Skip to main content
search

Архитектурата не е само наслада за зрението– тя се възприема и осмисля и с другите сетива. Слухът долавя живото в неживата природа на една сграда – тя е такава, каквата е, защото нещо се случва в нея.

Звукът е нематерилна характеристика на средата, която е не по-малко важна от всички фактори, чрез които възприемаме пространството – цвят, текстура, светлина и т.н. Той взаимодейства с материалната среда и дефинира границите; звукът създава усещане, което ни влияе както психологично, така и физиологично. Звукът и формата са неразривно свързани – важно е да се отбележи, че акустиката трябва да съответства на функцията и естестическата стойност на проекта.

“You feel that your life is being lost in a room where sound dies.” – отбелязва известният италиански архитект Ренцо Пиано.

Създаването на акустичен комфорт е важна цел при архитектурното проектиране, която често се подценява. Освен при проектирането на зални сгради , той е на фокус и при жилищното строителство.

 

ГЛЕДНАТА ТОЧКА НА ЕКСПЕРТИТЕ

Текстурата на повърхностите, които взаимодействат със звуковите вълни, е не по-малко важна от материалите, от които са изградени. Knauf дава решения!

Перфорираните гипсови плоскости Cleaneo® Akustik на Knauf повишават комфорта на обитание и намаляват вредните вещества във въздуха на помещенията. Продуктът се произвежда и у нас. Предлагат се пет различни перфорации в зависимост от изискванията на клиента. Уникалните качества на зеолита, който пречиства въздуха, са част от тайната на успеха на гипсовите плоскости. Той абсорбира вредните емисии. В добавка, той не се изхабява.

Видове перфорации на Cleaneo® Akustik

Да абсорбират, блокират или разсейват звука – материалите са способни да моделират пространството по Ваш вкус!

 

Кристин Джалова

Архитект, който споделя силен интерес към различни мащаби на проектирането - от интериор, през жилищни сгради, до градоустройство. Анализира взаимовръзките между нивата и търси успешните намеси в сложния градски контекст. Смята теорията на архитектурата за необходима основа на успешната практика, а всяка една статия за малък проект, който отваря нови хоризонти, размисли и диалог.

Остави коментар

Close Menu