Използвана като материал за изграждане на стени, декоративна облицовка или покривно покритие, керамиката е материал, непреходен през историческото и архитектурно развитие на човечеството.

Архитектурата и керамиката имат много общо – и то не приключва с това, че едната може да бъде градивна единица на другата.  От изключителна важност е мащабът, комуникацията вън-вътре, както и сдържаността на пространството. Архитектурата и керамиката ангажират физическото и психическото в едно цяло, направлявайки едновременно сградата и идеята, която тя въплъщава.

Естествената връзка, която съществува между архитектура и керамика, се чете от физическата материалност, която използват, комбинирана с концептуалните проблеми, които отправят.

Богата и сложна е връзката между керамиката и архитектурата от Античността до наши дни. Ценният материал е повлиян, но и повлияващ стиловото развитие през различните епохи. Антони Гауди, Луис Съливан, Оскар Нимайер, Ренцо Пиано и още много гении на архитектурното творчество намират вдъхновение във възможностите на керамиката и създават своето изкуство чрез древния материал. Естетиката на керамиката не може да се сравни с никоя друга текстура, цвят и въздействие.

Южноазиатски Административен Център за Човешките Права, Ню Делхи, Индия, „Анаграм Архитекти“; фасадни тухли; Снимка: dezeen.com
Син покрив, Гуанджоу, Китай; Снимка: pinterest.com

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

През последните 20 години се наблюдава забележително съживяване на присъствието на тези материали и търсене на екологични ресурси и методи за изграждане на една разумна архитектура. Движението за опазване на околната среда, родило идеята за „зелена“ архитектура, възобнови интереса към материалите и техниките, работещи с глина и керамика. Промененото отношение към енергийната ефективност затвърди необходимостта от здравословни условия на обитателите, използването на екологични строителни материали и намаляването на експлоатационните разходи. Пасивните сгради вече не са лукс, а необходимост, която се изплаща многократно на ползвателите.

 

ПРЕДИ И СЕГА – какво се промени?

Керамичните тухли са най-древният дълготраен строителен материал, създаден от човека. В миналото керамиката се е свързала със съдове, обвързани със специфична символика, често пъти посветена на погребални обичаи. В наши дни се създават многожество едромащабни арт инсталации, стенописи и архитектурни проекти, посветени изцяло на идеята за материала. Керамиката играе важна роля и за създаването на различни публични пространства.

ПРИСЪСТВИЕТО НА КЕРАМИКАТА В АРХИТЕКТУРАТА Е КОНСТАНТА, НЕПОДВЛАСТНА НА ВРЕМЕТО.

Кралски дворец Хамптън Корт, Великобритания; Снимка: flickr.com
Исторически музей в Нинбо, Китай, архитект – Уанг Шу; фрагмент от стена; Снимка: cfileonline.org

Керамика можем да открием във всяка културна общност и на всяка територия. Изделията, изработени от нея, дават възможност за огромна палитра от оригинални архитектурни решения. Хората са открили в керамиката възможност както да изграждат, така и да украсяват домовете си, осмисляйки комбинацията от употреба, функция, символика и естетика.

 

Остави коментар с Facebook

Заредете още от Кристин Джалова
Load More In Архитектура

One Comment

  1. […] Още за връзката между архитектура и керамика можете да прочетете тук. […]

    Reply

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Виж още

Арх. Павел Янев: интериорният дизайн от идеята до изпълнението
Новият уебинар на Novas Artes ще се проведе на четвърти юни

Третото събитие на Novas Artes ще се проведе следващия четвъртък, четвърти юни. След като …