За никой от строителния сектор не е тайна колко много време прекарваме пред компютъра в изчертаване и визуализиране на проектите си. Именно затова изборът на подходящо устройство е особено важен за добрата ефективност и резултати. Срещам се с Биляна, която ми споделя малко повече за лаптопа, който изпозва вече година – ACER Predator Helios 300.


  • Като студент по архитектура колко време средно прекарваш пред лаптопа дневно?

Това е въпрос, който зависи от много фактори. Бих казала, че около шест-седем часа – това е минимумът за мен. Първо, защото зависи от това в коя част на семестъра съм. По време на заверки определено е много повече. Отделяла съм и по 12 часа на денонощие, даже и повече. Например, в началото на семестъра, когато се правят проучвания и е необходимо малко повече време да се отдели на заданието и мястото, бих казала, че е по-малко – 5-6 часа дневно. Гледам и доста филми, така че прекарвам известно време и така, не само в чертане и работа.

СРЕДНО ПРЕКАРВАМ ПО 6-7 ЧАСА ПРЕД ЛАПТОПА.

  • Защо и как избра за себе си ACER Predator Helios 300?

Преди него използвах едновременно два други. Единият беше твърде стар и вече от работа му бях „стопила“ видеокартата, а другият пък беше този, с който правех постпродукция – по-конкретно си изработвах таблата на Photoshop. В един момент просто виждах, че имам нужда от ново устройство – старите постоянно забиваха, изгасваха се и така губех незапаметените файлове. Така изгубвах много време в това да извършвам една и съща операция по няколко пъти.

Именно затова бях в търсене на нов лаптоп. Моят приятел ми помогна, защото аз лично не съм много добра в избирането на хардуер. Казах му кои програми използвам, какво всъщност ще ми трябва и той ми предложи този модел, като преди това направи доста сериозно проучване за това кои модели имат подобни характеристики. По отношение на цената също беше в диапазона, който аз бях задала. Параметрите му са страхотни.

СРАВНЕН С ОСТАНАЛИТЕ ОТ ПОДОБЕН КЛАС, БЕШЕ НАЙ-ДОБРИЯТ ИЗБОР.

Използвам го вече от една година и съм изключително доволна, просто се „родих“ с него. (смее се). Най-хубавото нещо, което ми направи впечатление, е работата на процесора, защото е много бърз, изключително скоростно се случват нещата. Ако например чаках предишния ми лаптоп да се включи по половин минута, да не кажа една минута, при Helios 300 нещата се случват мигновено.

  • Кои са програмите, които използваш най-често и кои хардуерни параметри са най-важни за теб?

Конкретно аз работя най-вече с AutoCAD и Revit. Визуализациите си правя с Keyshot и 3DSMax. Keyshot е програма, която прави real live rendering, подобно на VRay за Revit. Като цяло, видеокартата (GTX 1060) на моя лаптоп е много добра. Нещо друго, което ми харесва, е че всъщност тя не е мобилна. В лаптоп е вградена видеокарта за настолен компютър, което е страхотно, защото тя е много по-мощна. Ако трябва да обобщя, двете неща, които са ми най-полезни и най-много ми трябват, са процесорът и видеокартата.

Друго хубаво нещо, което ми направи впечатление, е че не загрява. По време на тежките процеси охлаждането работи страхотно. Ако забележи, че процесорът започне да се натоварва, вентилаторът започва да работи на много по-високи обороти. Има и програма, която следи точно това – как върви топлината на процесора и самото охлаждане как работи. Показва ти как всяка една от двете перки се движи и така мога да следя във всеки един момент дали го претоварвам или не.

  

  • След като започна да използваш Predator в ежедневните си задачи, с колко средно се съкрати времето за изготвяне на проектите ти?

Имайки предвид, че с предишните лаптопи правех нещата по два или три пъти в зависимост от това колко пъти ще ми се изгаси компютъра или колко пъти ще забие или няма да мога да го включа впоследствие, мога да кажа, че до 2-3 пъти ми се съкрати времето. Просто не правя нещата отначало. Промените се случват мигновено, а бързината и скоростта му са страхотни. Дори по заверки си позволих да спя повече. Студентите по архитектура биха ме разбрали.

  • До каква степен Predator внесе повече спокойствие в работата по изпълнение на тежки задачи, ако трябва да го определиш в скала от 1 до 10?

Спокойствието ми е по-скоро в това, че той няма да се изключи по време на работа, няма да забие. Ако трябва да го оценявам по тази скала, бих му дала 10.

 

Снимки: Карина Дикова

Остави коментар с Facebook

Заредете още от Кристин Джалова
Load More In Личности

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Виж още

В памет на Ричард Роджърс
Носителят на Прицкер почина на 88-годишна възраст

Ричард Роджърс, световноизвестен архитект и пионер на стила хай-тек, почина този месец на …