Skip to main content
search

През 2015 г. италианският бранд Фенди помества своята централна управа в така наречения “Дворец на италианската цивилизация”. Строежът на двореца е иницииран от самия Бенито Мусолини с желанието да отпразнува своите 20 години на власт през 1942 г., когато там е трявало и да се случи световното изложение.

Поради започването на втората световна война изложението се отменя, но архитектурата на новопостроения квартал ЕUR остава и манифестира визията за идеалния фашистки град, а именно дворецът става лицето на този квартал. Днес, почти столетие по-късно модната къща Фенди премества своята централа в т.нар. “правоъгълен колизеум” в EUR.  Как се стига до това решение, анализираме днес.

Снимка: Wikipedia

Кварталът EUR и едно неслучило се архитектурно изложение

През 1936 г. Мусолини изнася една от най-известните си речи от балкона на Палацо Венеция в Рим – тази, в която заявява, че Италия отново е империя. Той твърди, че като всяка империя и тази нова фашистка Италия се нуждае от архитектурно лице. Окръг Е42 (по-късно преименуван на ЕUR) е трябвало да бъде продължение на великия Рим.

Той е построен така, че да облече политическия идеал в рационалистична архитектура. Характерните прави оси на уличната мрежа, растерните монолитни фасади и лишеният от орнаменти класицизъм са черти, които на фона на античен Рим запечатват контраста между архитектурното минало и настояще.

Четете тук за плана на Алберт Шпеер за Берлин – най-големият нереализиран нацистки проект

Стара въздушна снимка на EUR

Световното изложение така и не се провежда през, тъй като Втората световна война се вихри с пълна сила през 1942 г. Кварталът остава недовършен и дълго време е необитаем, но по стечение на обстоятелствата набира популярност през 1960 г., когато Рим е домакин на Олимпийските игри. Фашисткият архитектурен идеал и до днес е консервиран в покрайнините на Рим, но наред с музеи и редица събитийни съоръжения, кварталът се развива и като бизнес център. Там днес са се нанесли множество корпорации, една от които е и модният бранд Фенди.

Квадратният колизеум на новия Рим

Съпоставка между античния и “квадратния” колизеум

Кварталът EUR или новият Рим, точно като величествения стар такъв, също се е нуждаел от свой колизеум. За разлика от античния обаче, този на новия фашистки Рим е квадратен. Той отговаря на античната архитектура с абсолютно въздържание от орнаментика. Суперпозицията на оригиналните видовете колони е преведена в рационалистичния си вид чрез колонади от арковидни пиластри. Те обхващат всичките шест етажа и целия периметър на ядрото, в което всъщност се намират затворените помещения.

Тук можете да прочетете защо Тръмп се опитва да наложи неокласицизма като стандарт за правителствената архитектура

Фасадата е унифицирана до такава степен, че излъчването на чувство за абсолютизъм е неизбежно. Истинската цел на постройката е да представи италианската култура на световното изложение, като от всяка страна на зданието е гравиран цитатът: “Нация от поети, артисти, герои, светци, мислители, изследователи, навигатори, пътуващи”. За да се подсили това усещане  из аркадите на наземния етаж са разпръснати 28 статуи, репрезентиращи изкуствата и майсторството, които италианският народ владее.

Снимка: Archilovers

Кои свои качества припознава Фенди в тази архитектура?

Преди факта, че брандът Фенди е основан в Рим, по-голяма тежест за решението управата да се премести там би имала категоричността, която излъчва зданието. През 2015 г. Фенди получават договор за наем, който им предоставя постройката за следващите 15 години, като годишният наем възлиза на около 2.8 милиона евро. Реалният исторически характер на постройката и до днес сравнително рядко се е обсъждал от тяхна страна. В случай на коментар, той по-скоро цели да нормализира и депроблематизира историческата наслоеност на сградата. 

Снимка: Architectural Review

В контекста на темата британският критик Оуен Хатърли пише за Architectural Review: “Архитектурата, която режимът на Мусолини поръчва, прокарва идеята за „добрия вкус“, която е дълбоко заложена и в модната индустрия – безсрамно елитарна, умишлено зловеща, йерархична, класическа. Привидният минимализъм се базира на манията по възможно най-изискания материал и най-строго издържаната форма.”

Как е редно да постъпваме с подобна политически и исторически натоварена архитектура?

Не е лъжа, че истинска политическа дейност не се е водила в сградите в EUR, но е факт, че обликът й е плод на фашистката идеология и въплъщава ценностите на едно тоталитарно движение.

Категоричността на фасадите и играта с контраста чрез арките излъчват особена зловещност и усещане за абсолютна власт.

Власт, която Фенди със сигурност може да си позволи като моден лидер на световния пазар. Факт е и, че тази сграда е създадена, за да съхранява в себе си културни ценности и е интересно как повече от 70 години след построяването си тя донякъде успява да въплъти тази функция. Фенди нормализира корпоративното реновиране на сградата именно с този аргумент, но дълбочината на арките на фасадата е точно толкова голяма, колкото и миналото, с което е натоварена архитектурата на “квадратния колизеум”.

А дали брандът осъзнава лекотата, с която е подходил към това наследство или пък точно това е правилният подход – да се отърсим от негативното историческо напластяване във физическата среда около нас, осъзнавайки нейното начало, но приемайки и интегрирайки го в съвремието ни?

Снимка: Wonderland

Тук можете да прочетете за Прора – морският курорт на Третия райх

Даниела Солуева

Дипломиран архитект, който се интересува се от дизайн и обича да работи с различните му проявленията. Харесва да наблюдава дейностите на хората в градската среда и да ги анализира заедно с нея.

Остави коментар

Close Menu