Skip to main content
search

Мостовете са съоръжения, които свързват две точки на прекъсната от някакво препятствие комуникация. Те трябва да отговарят на редица експлоатационни, инженерни и естетически изисквания.

Строителството на мостове в световната история показва степента на развитие на обществото. Първите съоръжения са  дървени и са направени по пример на природните начини за преодоляване на препятствия – естествени скални образувания или паднали дървета над потоци. Опорите се изграждат от камъни, наредени в дървен скелет, наречен сандрак.

Естественият скален мост “Дъга”, Юта (Снимка: ©https://www.nps.gov)

Според Леон Алберт на р. Нил е построено съоръжение „на сухо” по времето на цар Минас. Реката е била отбита за изграждането му, а после върната в  старото ѝ корито. Дървени мостове са строени над р. Рейн по времето на Юлий Цезар (според Плутарх). През 105г. сл. н.е. при управлението на римския император Траян е завършено строителството на мост над р. Дунав. Връхната му конструкция е дъгова. Направена е от дърво и е подпряна на каменни стълбове и устои. Мостът е построен с дължина 1135м и е свързвал бреговете на днешните Сърбия и Румъния. Целта на изграждането му е облекчаването на пътя на римските войски, водени от императора. Съществува легенда, която свързва моста с любовна история.

Траяновият мост над р. Дунав (Снимка: ©https://www.flickr.com)

Каменни съоръжения са се изграждали за целите на водоснабдяването в Римската империя. Едни от най-старите запазени мостове у нас са от 15ти в. – “Кадин мост” над р. Струма при с. Невестино (1474г.) и над р. Марица при Свиленград (1530г.). “Де ла Кай” във Франция 1928г. е неармиран сводов мост с най-големия отвор – 140м. Структурата на бетона, позната и до днес, е предшествана от римския бетон- около 150г. пр. Хр. След 1844 г. – с използването на портландцимента се заражда нов строителен материал – стоманобетон. С неговото откриване се увеличава разнообразието и подпорното разстояние на изгражданите съоръжения.  Първият метален мост е построен през 1779г. над р. Севърн в Коубрукдейл. Неговата конструкция е дъгова, изпълнена от чугун, с отвор 30,6м.

Първият метален мост над р. Севърн в Коубрукдейл (Снимка: ©https://www.flickr.com)

Развитието на мостовите съоръжения не спира и до днес. Големите подпорни разстояния се преодоляват с дъговите, вантови и висящи мостове. Дъговите мостове пренасят товарите като работят главно на натиск и областта им на приложение е от 50 до 500м. Един добър пример за такава конструкция е “Харбър бридж”, построен през 1932г, с отвор 502м.

“Харбър бридж”
(Снимка: ©https://fineartamerica.com)

Вантовите мостове са едни от най-съвременните конструктивни системи. Те преодоляват разстояния до 1100м. Вантовите мостове са изградени от греда на нивото на пътя, окачена на ванти, които пренасят товара в оста на пилон. Първенецът сред тях е Руският мост с отвор между пилоните 1104м.

Виадуктът в Мийо (Снимка: ©https://www.flickr.com)

Появяват се висящи  верижни мостове. Първият е построен над р. Меней през 1864г.  Основна функция при тях има носещ кабел, на който чрез окачвачи е закачена носещата греда. “Акаши Кайкьо”, свързващ град Кобе и остров Аваджи, е  най -дългият висящ мост с отвор 1991м и е завършен през 1998г.

Мостът “Акаши Кайкио” (Снимка: ©https://fineartamerica.com)

Проектирането и изграждането на един мост е изключително трудна и отговорна задача. Тя е свързана с добра преценка на проектанта за необходимата конструктивна схема за преодоляване на препятствието. Освен типа на трасето, други важни характеристики са цената, начина на изпълнение и естетическия вид на съоръжението (особено в градска среда). Мостовете са мащабни конструкции и се нуждаят от сложни изчисления, включващи и етапите на изпълнение. Те се проверяват освен за крайни и експлоатационни гранични състояния, но и за усилията по време на монтаж. По време на изграждането, в зависимост от избраната схема, в конструктивните елементи може да възникнат усилия, различни от тези по време на експлоатация.

Добрата оценка за поведението на моста по време на монтаж и след изграждането му е отговорна задача.

Ако не се изпълни качествено, може да е свързана с много икономически щети и дори загуба на човешки животи.

А повече за историята на стъклото може да откриете тук.

Източник  ©”Стоманобетонни гредови мостове”-проф. д-р инж. Костадин Топуров

Траяна Цветкова

Асистент в Университет по архитектура, строителство и геодезия. Мотивирана и амбициозна. Вярва, че най-големият враг на креативността е съмнението.

Остави коментар

Close Menu