Skip to main content
search

Тази сряда участниците от Академия Лидерите направиха пауза от задълбочаването на познанията си в строителния сектор. Седмицата беше посветена на силно социално ангажирана кауза – презентация на приложението iHelp и обучение за оказване на първа долекарска помощ. Единият от основателите на Hobelix – Христо Христов, разказа за проекта, в който се е посветил.

Ако под определени обстоятелства сърцето ни спре, имаме 7-8 минути живот.

При бебета интервалът е 3-4. Още през първите минути започват да умират мозъчни клетки. Дори да ни спасят, ако е прекалено късно, вече може да има нанесени непоправими поражения. През 2018 г. в България 90 000 души са починали от внезапно спиране на сърцето. Голяма част от тях е могло да бъдат спасени.

Спешната помощ у нас пристига за около 28 минути.

В по-развитите държави този интервал пада до 5-10 минути. Но периодът дотогава е ключов за спасяването на живота на мнозина. Първата долекарска помощ представлява няколко стъпки от прост алгоритъм, които могат да спасят човешки живот.

iHelp е мобилно приложение, което изгражда мрежа за взаимопомощ в цяла Европа и е напълно безплатно.

То допълва функцията на 112, а не я измества. „Вашата работа е човекът да остане жив, докато дойде линейката.“, обясни Христов. Ако сигнализирате за спешен случай в приложението, обучените потребители в оказване на първа помощ в радиус от 500 м биват уведомени и решават дали да съдействат. iHelp постига реални резултати. У нас вече има два спасени човешки живота, а в Европа са те са над 600.

„Едно общество е толкова силно, колкото е силна степента му на взаимопомощ.“

Две са причините за слабата ангажираностт към взаимопомощта: лошото познаване на методите за оказване на долекарска помощ и страхът. Той обаче намалява при по-добрата информираност за първото. В момента iHelp има 8 141 потребители в България и бройката продължава да расте. Това са знаещи и социално отговорни хора, които изпълняват дълга си към обществото.

Презентацията премина към курс по оказване на първа долекарска помощ, воден от д-р Димитър Шандурков. Той направи демонстрация на участниците от Сезон 4 какъв е алгоритъмът, който трябва да следваме, ако около нас възникне спешен случай.

  • Проверяваме дали човекът е в съзнание – дали прави движения, издава звуци и има реакции.
  • Ако не е в съзнание, проверяваме дали е жив – има ли сърдечна дейност и дишане. Ако има, той трябва да бъде отведен в стабилно странично положение до пристигането на специализираната спешна помощ.
  • Ако пострадалият няма дишане и пулс, се преминава към сърдечен масаж и обдишване.

Вечерта продължи с коледен базар. Участниците от Академия Лидерите бяха приготвили домашни сладкиши, ръчно изработени декорации и всякаквиподаръци, за които наддаваха. Средствата ще бъдат използвани за благотворителна кауза.

„Със сигурност ще ви се наложи да помогнете. Въпросът е дали искате.“, добави в заключение Христо Христов. А вие социално отговорни ли сте? Инсталирайте iHelp на смартфона си. Повече информация вижте тук.

Кристин Джалова

Архитект, който споделя силен интерес към различни мащаби на проектирането - от интериор, през жилищни сгради, до градоустройство. Анализира взаимовръзките между нивата и търси успешните намеси в сложния градски контекст. Смята теорията на архитектурата за необходима основа на успешната практика, а всяка една статия за малък проект, който отваря нови хоризонти, размисли и диалог.

Остави коментар

Close Menu