Skip to main content
search

Кръговото кръстовище е част от проекта за подводен тунел свързващ столицата на Фарьорските острови с най- големия си пристанищен град. Тунелът намаля времето за пътуване от 1ч. и 14м. до 16минути, което го прави една от най- важните пътни артерии на острова. Това е най- големият инфраструктурен проект за страната, който стартира през 2016г. и за реализирането му са необходими 4г., като е официално открит в края на 2020г.

Необходимостта за създаването му

Фарьорските острови са архипелаг от 18 острова, намиращи се в бурните води на северния Атлантически океан, между о. Исландия и Норвегия. Изобилието от труднопроходими скалисти планини и дълбоки клисури са предпоставка за изграждането на алтернативни пътища. В миналото били използвани гребни лодки за превозването на хора и стоки от един остров до друг, което до голяма степен затруднявало местното население. От тук идва и необходимостта за създаването на нова и амбициозна инфраструктура.

Предизвикателството пред проектантите

Предизвикателството пред проектантите е било тунелът да бъде връзка между столицата Торшавн на о.Стреймой и градовете Стрендун и Рунавик, намиращи се на два от ръкавите на о.Ейстрой.

Ситуация на подводния тунел/ Източник: Google Images

ЗА ЦЕЛТА Е ПРОЕКТИРАНО ПЪРВОТО ПОДВОДНО КРЪГОВО КРЪСТОВИЩЕ.

Тунелът е с двупосочно движение, двулентов, състои се от три тръби, които се срещат в него на 72,6м. под морското равнище. Основният тунел е с дължина 7,5км. а другите два са съответно от по 1,7 и 2,2км, достигащи до о.Ейстрой. Общата му дължина е 11,2км, което го прави втория по дължина в света подводен тунел. Заради безопасността, която е на преден план в приоритетите, максималният надлъжен наклон е от 5%, а най ниската точка на тунела е 187м. под морското равнище.

Дизайн и символика

Естественият скален масив, намиращ се в центъра на кръговото кръстовище, е оформен, така че да наподобява огромна медуза. Масивният фрагмент, освен за архитектурната естетика, служи като част от опорната конструкция на тунела.

Архитектурата в тунела/ Източник: Estunlar.fo

Скалата е осветена и декорирана от виден фарьорски художник на име Трондур Патерсън. Оформен е стоманен елемент по обиколката на масива, изобразяващ фигури на хора, които се държат за ръце. Те се взират навътре към светлината като поклонници около вулканичен огън. Това представлява фарьорския танц „ring dance”, в който стотици хора се събират в кръг хванати за ръце. Танцът символизира самата фарьорска идея, че като се обединим и работим заедно постигаме велики неща.

Предизвикателствата по време на строителството

Различията между проектирането и реалните условия за изпълнение, с които се сблъскват строителите, са неизбежни при подобен тип строителни конструкции. Това може да се чуе от първо лице от Alf Helge Tollefsen, project manager-а на проекта. Той казва така: „За направата на тунела бе необходимо значително повече инжектирания отколкото обикновено е необходимо за другите тунели на Фарьорските острови – 7500тона, ако трябва да бъда поточен.“

Тунелът в етап на изпълнение/Източник: Google Images

С развитието на инженерството като наука се цели неизвестните моменти като споменатите да бъдат сведени до минимум още в етапа на проектиране. Това, разбира се, е изключително сложна задача, имайки предвид предизвикателните дадености, които ни предоставя природата.

Интересни факти, съпътстващи зараждането на идеята

Идеята за подводния тунел, който носи името „Eysturoyartunnilin“, се е зародила по време на строителството на тунелите „Vágatunnilin“ и „Norðoyatunnilin“, които са отворени съответно през 2002 и 2006 г. Това предвещава нов поглед върху вътрешния транспорт и регионалното развитие.

През 2006 г. за изграждането на този тунел е основана частна компания, но поради финансовата криза са били необходими няколко години на заинтересованите страни да материализират плановете си. По-късно тунелът е включен в националния план за мобилност за 2012 г., след което е създадена друга частна компания, с цел да се осъществи сделка между националното правителство на Фарьорските острови, застрахователната компания и датската собственост на партньорите по инфраструктура в Копенхаген (CIP).

CIP сключва тайни договорки с фарерския министър на транспорта Кари П. Хойгаард, който подава оставка след разкриването им. Това води до малка политическа криза и отново стартирането на проекта е отложено във времето.

Бъдещи проекти в процес на реализация

В момента активно се работи по два нови тунела на Фарьорските острови. Единият от тях също ще бъде подводен, като параметрите му по отношение на дълбочина и дължина са подобни на „Eysturoyartunnilin“. Строителните дейности са започнали през 2019г. и се очаква да завършат в края на 2023г. Може да се отбележи, че тунелът „Eysturoyartunnilin“ е сериозно предизвикателство пред проектантите, което видимо ги вдъхновява да продължават и да развиват подводното строителство в глобален мащаб.

Основни източници:

https://edition.cnn.com/travel/article/eysturoy-tunnel-roundabout-faroe-islands/index.html

https://www.globalconstructionreview.com/news/faroe-islands-11km-undersea-tunnel-complete-rounda/

https://www.worldhighways.com/wh10/news/ncc-picks-eysturoy-and-sandoy-tunnel-contracts-faroes

Станислав Ангелов

Строителен инженер, завършил специалност строителство на сгради и съоръжения в Университета по архитектура, строителство и геодезия- гр.София.

Остави коментар

Close Menu