Skip to main content
search

Гост в последния за 2017 г. модул на Академия Лидерите беше „Аргогруп Екзакт“ ООД – една от водещите компании в строителството в България. Темата на презентацията, която представиха, беше  „Емоционална интелигентност – ключов елемент на успешния лидер“. В първата част на лекцията Цветелина Джолева и  Божена Здравкова започнаха с ползите от висока емоционална интелигентност – например способността да усещаме емоциите в себе си и околните и да я използваме за взимане на правилни решения и навигиране на работа, хора, овладяване на емоции, дори за наемане на персонал. Участниците в Академията направиха тест за определяне на активност на лява или дясна половина на мозъка, съответно отговорни за IQ и EQ.

При липса на EQ човек се стресира по-лесно, по-трудно се харесва на другите, има ограничен емоционален речник, склонен е да прави прибързани преценки, има дълготрайно чувство за вина след грешките, усещане, че често е недоразбран, обвинява другите и лесно се обижда. IQ и EQ са свързани и са сходни като развитие, трудно може едното да е много по-високо от другото. Емоционалната интелигентност е важна за ефективните лидери, кредит на доверие, дългосрочно виждане и разбиране на хората и ситуациите по-добре.

За да развиете умението как да изразявате своите емоции, наблюдавайте хората, питайте свои близки как да описват как се чувстват; правете го и вие – контролирайте емоциите си. Един от най-големите проблеми на новото поколение е дигиталната амнезия. Това е явлението, при което спираме да вникваме в информацията и не я запомняме, а само я отсяваме.

Участниците направиха още един тест за нивото, на което са развили своята EQ. Основните качества, които се свързват с това са мотивация, емпатия, самоосъзнатост, социални умения, интуиция, управляване на емоциите.

Във втората част на лекцията инж. Атанас Апостолов, управителят на „Аргогруп Екзакт“ ООД, пое дискусия със студентите. Той представи накратко себе си и своето виждане по зададената тема, а след това участниците задаваха въпроси към него. „Думата проблем е забранена в Аргогруп.“-сподели собственикът на компанията. За него най-важното качество е да бъдеш позитивен.

„От всяка безизходна ситуация има поне два изхода“ – това беше един от съветите, които Апостолов даде на участниците в Академията.

Зададеният казус разглеждаше разработване на стратегия за излизане от комплицирана ситуация между двама сътрудници с равно участие в строителна фирма. „В математиката има едно решение. В живота не е толкова лесно.“ – сподели инж. Апостолов. Свободата при разрешаването на казуса се оказа подвеждаща и голяма част от отборите тръгнаха в изследване на конкретика, която им беше чужда.

Като професионалист, който винаги търси слабото място на едно решение, управителят на „Аргогруп Екзакт“ ООД отбеляза слабостите в представянето на отборите. Той ги посъветва да не се впускат в дълбочина в теми, за които не са компетентни. Инж. Апостолов благодари на участниците, които признаха несигурността си или неразбирането на казуса, защото хората обикновено избягват да казват „не знам“ или „не съм сигурен“. Той каза, че не желае да бъде критерий за истинност, а да сподели максимално от знанието си.

Управителят на „Аргогруп Екзакт“ ООД оцени положително представянето на част от участниците по отношение на начина на презентиране. Той сподели, че аудиторията първо възприема интонацията, а едва след това осмисля казаното. Именно затова езикът на тялото е изключително важен при убеждаването на когото и да било.

Последната среща за годината приключи със смяна на отборите и неформална част, състояща се от благотворителен базар, размяна на подаръци и коледно парти.

Весело посрещане на празниците от екипа на Академия Лидерите! С нови сили и амбиции продължаваме през новата 2018г.!

Публикацията за гостуването на “Аргогруп Екзакт” ООД в Академия Лидерите можете да прочетете на стр.2 от новия брой на изданието на нашия медиен партньор в.”Строител”. 

Кристин Джалова

Архитект, който споделя силен интерес към различни мащаби на проектирането - от интериор, през жилищни сгради, до градоустройство. Анализира взаимовръзките между нивата и търси успешните намеси в сложния градски контекст. Смята теорията на архитектурата за необходима основа на успешната практика, а всяка една статия за малък проект, който отваря нови хоризонти, размисли и диалог.

Остави коментар

Close Menu