Седмиците за заверки са кошмар за всеки студент в УАСГ. Почти неизбежно се налага да прекарваме целите си дни (и нощи), работейки пред екрана на компютъра си, напълно абстрахирайки се от околния свят и социалните му измерения. Именно в този период психическата и физическата ни стабилност са подложени на крайно тежко изпитание, което често пъти води до отслабване на имунната ни система. Днес, в условията на глобална пандемия, темата как да останем здрави и да предпазим организма си от вредното влияние на стреса е особено актуална. Какви са триковете, които биха направили чертожните седмици по-поносими и щадящи за нас?

Хидратация

Всички сме чували клишето, че да пиеш голямо количество вода е от изключително голяма полза. Независимо че ползите от това са всеизвестни, в дългите работни дни и нощи ние често забравяме да поемаме достатъчно течности. Това, както и приемът на кафе, черен чай и енергийни напитки, които действат негативно на водния баланс на тялото, често пъти водят до дехидратация.

За поддържането на здравословен режим специалистите съветват прием от около 2-3 литра вода на ден.

Да останеш хидратиран е много важно за по-добра производителност и концентрация. Недостатъчният прием на течности може да причини умора и главоболие, както и проблеми с фокуса и паметта. Най-честата препоръка на експертите за ежедневен прием на вода е 8-10 чаши на ден, което е равно на 2-3 литра. Можете обаче да се поддържате хидратирани, като ядете воднисти плодове и зеленчуци или пиете билкови чайове. За да не забравяте да приемате течности по време на продължителната работа, дръжте винаги под ръка и в близост до работното си място бутилка с вода.

Чайовете и детоксикиращата вода (вода с парченца плодове или зеленчуци) са добра алтернатива на приема на чиста вода, а в допълнение на това съдържат и полезни минерали и витамини, влияещи благоприятно на организма.

Здравословна храна

Всеки от нас е попадал в следната ситуация – продължителните часове пред екрана са ни изтощили до краен предел, не изпитваме необходимост от храна или напитка, но в същото време нещо ни подтиква към шкафа с поредния сладък десерт или чипс. Гладът за нездравословни храни е свързван с повишените нива на стрес в организма. Небалансираната диета обаче натоварва телата и психиката ни още повече и пречи на концентрацията и добрата работа на мозъка. За да предпазим себе си от лошите хранителни навици по време на заверки е необходимо да следваме няколко прости правила. Първото от тях е да не пропускаме закуската – тя ни помага да започнем деня си с необходимата енергия и засилва метаболизма ни. Това също ни помага да останем активни и съсредоточени за по-дълъг период от време.

Приготвянето на храна от вкъщи е добра алтернатива на бързите храни на крак, които най-често приемаме по време на стресови ситуации.

Що се отнася до обяда и вечерята, както и останалите междинни закуски, винаги е по-добре да консумираме приготвена вкъщи храна в кутия, ако работим извън дома си. Първоначалната времева инвестиция, необходима за приготвянето й си струва, тъй като балансираната диета подпомага всички процеси в организма и ни гарантира по-добър имунитет и нощен сън.

Движение

Колкото и да е трудна организацията на времето в този период, отделянето на час дневно за спорт има своите неоспорими ползи. В повечето случаи възможността за посещение на конкретно спортно занимание през тези така интензивни две седмици е просто немислима. Въпреки това има много варианти за вкарване на движение в кратките ни почивки от работата пад проектите. В интернет има изобилие от материали за упражнения в офис или вкъщи, които са предвидени за не повече от 10 минути. Ходенето пеш до университета, работното място или магазина също е начин, по който бихме могли да бъдем по-активни в период на високоинтензивна заетост, какъвто е краят на семестъра.

Ходенето пеш и алтернативните градски спортове като скейтборд, ролери и карането на велосипед са чудесна опция за движение при хора с ограничено време и невъзможност за посещение на спортни занимания в зала.

Правилна позиция

Правилната позиция на седене е ключова за предотвратяването на излишно напрежение в гръбначния стълб и бързата умора по време на работа. Много от нас обичат да работят, седнали на диван, кресло или дори легло, сменяйки позицията на лаптопа и разпръснатите наоколо чертежи на всеки час. Истината е, че това може да има трайни негативни последици върху опорно-двигателната ни система.

Схеми на правилен и грешех захват на компютърна мишка | Източник: arch2o.com

Изборът на правилен стол и седенето на правилно разстояние от екрана на компютъра или лаптопа, както и правилното държане на мишката са прости неща, които можете да направите, за да се предпазите от болки в гърба, деформации и отслабено зрение.

Какво е значението на позата ни по време на работа на бюро, вижте във видеото:

Подобряване на средата

Най-типичната картина в жилището на студента по архитектура или инженерна специалност в периода на заверки се характеризира с пръснати чертежи, схеми, скици и учебници на всевъзможни места. Обикновено е чист късмет, ако от стаята може да се влезе и излезе без нещо да бъде смачкано, счупено или изритано. Въпреки известното количество чар, което носи тази идилична картина, продуктивността ни на работа зависи до известна степен от подредбата на работното ни място.

Добрата атмосфера на работното място спомага за по-лесна концентрация и последователна логика в изпълнението на предстоящите задачи

За да повдигнете духа си по време на работа, е добре да работите на чисто, подредено и светло място. Внасянето на допълнителни елементи, като например цвете или друга настолна декорация за бюрото, също би допринесло за повишаването на концентрацията и превенцията на различни разсейващи ни занимания.

Доброто физическо и психическо състояние са ключови за високата продуктивност.

 

Именно поради това е важно да се погрижим за доброто си общо благосъстояние, дори и в крайно стресови ситуации като заверките на семестъра. По този начин ние улесняваме работния си процес, повишаваме концентрацията и резултатите си и се предпазваме от излишно отслабване на организма и имунната си система.

Остави коментар с Facebook

Заредете още от Биляна Апостолова
Load More In Архитектура

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Виж още

Охлаждането на интериорите – бъдещето на вътрешния дизайн?
Едно от основните предизвикателства за бъдещето на архитектурата

Проблемът с глобалното затопляне е все по-актуална тема, що се касае до бъдещето на човече…