Skip to main content
search

На тези и други въпроси, свързани с възможностите за реализация в строителния сектор Ева Филистанова ще разкаже на събитието “Другата реализация” на 23.04/вторник/ от 18:30ч. Повече за събитието можете да научите тук.

  • Каква е другата реализация, която един архитект може да избере?

Според мен един архитект може да се реализира с всяка роля, която е свързана с техническо и пространствено мислене. Интериорният дизайн всъщност е част от архитектурата, но в тази наука съществуват още множество посоки и реализации.

Като цяло, архитектурата е образование, което предлага много отворени врати.

  • Каква беше повратната точка, в която осъзнахте, че искате да се занимавате точно с интериорен дизайн?

При мен всъщност нямаше повратна точка. В общи линии смятам, че преди много време съм предначертала пътя си. Това е път, по който съм искала да тръгна и целенасочено вървях по него, за да стигна тук, където съм днес.

  • Как един млад човек се осмелява да започне собствен бизнес и да начертае сам пътя си?

Когато това, което той иска да прави, е по-различно от това, което правят всички останали. Съответно той търси собствения си път и се опитва да направи нещата по свой собствен и уникален начин. Това чувство ме доведе до идеята да създам Ачерно. В основата стоеше фактът, че имахме малко по-различен поглед върху това какво точно е интериорен дизайн, как и на кого трябва да се предлага. Преди това услугата беше насочена само към най-високия клас клиенти. Всъщност нашият поглед беше, че интериорният дизайн трябва да бъде по-общодостъпен и така се насочихме към хората от средния клас.

Смятаме, че всеки може да си позволи добра и висококачествена услуга.

  • Това, което отличава Ачерно от другите в бранша, е работата от идея до краен продукт. Смятате ли, че точно този начин на работа Ви позволи да изпъкнете?

Всъщност Ачерно проби точно с този модел на работа. Ние бяхме първите, които започнаха да затварят целия цикъл – от идея до изпълнение. Преди това повечето интериорни студиа правеха проекти и след това не отдаваха никакво внимание на реализацията, дори нямаха достъп до резултата от собствената си работа. Връзката с изпълнителя беше само насочването на клиента към фирми – партньори. Ние всъщност решихме този процес да бъде изцяло под шапката на Ачерно. Отговорни сме за целия процес на работа, което в началото ни отличи от всички останали. Другото, с което се отличихме, беше именно класата на клиентите ни. Смятам, че допреди това интериорният дизайн беше елитарна услуга. В момента имаме клиенти с най-разнообразни професии – учители, програмисти, адвокати, лекари. Не са само бизнесмени, разполагащи с огромни финансови средства.

  • Какъв съвет бихте отправили към младите архитекти, които още не са открили тяхното призвание?

Да потърсят своето призвание, защото то не е нещо, което те намира. Това е път, който извървяваш, за да стигнеш до целта си. Така че без да потърсиш и без да мислиш в тази посока призванието едва ли ще те намери. Разбира се, и това се случва понякога, но в редки случаи по стечение на обстоятелствата или от чист късмет. Но ако човек иска да бъде постоянен и целенасочен, трябва да мисли в конкретна посока – какво му се прави, какво иска, какво наистина го влече.

Според мен това е най-важното независимо от сферата – да правиш нещо, което наистина обичаш.

На тези и други въпроси, свързани с възможностите за реализация в строителния сектор Ева Филистанова ще разкаже на събитието “Другата реализация” на 23.04/вторник/ от 18:30ч. Повече за събитието можете да научите тук. Като се регистрирате, участвате за специална награда с послание от лекторите. Можете да го направите тук.

Зекие Емин

Архитект и изследовател със страст към историята, културното наследство и неговото адекватно преизползване и интегриране в реалностите на ХХI век. Вярва, че архитектурата е прякото отражение на човешката история. Тя е вечна - съществува физически от древността до наши дни. Аналогично писането е прякото отражение на нашите мисли и единственият начин да ги запазим във времето.

Остави коментар

Close Menu