Skip to main content
search

Разположена на крайбрежието на Съмърсет (Великобритания), атомната електроцентрала Hinkley Point C е един от най-големите и сложни проекти в Европа и има стойност 19,6 милиарда британски лири. Завършването на проекта ще отнеме поне 10 години, а в пика на строителството му на строителната площадка ще работят цели 5600 души. Когато бъде завършена, Hinkley Point C ще захранва около 6 милиона домове с безопасно и сигурно електричество.

Новата атомна електроцентрала във Великобритания

Дейностите по мащабния проект на електроцентралата стартират още през 2008 г. с изграждането на паркинг за предпроектно наземно проучване. След приключването на всички предварителни и сложни процедури, 400 служители започват първоначална подготовка и строителни дейности. Тази работа включва пътища за достъп и кръгови кръстовища за увеличаване на бъдещия строителен трафик на строителната площадка.

Строителната площадка на атомната електроцентрала | Снимка: nsenergybusiness.com

Времето, което е необходимо за започване на съществените строителни дейности е пример за мащабността, сложността, и тежките процедури на един проект за атомна електроцентрала.

За строителството на едни от основните компоненти на атомния реактор бе използван най–големия наземен кран в света.

Строителните процеси в момента

За транспортиране и сглобяването на елементите му на строителната площадка са били необходими над 400 доставки. По време на строителството кранът „Big Carl”, както още го наричат, ще се използва за монтажа на повече от 500 стоманени и стоманобетонни елементи с тегло до 1600т. Най- голям интерес и предизвикателство представляват трите основни стоманени пръстена от конструкцията на реактора.

Денонощна строителна дейност | Снимка: Financial Times

Всеки един от тях е с височина 17м. и диаметър 47м. Първият пръстен е монтиран през декември, а вторият през изминалия месец, като той е монтиран с 36% по – бързо от предходния заради опита, който вече са придобили специалистите.

Ръководителят на проекта Стюарт Крукс споделя следното: „Нашата вяра, че можем да правим нещата по-добре, стимулира иновациите в Hinkley Point C. Докато изграждаме първия европейски реактор под налягане в Обединеното кралство (EPR), ние непрекъснато се учим и подобряваме.“

Март месец, екипът на Hinkley Point C приключи с последните бетонови работи по шестте тунелни глави за охлаждаща вода. Първите по рода си подобни конструкции ще ограничат всмукателните и изпускателните тунели, които в момента се сондират от три 1500-тонни пробивни тунелни машини под Бристолския канал. Всяка една от 6-те глави ще бъде дълга 44м., висока 8м. и ще тежи 4650 тона.

Изграждане на елементи от подземната конструкция | Снимка: edfenergy.com

Следващата фаза включва транспортирането им в Бристолския канал, който има втория най-висок прилив в света. Те ще бъдат поставени в проектно положение в канала от най-големите морски кранове в света, Gulliver и Rambiz – кораби, които са по-големи от футболно игрище.

Поради голямото тегло на всмукателните глави, двата съда ще повдигат всеки един в комбинирана операция, известна като „тандемно повдигане“. Операцията с тандемно повдигане е сложна и ще бъде обект на симулирани тестове през следващата година.

Модернизация в ядрената електроенергетика

EPR (European Pressurised Reactor) – първоначално известни като европейски водни реактори под налягане, са един от видовете реактори под налягане (PWR – Pressurised Water Reactor). Британските инженери са изобретили нов тип PWR -реактори, които ще бъдат изградени в Hinkley Point C. Те надграждат предишните, което ги прави едни от най-безопасните и ефективни ядрени генератори, проектирани някога.

Част от строителните процеси | Снимка: tunneltalk.com

Водните реактори на EPR в Обединеното кралство отбелязват значителен напредък към устойчивост. Те са проектирани, така че да използват по-малко уран и да произвеждат почти една трета по-малко дълготрайни радиоактивни отпадъци в сравнение с водните реактори, които са в експлоатация и до днес.

Версията на EPR на Обединеното кралство отговаря на най-строгите стандарти за безопасност и опазване на околната среда. Проектът е преминал през четиригодишна процедура за оценка на генеричния дизайн (GDA) на Агенцията за ядрено регулиране на Великобритания (ONR) и Агенцията по околна среда (EA).

Тъй като стремежът на Hinkley Point C е да бъде една от водещите атомни електроцентрали в света, EPR технологията е очевидният бъдещ световен избор за тяхното захранване.

Основни източници:

https://www.nsenergybusiness.com/projects/hinkley-point-c-nuclear-power-station-uk/

https://www.newcivilengineer.com/latest/worlds-largest-crane-completes-second-lift-at-hinkley-point-c-nuclear-plant-30-04-2021/

https://www.edfenergy.com/energy/nuclear-new-build-projects/hinkley-point-c/about/reactor

 

Станислав Ангелов

Строителен инженер, завършил специалност строителство на сгради и съоръжения в Университета по архитектура, строителство и геодезия- гр.София.

Остави коментар

Close Menu