Стъклото е не просто строителен материал, а изкуство на едни от най-старите цивилизации на планетатата; не е единствено материал на бита, а изразно средство на архитектурата и изкуството.

Няколко интересни факти в историята на стъклото:

  • Ествествено стъкло се е използвало още през каменната епоха – формираният от вулканична лава обсидиан;
  • Първото производство на стъкло се датира около 3500г. пр.н.е.; открити са находки в Египет и източна Месопотамия;
  • Според римският хронкьор Плиний първите данни са по-рано – 5000г. пр.н.е. от финикийски майстори в района на Сирия;
  • През годините се появяват различни техники за обработка на стъкло, които развиват възможностите и разширяват приложението на материала;
  • Оцветени стъкла започват да се използват през ХІІІв.; изящни витражи красят катедралите на Средновековието;
  • Изобретяването на стъклената преса през 1827г. слага началото на масовото производство на стъклени предмети;
  • Crystal Palace в Лондон, построен за Голямото изложение през 1851, е една от важните стъпки на стъклото в архитектурата; използвани са големи листове стъкло, невиждани дотогава в сграда.
  • Древният процес на получаване и обработка на стъкло се превърнал в манифактура, благодарение на процеса на Пилкингтън. Въпреки че е много ефективен, той консумира голямо количество енергия.

Ролята на стъклото се развива и засилва през годините, за да му отреди място на един от най-важните строителни материали за човечеството.

Основните съставки са чист пясък, варовик, сода, а метали и метални оксиди се добавят за промяна на цвета. Крехко е и се чупи на остри парчета. В чистата си форма е прозрачно и създава усещане за дематериализация на субстанцията.

Мястото на стъклото в архитектурата

Вариациите на стъклото позволяват разнообразната му употреба в архитектурата. То е символ на развитие на много цивилизации.

То е бариерата, която свързва сградите с околната среда, доставя ни естествена светлина, но и ни защитава от външния свят.

То е чист и непретенциозен щрих, който не е просто необходимост, а и декоративен елемент, преграда или прозорец към света.

Apple Store, New York

За какво се използва в строителството?

Във фасада стъклото се използва при прозорци и витрини, фасадни покрития, отделни архитектурни детайли, а вътре в дома/помещението – преградни стени, стъклени подове, стълби, покривно остъкляване, стъклени тухли… Стъклото създава очите на една сграда, доставя светлина и живописни гледки. То е студен израз на съвършенство на небостъргач или мек преход към природата на малка, богато остъклена вила; вариациите са много и със сигурност няма да спрат дотук. Стъклени подове позволяват да се експонират древни останки, без да се наруши цялостта им (за повече виж какво са сътворили в Музея на Акропола в Атина), както и да създадат известна доза адреналин при преминаването над „нищото“ на прозрачната повърхност.

 

Заредете още от Кристин Джалова
Load More In Архитектура

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Виж още

Създаване на общност за споделяне на полезни практики от Autodesk Revit
Предстои втората среща на Sofia Revit User Group

В днешното време на дигитализация все повече се говори за BIM (Building Information Modeli…