„Снимай ме“ е може би една от най-честите фрази, които чуваме от нашите близки и приятели. Всъщност снимките са едно от най-ежедневните неща на нашето съвремие – с помощта на смартфона си „щракваме“ всяко нещо, което ни направи впечатление и разполагаме с лукса да можем да снимаме самите себе си колкото пъти искаме, докато не направим кадър, на който се харесваме. Често това ни води до търсенето на идеалния „селфи спот“, с който да заслужим достатъчно реакции в социалните мрежи.

Снимка: archpaper.com

Дизайнът става все по-достъпен благодарение на социалните медии.

Често обект на фотография става добрият или отличаващият се по някакъв начин дизайн. Така всеки потребител може да види примери за такъв и да изгради свое собствено мнение. Такива потребители са архитектите и дизайнерите – с това те все повече започват да мислят как завършеният им проект ще изглежда на снимка.

Проектирането на „селфи спот“ става все по-търсено.

В общи линии всички елементи, с които архитектурата борави, могат да послужат за идеалното място за снимка – басейни, градини, декорации, осветление и всичко останало, което може да бъде оформено по характерен начин. Използването на такива в оформянето на пространствата се търси най-вече от инвеститори в хотелиерството и ресторантьорството, но и от много други, които искат да привлекат повече посетители. Всъщност тенденцията е толкова силна, че миналата година австралийското студио Vale Architects създаде Инстаграм дизайн гид, който да насочи архитектите и дизайнерите в създаването на подобни пространства.

Тадж Махал е една от класическите забележителности за лични снимки. | Снимка: pexels.com

На какво се дължи това?

Психологията ни дава отговор на засилващата се тенденция. Осъзнато или не, всички хора се интересуват на първо място от своето здраве и емоции. Егото, от друга страна, изисква от нас винаги да се представим във възможно най-добрата светлина, да разкрием хубавите си страни и да покажем точно тези си действия, с които се гордеем или ни карат да се чувстваме добре. Споделянето на снимки, на които се харесваме от места, които определяме като красиви и впечатляващи, от своя страна дава своя отзвук, подхранващ нашето его – обратна връзка (или по-просто казано „лайк-ове“). Всъщност, това става толкова наболял проблем, че според „Форбс“ в скоро време Инстаграм ще скрие броя на лайковете и те ще бъдат видими само за притежателя на профила.

Авторът на тази статия пред сградата на Fondazione Prada в Милано. Едва ли известното студио OMA не е имало предвид това, че златната боя на сградата е изключително подходяща за подобни снимки.

Егото, разбира се, не се е появило със социалните мрежи. То е неразделна част от нашата природа, а съвременните технологии ни позволяват да я изявим онлайн. Всъщност чувството да се забавляваш и снимаш с дизайна е толкова опияняващо, че дори можеш да забравиш за самия него. Тази година присъствах на изложба на миланската седмица на дизайна, в която подът на залата беше покрит с парченца стиропор, в които хората се „гмуркаха“. Сякаш никой не забеляза и не запомни за какво ставаше въпрос в нея, всички посетители бяха ангажирани с това да се снимат с ефектната баластра.

Снимка: forward-festival.com

Трябва да обърнем внимание на това как светът се променя и как технологията става все по-неразделна част от нашия живот.

Архитектурата трябва да може да се адаптира към постоянно променящия се свят. Във време, в което ползвателите на сградите имат на практика безкраен избор на местообитания, не можем да разчитаме на това, че познатите методи в оформянето на пространствата ще бъдат актуални и в бъдеще. Трябва да мислим винаги поне една крачка напред.

Снимка: Jasper Sanidad Photography

Един от основните проблеми пред архитектурата сега е как да намери начин отново да събира хората физически. Днес свързаността е на високо ниво, но в ежедневието си общуваме с все по-малко хора на живо. Тук идва въпросът – как да помогнем на ползвателите да общуват с човека до себе си, как да ги накараме да се усмихнат един на друг и да си говорят? Това можем да разрешим, изследвайки психологията на пространствата, една изцяло друга тема…

Остави коментар с Facebook

Заредете още от Георги Мърхов
Load More In Архитектура

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Виж още

Джордж Р. Р. Мартин иска да строи замък
Авторът на Игра на тронове е внесъл предложение в местната община

Като архитекти, които пишат, няма как да не ни трогват истории, свързани с големите писате…