Разговорите за архитектура „без страх“ за втора поредна година напълниха пространствата на Generator в бившия завод „Витоша“ в София. Чрез форума организаторите от студио Conveyer приветстваха изявени български архитекти, които да обърнат внимание на проблемите и тенденциите на архитектурата и строителството у нас.

Силно начало на двудневния форум дадоха I/O architects, последвани от арх. Борислав Буров. Bureau XII споделиха своите инициативи, свързани с българското отсъствие (2006 г.) и присъствие (2008 г.) на Венецианското архитектурно биенале.

„Концепции извън границите на пари и материя.“

Са тези, които се представят на биеналето, в което все още България не участва редовно. Студиото сподели и друг свой проект – Who plays the game?”, представящ паралели и контрасти от София. DESET architects зададоха въпросите, отнесени към „без страх“ – от какво, от кого, за кого и към „без пари“ – какво, защо и как. Те анализираха различни примери на добри чуждестранни практики, които доведоха до извода, че най-често гарант за тяхното качество е проектантът.

Снимка: Фейсбук страница на форум „БЕЗ СТРАХ“

„Съвременната архитектура прави пространствата такива, че можеш да участваш в нея и само отвън.“

Нейното присъствие е иманентно и взаимодейства с хората, без значение дали те я използват пряко или непряко, дали заплащат вход или влизат свободно в нейните продукти – сградите.

65% от архитектурния труд у нас не се заплаща.

Това твърдение представи студио EArch, подкрепяйки тезата си с примери от българската и чуждестранната практика. В Германия, например, договорите включват общо 9 стъпки, за които инвеститорът заплаща, а у нас в тях са вписани по-малко от половината. Всъщност отсъства 65% от работата, която включва разработката на работната документация, управлението на проекта и гаранцията след строителството.

„Архитектът е скъсал връзката с обекта“.

Поради тази причина се получават големи пропуски, които в крайна сметка се „запълват“ от този, които се нуждае от бързо решение за тях – било то проектантът, строителят или инвеститорът. Така се получават сгради с по-ниско качество не само от гледна точка на архитектурната идея, но и на изпълнението. Дискусията доведе до отговора, че архитектът трябва да се „върне“ на обекта, а на пропуските в работното проектиране трябва да се обърне внимание още в университета. Първият ден от форума завърши с дискусия „Нов ЗУТ – без страх“ и коктейл.

AEDES Studio и сдружение „Трансформатори“ откриха втория ден, представяйки своите проекти. Последваха ги Zoom Studio и NiMa Design, които показаха реализация не „без пари“, а „без проект“, правена изцяло в движение, на коляно, от скици и импровизации, както и завършени и текущи проекти. Споделиха, че имат амбиция да възпитават хората, с които работят.

„Нашата работа не е изпълним едно желание, а да вдъхновяваме“.

L6 Studio и Studio Mode бяха последните две студиа в програмата на събитието.

Гостите бяха много на брой, зажаднели за архитектурни събития. Сякаш напоследък честотата на подобни срещи се увеличава не само защото професионалната общност започва да се „събужда“ от трескавото проектиране и строителство по границите на ЗУТ, а и защото обществото все повече започва да осъзнава необходимостта от качествена архитектура, градска среда и инфраструктура. Гостите си тръгнаха с пълни глави и с по-малко страх да правят архитектура.

Снимка: Фейсбук страница на форум „БЕЗ СТРАХ“

Остави коментар с Facebook

Заредете още от Георги Мърхов
Load More In Новини

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Виж още

Новата сграда на Карин дом – пример за съвременна архитектура
Терапевтичният комплекс Карин дом е изграден по премиран конкурсен проект

Миналата седмица Карин дом посрещна за първи път приятели и дарители в новата си сграда, т…