София в по-натоварената линия е 28 000.

Когато планираната схема стане реалност, метрото ще превозва 60% от пътниците в мрежа от 75 км.

В момента то превозва около 32%. През следващата година при пускането на третия лъч прогнозите са делът на превозваните постепенно да достигне 45% в мрежа от 52 км през 42 станции. По новия лъч автоматиката е на различен, нов принцип и тепърва предстоят изпитвания. Очаква се първите метростанции да бъдат пуснати в края на първото тримесечие на 2020 г. Проф. Братоев сподели и за неизброимите трудности, които възникват в течение на работата и предизвикателствата при изграждане на такива сложни конструкции в тъканта на града.

За финал екипът на Hobelix благодари на участниците за креативността и любопитството, с което подходиха към задачите. Те си тръгнаха с много нови познанства, знания, подаръци и сертификати.

На 22-ри февруари ще се състои следващият workshop с тема Creative and Design. Последвайте ни във Фейсбук и Инстаграм, за да следите актуална информация!

 

Кристин Джалова

Архитект, който споделя силен интерес към различни мащаби на проектирането - от интериор, през жилищни сгради, до градоустройство. Анализира взаимовръзките между нивата и търси успешните намеси в сложния градски контекст. Смята теорията на архитектурата за необходима основа на успешната практика, а всяка една статия за малък проект, който отваря нови хоризонти, размисли и диалог.

Остави коментар

Close Menu