Skip to main content
search
  • Каква е другата реализация, която един инженер може да избере?

Познавайки по-специфично процесите в два от университетите в България, мога да кажа, че реализацията на един млад специалист, излизащ със строително или архитектурно образование, е много различна. Може да бъде класическият проектант, но има и много други мултидисциплинарни посоки – фасаден инженер, изследовател или дизайнер, или човек, развиващ определени системи, било то дограми, фасади или други, свързани със сградната обвивка.

  • Каква специалност сте завършили и как разбрахте, че работата като редови проектант не е за Вас?

Завършила съм „Промишлено и гражданско строителство“, сега наречено „Строителство на сгради и съоръжения“. Не бих казала, че съм разбрала, че специалността редови проектант не е за мен. Аз попаднах във фирма, която още тогава, преди 23 години, се занимаваше с окачени фасади. Така че директно „скочих в дълбокото“. Да, първо беше трудно, нямах идея за какво иде реч, но много бързо навлязох.

Наистина, основата беше важна, а след това желанието човек да учи и да върви напред. То му позволява да достигне висоти, които дори и той самият не е подозирал предварително. Нямаше момент, в който да си кажа, че проектантската професия не е моята. Започнах с алуминиеви фасадни структури и използвам в ежедневната си работа наученото за стоманобетонните и стоманените конструкции, но не съм проектирала такива в академичния смисъл.

  • Какви са предизвикателствата в това да работите в полза на проучването и развитието на фасадното инженерство в България и в Европа?

Много сериозни от гледна точка на това, че ние бяхме научени да работим основно със стоманобетон и метал. Като метал имам предвид стомана, а в сградните обвивки се занимаваме с по-леки конструкции и елементи. Да не говорим, че малко по-късно екипът ни започна да създава вентилируеми фасадни обвивки, обличащи и плътните части на сградите, където вече има естествен камък, HPL, керамика, стъкло и всички нови, модерни материали, които виждаме на пазара. Строителната физика и материалознанието са другите неща, които трябваше да надградим.

„Надграждането и ученето по пътя е най-важната част.“

  • Вие сте и преподавател в два университета. Смятате ли, че строителното образование у нас вече дава достатъчно добра основа на студентите относно фасадното проектиране?

Основа от гледна точка на процесите дава и винаги е давало. Мен лично УАСГ ме научи на това колко важно нещо е отговорността. До такава степен преподавателите успяха да ни вменят, че това, което правим, е изключително важно за живота на хората. Да, това е отговорност, човек си я носи. Това чувство се възпитава и връщайки се назад не помня почти нищо друго, освен него. Силен спомен. То ми даде същата отговорност в отношението впоследствие, макар че сградната обвивка по никакъв начин не е по-малко важна. С това се боря вече години наред – хората смятат, че фокусът трябва да бъде в основната конструкция, но пък това, което я огражда, все пак поема различни по вид товари.

Образованието ми даде основа, но не и другия поглед и възможности за тази друга реализация, която аз намерих по мой си начин. Пътят никога не е прав, поне моят професионален такъв. Винаги е имало криволичене, залитала съм в различни посоки. Сега също си мисля да тръгна в посока на роботизация и дигитализация, които са новите, интересни моменти, свързани със сградните обвивки.

  • Какво послание бихте отправили към младите професионалисти в строителството, които все още търсят подходящата за себе си ниша?

Да търсят и да не се притесняват. Да бъдат достатъчно разкрепостени и отворени да поемат от други специалности. Аз лично съм се занимавала дълги години с музика, преди да уча това, което за цялата фамилия бе безкрайна изненада. В нея има лекари и учители, а аз бях странна „издънка“, решила да се занимава със строителство. Но то беше моето желание, не е случайно попадането ми там. Сигурно е имало защо. Сега дойде и преподаването, така че не съм „изневерила“ много.

„Могат да направят всичко, което искат.“

Да се вглеждат във всяко едно нещо. И музиката носи определено желание. Тя може да те мотивира и вдъхнови да работиш. Архитектурата също, тя е голяма моя страст. Няма как да работя без всичко, от което се вълнувам много по-цялостно – познаването на редица софтуери, например. Няма как да работим съвременни 3D структури, без да познаваме определени софтуери, с които се работи. Те ни дават съвсем друг хоризонт, който на практика няма таван.

Инж. Новакова е един от гостите на събитието на “Лидерите, които строят” с тема “Другата реализация”, което ще се проведе във вторник, 23-ти април, от 18:30 във фоайето на новата сграда на УАСГ. Запазете своето място тук!

 

Георги Мърхов

Архитект и любител пианист. Търси архитектурата във всички аспекти на човешкия живот. Стреми се да я разглежда и представя от различни гледни точки.

Остави коментар

Close Menu