Skip to main content
search

В света на архитектурната форма Минору Ямасаки (1912-1986) се откроява като важна фигура със своето чувство за естетика и умението да интерпретира различни стилове. Той е автор на редица архитектурни произведения от 20-ти век, чиято значимост надминава архитектурните рамки, включително и на Световния Търговски Център в Ню Йорк, който се превръща в символ на американската икономическа мечта и просперитет.

Четете тук: Ню Йорк – дом на небостъргачите, но не и на най-високите

Кой е архитект Минору Ямасаки?

Роден в семейство на японски мигранти през 1912 г. в Сиатъл, Вашингтон, Минору Ямасаки израства в периода след Първата световна война и преживява период на дискриминация и предразсъдъци, свързани с неговия произход. Житейският му опит формира не само неговата личност, но и визията му за архитектурата, като го подтиква към създаването на изключителни архитектурни произведения, повлияни от неговия хуманизъм.

Архитект Минору Ямасаки в ателието му с макет за Световния търговски център

След завършването си във Вашингтонския университет, Ямасаки записва магистратура в Ню Йорк, където по-късно започва работа за „Шрийв, Ламб енд Хармън“, които са създателите наа Емпайър Стейт Билдинг. През 1949 г.японско-американският архитект отваря собствено архитектурно студио – “Ямасаки енд Асошиейтс”, през което проектира множество известни архитектурни произведения през следващите десетилетия.

Формиране на личния стил на архитекта

Пътешествията на Ямасаки са от съществено значение за формирането на неговата архитектурна философия. През 1955 г. той е избран да проектира консулството на САЩ в Кобе, Япония. Това му дава възможност да осъществи творческо пътуване из редица страни, сред които Италия и Индия, и да изследва тяхната архитектурата и културата.В Япония, Ямасаки се вдъхновява от идеята за спокойствие и красота в местните храмове и градини. Италия, събужда у него любопитство към историческия стил, особено към Ренесанса и готиката, а архитектурата на Тадж Махал го впечатлява със своята монументалната красота и вдъхновяваща симетрия.

Готическата архитектура вдъхновява Ямасаки за архитектурата на павилиона на САЩ за Световното изложение през 1962г. в Сиатъл

Уникалният архитектурен стил на Минору Ямасаки съчетава минимализъм с вдъхновение от традиционната японска архитектура и формата на готическата арка. Той търси перфектната хармония между функционалност и естетика като създава сгради, които не само служат на хората, но и впечатляват със своята атмосфера.

Университетския кампус на Уейн Стейт Юнивърсити 

Сред първите значими проекти на Ямасаки в Детройт са сградите, които той създава за Университетския кампус на Уейн Стейт Юнивърсити – Център за конференции “Макгрегър”, сградата “Прентис” и аудиториум “Л. ДеРой. Забележителна характеристика на дизайна им е проведената архитектоника, отразяващи зрелите архитектурни търсения на Ямасаки.

Университетския кампус на Уейн Стейт Юнивърсити източник: DetroitNews

В Центърa за конференции “Макгрегър” архитектът използва стоманени колони, обвити в огнеупорен бетон и облечени с мраморни панели, едновременно в интериора и екстериора на сградата. Това естетическо единство, илюстрира философията на Ямасаки за преливане на границата между вътре и вън, повлияна от Движението за изкуства и занаяти и Мис ван дер Рое.

Четете тук: Къде се крие гениалността в Павилион „Барселона“ на Мис ван дер Рое?

Сградата “Прентис” представлява първата реализирана сграда от серията “храмови” концепции на Ямасаки. Заедно с аудиториума “Л. ДеРой двете сгради споделят пространствена връзка между тях и са изпълнени с конструкция от предварително изляти бетонни елементи с частици от бял кварц. В двете сгради Ямасаки цели да създаде динамичен визуален ефект и да избегне обикновените и скучни плоски стени.

детайл от фасадата на Аудиториума източник: ArchiTexty

Международно летище Дахран

Създаването на облика на сградата на летището в Дахран е едно от най-големите предизвикателства за архитекта Минору Ямасаки. Той решава да използва остри арки и декорация, вдъхновени от машрабията, като основни характеристики на арабския стил и да създаде сграда, въплъщаваща духа на изтока.

летището в Драхан

Със своята естетика летището в Драхан се превръща в прототип на новата арабска архитектура, която впоследствие намира почва в целия Близък изток. Минору Ямасаки е сред малкото архитекти, които в първата вълна на западните модернистични архитекти проектира за Арабския полуостров. Той успешно постига баланс между съвременните концепции и арабския контекст, създавайки визуално впечатляваща сграда.

Кулата “Рейниър Банк” 

Архитектурата на този необичаен небостъргач казва много за мисленето на Ямасаки в средата на седемдесетте години, когато той се стреми да предостави обществени пространства и зелени площи в градския пейзаж.

Четете тук: Историята на първия небостъргач

Сградата съчетава призматичен обем със скосени на ъгли, стъпил върху бетонен пиедестал с уникална форма, която се разширява във височина, за да осъществи преход към 29-етажния небостъргач. Кулата “Рейниър Банк” е инженерно предизвикателство с иконична архитектура и сложна конструкция, вплетено в градската тъкан.

 

Кулите близнаци на Световния търговски център в Ню Йорк

Един от най-важните проекти в кариерата на Ямасаки е Световният търговски център, със своите две кули близнаци, които са може би най-известното произведение на архитекта. Сградите притежават характерна фасада, интерпретираща нервюрите на готическа катедрала и подобни на балкони издатини на фасадата.

 

Важен момент от цялостното въздействие на комплекса е големият обществена площад пред тях, която служи като тих градски център. Световният търговски център се превърна в символ на Ню Йорк и американския икономически просперитет преди трагичните събития на 11 септември 2001 г., когато беше разрушен вследствие на терористични атаки, отправяйки послание не само към Америка, но и към целия демократичен свят. Въпреки това, творческа визия и сила на проекта остава, напомняйки ни за силата на архитектурата да създава импресии и да пребъдва във времето.

Четете тук: Кьолнската катедрала

Минору Ямасаки е архитект, чиито творби продължават да впечатляват и вдъхновяват хората по целия свят. Той прави връзка между иновациите на настоящето и романтичния дух на миналото, създавайки изключителни произведения, които продължават да бъдат символи на красотата, функционалността и хуманизма. 

Четете тук: Небостъргач в Ню Йорк – секретна централа на тайните служби?

 

Антония Косева

Вярва, че архитектурата отразява взаимоотношения между хора, пространства, идеи, и се стреми да я изследва през призмите на философията, критиката, историческия контекст. Обича да пие чай, докато навън вали, и прекарва свободното си време сред природата.

Остави коментар

Close Menu