Архитектурата не е само наслада за зрението– тя се възприема и осмисля и с другите сетива. Слухът долавя живото в неживата природа на една сграда – тя е такава, каквата е, защото нещо се случва в нея.

Звукът е нематерилна характеристика на средата, която е не по-малко важна от всички фактори, чрез които възприемаме пространството – цвят, текстура, светлина и т.н. Той взаимодейства с материалната среда и дефинира границите; звукът създава усещане, което ни влияе както психологично, така и физиологично. Звукът и формата са неразривно свързани – важно е да се отбележи, че акустиката трябва да съответства на функцията и естестическата стойност на проекта.

“You feel that your life is being lost in a room where sound dies.” – отбелязва известният италиански архитект Ренцо Пиано.

Създаването на акустичен комфорт е важна цел при архитектурното проектиране, която често се подценява. Освен при проектирането на зални сгради , той е на фокус и при жилищното строителство.

 

ГЛЕДНАТА ТОЧКА НА ЕКСПЕРТИТЕ

Текстурата на повърхностите, които взаимодействат със звуковите вълни, е не по-малко важна от материалите, от които са изградени. Knauf дава решения!

Перфорираните гипсови плоскости Cleaneo® Akustik на Knauf повишават комфорта на обитание и намаляват вредните вещества във въздуха на помещенията. Продуктът се произвежда и у нас. Предлагат се пет различни перфорации в зависимост от изискванията на клиента. Уникалните качества на зеолита, който пречиства въздуха, са част от тайната на успеха на гипсовите плоскости. Той абсорбира вредните емисии. В добавка, той не се изхабява.

Видове перфорации на Cleaneo® Akustik

Да абсорбират, блокират или разсейват звука – материалите са способни да моделират пространството по Ваш вкус!

 

Заредете още от Кристин Джалова
Load More In Архитектура

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Виж още

КАЛПАКЧИЕВАТА КЪЩА В БАНКЯ
За реставрацията, ценността на оригинала и отношението към наследството

Срещам се с екипа на E House Architects в тяхното уютно студио, където арх. Анна Неврокопс…