Използвана като материал за изграждане на стени, декоративна облицовка или покривно покритие, керамиката е материал, непреходен през историческото и архитектурно развитие на човечеството.

Архитектурата и керамиката имат много общо – и то не приключва с това, че едната може да бъде градивна единица на другата.  От изключителна важност е мащабът, комуникацията вън-вътре, както и сдържаността на пространството. Архитектурата и керамиката ангажират физическото и психическото в едно цяло, направлявайки едновременно сградата и идеята, която тя въплъщава.

Естествената връзка, която съществува между архитектура и керамика, се чете от физическата материалност, която използват, комбинирана с концептуалните проблеми, които отправят.

Богата и сложна е връзката между керамиката и архитектурата от Античността до наши дни. Ценният материал е повлиян, но и повлияващ стиловото развитие през различните епохи. Антони Гауди, Луис Съливан, Оскар Нимайер, Ренцо Пиано и още много гении на архитектурното творчество намират вдъхновение във възможностите на керамиката и създават своето изкуство чрез древния материал. Естетиката на керамиката не може да се сравни с никоя друга текстура, цвят и въздействие.

Южноазиатски Административен Център за Човешките Права, Ню Делхи, Индия, „Анаграм Архитекти“; фасадни тухли; Снимка: dezeen.com
Син покрив, Гуанджоу, Китай; Снимка: pinterest.com

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

През последните 20 години се наблюдава забележително съживяване на присъствието на тези материали и търсене на екологични ресурси и методи за изграждане на една разумна архитектура. Движението за опазване на околната среда, родило идеята за „зелена“ архитектура, възобнови интереса към материалите и техниките, работещи с глина и керамика. Промененото отношение към енергийната ефективност затвърди необходимостта от здравословни условия на обитателите, използването на екологични строителни материали и намаляването на експлоатационните разходи. Пасивните сгради вече не са лукс, а необходимост, която се изплаща многократно на ползвателите.

 

ПРЕДИ И СЕГА – какво се промени?

Керамичните тухли са най-древният дълготраен строителен материал, създаден от човека. В миналото керамиката се е свързала със съдове, обвързани със специфична символика, често пъти посветена на погребални обичаи. В наши дни се създават многожество едромащабни арт инсталации, стенописи и архитектурни проекти, посветени изцяло на идеята за материала. Керамиката играе важна роля и за създаването на различни публични пространства.

ПРИСЪСТВИЕТО НА КЕРАМИКАТА В АРХИТЕКТУРАТА Е КОНСТАНТА, НЕПОДВЛАСТНА НА ВРЕМЕТО.

Кралски дворец Хамптън Корт, Великобритания; Снимка: flickr.com
Исторически музей в Нинбо, Китай, архитект – Уанг Шу; фрагмент от стена; Снимка: cfileonline.org

Керамика можем да открием във всяка културна общност и на всяка територия. Изделията, изработени от нея, дават възможност за огромна палитра от оригинални архитектурни решения. Хората са открили в керамиката възможност както да изграждат, така и да украсяват домовете си, осмисляйки комбинацията от употреба, функция, символика и естетика.

 

Остави коментар с Facebook

Заредете още от Кристин Джалова
Load More In Архитектура

One Comment

  1. […] Още за връзката между архитектура и керамика можете да прочетете тук. […]

    Reply

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Виж още

Записването за новия сезон на Академия Лидерите стартира
Предизвикай себе си!

Както всяка есен, за 6-та поредна година, Академия Лидерите отваря своя портал за кандидат…